Katastr od roku 2014, nejde spíše o legalizaci krádeží?

Asi jste postřehli, že zákon od počátku roku 2014 praví, že co je v elektronickém katastru, je správné. Pokud máte stovky let platnou kupní smlouvu, tak tu můžete nyní málem vyhodit, důležitější jsou ty státní elektrony. Ale jde opravdu o jistotu kupujících nebo jde o dokončení krádeží nemovitostí po Klausově amnestii?

Co je důležitější, majetek, co mám, nebo to, co chci koupit? Neměl by nový zákon spíše chránit majitele a pak teprve kupce?

Existují ekonomické cykly, chvíli je ekonomika nahoře, chvíli dole. Obdobně možná začal po roce 1989 cyklus rozkrádání nejprve rozkrádáním státního majetku. A když bylo již vše vhodné rozkradeno, obrátili se zloději a špatní exekutoři na soukromý majetek. A tím pak skončí asi 20 letý cyklus rozkrádání a začne další cyklus.

Když se zlodějům podařilo do konce roku 2013 váš majetek na sebe přepsat ve státním katastru, třeba o tom ještě ani nevíte, tak nyní mají již skoro vyhráno, rozhodující jsou ty elektrony na úřadu. A upozornění majitelům dříve zákon nevyžadoval. A elektrony se mohou pohybovat skoro rychlostí světla, takže krádeže a převody majetku mohou být nyní i rychlejší.
A když dnes dostanete upozornění, že jste přišli o dům, úředník vám poradí, suďte se. Soudit se u nás? Pokud vím, advokáti nedoporučují se soudit o méně než 10 tisíc, jejich honoráře a soudní poplatky vyjdou více. A podat sám podání k soudu? Riskujete, že vás odmítnou pro formální chyby.
Což je také zajímavé, nový občanský zákoník říká, že rozhodují je úmysl zákona, ale úmysl vašeho podání soud nezajímá a vrátí vám ho. Tedy pokud vás někdo obral o pozemky za méně než 10 tisíc, nemá cenu se ani soudit? Tedy pokud z nich někdo v budoucnu neudělá stavební parcelu...

Proč není stále dokončena digitalizace katastru, stále se posouvaly termíny až se nakonec jako zbytečné zrušily. Něco jako dálnice D3 do Českých Budějovic. Znamená to, že stále nejsou zaměřeny všechny parcely a tedy nevíte, kolik toho vlastníte a kde to vlastníte. Dotace EU vracíme, tedy v penězích to není.
Mimochodem, předpokládám, že stále nejsou ani zaměřeny celé hranice našeho státu, tedy možná se rozloha státu změní, ale proč ne, když se mění i nejvyšší hora?
V rámci digitalizace mělo být také dořešeno komunistické rozorání mezí, tedy se neví, kde v těch velkých širých lánech je vaše parcela. A když vám to zaměří, tak mně patníky traktoristé opět vyorali.
A mohu dát svůj další příklad, prodával jsem parcelu 600 m2 a při zaměření měla jen 400 m2. Kam se podělo těch 200 m2? U počítačů bychom řekli, že do cloudu. Na katastru mi jedna úřednice vysvětlila, že země se nedá nafouknout. Jinými slovy, asi někdo mojí parcelu vyfouknul (v rámci ukončení velkého třesku). Tedy údaje ve státním katastru byly a určitě jsou nadále špatné.
Ale zákon nyní praví, že co tam nyní je, je správně, tedy i ty plochy parcel? Nebo vám stát dodá tu chybějící výměru? Ani náhodou.

Nešlo tímto novým zákonem spíše o konečnou legalizaci toho, co bylo ukradeno? Nějak podezřele tento zákon totiž navazuje na amnestii Klause. Tedy amnestuji zločince a pak jim možná tímto způsoben legalizuji to, co ukradli. A tím končí cyklus.

A představte si modelovou babičku, co má nějaké parcely. Většina majitelů pozemků ani neví, kolik má parcel, třeba dnešní nový dům s majiteli bytů má mnoho společných parcel (ulice, parkoviště, chodníky z obou stran, zeleň kolem domu). A ta babička si má zkontrolovat, zda její parcely sedí na státní katastr. Jenže, co když se po digitalizaci zjistí, že nějaká její parcela neexistuje? A jak zjistí dědicové, že nějaká parcela chybí?
Babička si to může nechat zaměřit. Jenže tu babičku to může stát třeba i 20 tisíc. Geometři totiž neumí kolečka, umí jen rovné čáry. A každý zlom je 1 patník a to je nejméně tisícovka, tedy parcely u domu klidně 10 - 20 tisíc. Kde ta babička vezme peníze? A co když někdo posunul nějak hranice pozemku? Pak tu máme opět ten soud a vyplatí se soudit třeba o těch mých 200 m2 zemědělské půdy, tedy pokud vůbec ta plocha někdy existovala?

Stát měl nejprve digitalizovat katastr a pak teprve prohlásit, že je správné to, co ukazují ty jeho elektrony.
Ale možná lobovali ti Klausovi amnestovaní, aby konečně měli legálně to, co ukradli.

Autor: Pavel Pokorný | středa 12.2.2014 18:32 | karma článku: 28,18 | přečteno: 1648x