Jsem vůči Family Frost také frost

Naší ulicí se zase včera večer rozeřvala ta protivná siréna se znělkou Family Frost, dodávka se zmrzlým rodinným potěšením je zase zpět. Family Frost je německá společnost, nápad s tímto typem prodeje údajně vznikl ve Švédsku a ta znělka, to má být nějaká švédská lidová písnička? Panebože!

Otevrené auto Family FrostAutor blogu

Siréna dodávky Family Frost je slyšet určitě nejméně na 2 km. Zajímalo by mě, zda siréna ve svém blízkém okolí nepřesahuje limit 80 dB. Na Ostravsku jim to v roce 1997 změřili a bylo to 92 dB a prý vina řidiče, ale ne toho, kdo mu dal do auta tak hlasitou sirénu, na co?
Nedávno byl zakázán prodej nějakého hlasitého telefonu pro děti a argumentovalo se, že může poškodit sluch dětí. Co dětem neškodí? Siréna? Dříve po městě jezdili a řvali občas jenom jen cirkusáci.

Family Frost se na svých stránkách chlubí, že má pokryto 95% Česka pomocí skoro 300 aut se sirénou. Takže na 95% našeho území jezdí 300 aut a řvou na nich sirény.
I na vesnici, kde hledáte klid, slyšíte opět tu protivnou sirénu (řešilo se třeba 2.11.2001 v pořadu ČT 2), někde se již zakazují o víkendu i sekačky (každý má totiž motorovou, bez katalyzátoru, řve to a smrdí). Snad jen v horách nás Family Frost neotravuje, to je asi těch 5%. Ale viděl jsem v Alpách, jak tam sekali motorovou strunovou sekačkou pod lanovkou, ale nebyl to víkend.
Proč nás tu Family Frost otravuje tím děsným zvukem, může si troubit třeba v Německu, Německo je skoro 5× větší než Česko, tam mají více místa! Můžeme si říci, Family Frost byla a je německá firma a Němci jsou křikem pověstní, znáte to určitě z dovolených, tak co se divíme.
Ono obdobně ani u moře si neodpočinete od řevu, ležíte na Mallorce na pláži, šumí moře a každou čtvrt hodinu se za vámi za zády ozve řev: „fanta, bier, cola.“ Ano, tomu všemu se také říká podnikání a demokracie.
Jako perličku bych ještě uvedl, že společnost Family Frost podle údajů na svých stránkách používá ve skladech technologii Pick-by-Voice, neboli řvou i ve skladech (voice) a tím vyskladňují (pick) to Family Frost potěšení. Běžně se používá čárový kód či bezdrátové RFID technologie (rámy u vchodů obchodů), kde nemusíte řvát.

Stížnosti na sirény dodávek Family Frost byly již někde podány, asi budu muset také jednu podat a navíc požádat pro naši ulici o značku zákaz troubení. V Českém Krumlově museli řidiči Family Frost  snížit hlasitost sirény a bylo jim zakázáno používat sirénu v historické části města (rok 1998), jinak by asi za chvíli Family Frost jezdila se sirénou třeba i po nádvoří pražského hradu. Family Frost také prodává mimo místa pro to vyhrazená a právníci se hádají, zda jde o prodej či ne (řešily radnice v Písku, Jihlavě 1999, Mladé Boleslavi 2001). Pokud by totiž platili za povolení prodeje jako ostatní prodejci, tak by zkrachovali. Proč ostatní prodejci také nepopojíždí se stánkem za autem třeba kolem náměstí a nehoukají sirénou? Od roku 2001 se vše uklidnilo. Ale sirény řvou dál, možná méně než dříve, ale řvou dál. Máme pojízdné prodejny, pojízdné knihovny, teď přibudou pojízdné pošty (ty budou asi jen troubit).

Co s tím? Zlomyslně si říkám, že půjdu k domu toho řidiče, co mě tou sirénou otravuje a budu mu tam třeba bubnovat na buben, aby ho upozornil, že jsem také tady. Nebo jít bubnovat přímo k firmě? Noční klid je, předpokládám 22-6 hod, takže se můžeme připomínat dost dlouho.
Proč firma nezkusí místo sirény něco jiného. Může zkusit nějaký vícebarevný majáček, rozesílání sms, aktivaci nějakého RFID, vyzkoušet bluetooth (ano, zatím malá vzdálenost). Musí prostě vymyslet novou technologii, jak oznámit příjezd i potichu, než jim města zakážou vjezd na základě nějakého minireferenda (i o tom se již v jednom městě jednalo). Ale firma dává asi přednost řvaní.
Proč musíme na sebe řvát? Kde najdeme klid? V Praze na Olšanech? Tam zase zvoní tramvaje!

Co stanovit na plánech měst zóny bez troubení, máme již zóny s omezenou rychlostí, ze zákazem parkování. Co na to Strana zelených? Pokud slíbí, že budou řešit tento a obdobný hluk, mají můj hlas.
A pokud Family Frost touží vědět, kde mi řev jejich sirén vadí, rád jim to sdělím.

A jak drsně by řešila problém s Family Frost Tereza Boehmová, jste se mohli dočíst v jejím blogu z roku 2007, na rozdíl od blogerky Lenky Veverkové, která jejich znělku zase miluje. Ach ty ženy...

 

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 11.9.2008 9:09 | karma článku: 21,57 | přečteno: 3667x