Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CAS

cara al sol

24. 7. 2009 8:24
Moc striktní, pane Pokorný

Například když je přede mnou cyklista a nic nejede v protisměru, samozřejmě ho předjedu i přes plnou čáru. A každý normální řidič to udělá taky. Ve městě často ani nemůžete přejet do příslušného pruhu před křižovatkou, aniž byste přejel plnou, to se mi stává v Praze běžně. Je fajn dodržovat předpisy, ale ne vždy to je rozumně možné.

0 0
možnosti
Z

Zapata

24. 7. 2009 8:55
Re: Moc striktní, pane Pokorný

To je jasné, ovšem to pan Pokorný zřejmě nemá na mysli. Dobrá je ta fotka z nějakého předchozího článku, kde předjíždí cyklistu tak na půl metru, stejně plnou čáru přejíždí, ale místo mu neudělají. Takové bych kopnul do (_|_)

0 0
možnosti
P

pinguone

24. 7. 2009 7:55
PlusOne je typicky cesky ridic..

..agresivni ,neurvaly ,nerespektujici zakladni pravidla mezilidskeho souziti...;-(  Rv

0 0
možnosti
ZK

SID09

24. 7. 2009 8:08
Re: PlusOne je typicky cesky ridic..

Nevím, proč se do něj obouváte. Víte, jsou řidiči co občas překročí rychlost a přejedou někdy plnou čáru, ale jezdí při těch všech prohřešcích bezpečně. Naproti tomu znám řidiče, kteří jezdí předpisově, ale na cestách jsou nebezpeční a jsou příčinou nehod. ( Kloboučníci, ti co jezdí co nejblíže středu vozovky, ti co snaží druhé vyučovat - např. na dálnici obsadí ve 130 km předjížděcí pruh a nepustí před sebe ani blikající sanitku..... ) !!

0 0
možnosti
P

p_jiri

22. 7. 2009 21:06
Jejda, to autorovi všichni krásně nadávaj

O co vám nadávačům jde? V bodech špatného řidiče přesně popisuje člověka, který se považuje za nezranitelného poloboha neohroženého jakoukoliv nehodou.

Nemám vůbec rád lidi, kteří mají potřebu masírovat si ego machrováním, jak jezdí hlavou a vědí co si můžou dovolit. Všichni ti mrtví ( popř. všichni ti vrazi ) si určitě neříkali "Já si dneska hezky zaprasím, už se těším na tu krev, až se něco po...". Vlastně ne že bych je neměl rád. Spiš je mi jich líto, že nedokážou brát s nadhledem pár km/hod nebo několik minut zdržení než půjde předjet bezpečněji.

Maximální povolená rychlost NEZNAMENÁ že nesmíte jet pomaleji. A nepřiměřená rychlost také není jediný důvod nehody. Tím důvodem je nedočkavost, zbrklost a neochota trošku zvolnit. Jde jen o to, že překračování rychlosti je jedním z poznávacích znamení člověka, který se všude musí za každou cenu nacpat první. Nenechává si odstup, myškuje a našlo by se toho víc. Jaká rezerva pak zůstává pro případ něčeho skutečně neočekávaného?

0 0
možnosti
PP

PlusOne

22. 7. 2009 21:19
Re: Jejda, to autorovi všichni krásně nadávaj

A o co jde Vám?

Nesouhlasím s Vámi v tom, že zde diskutují pouze lidé, kterým jde o masáž vlastního ega, a už vůbec nesouhlasím s tím, že by nepřiměřená rychlost nebyla důvodem nehody. Statisticky vzato je to jejich nejčastější příčina - důvod je podružný.IMHO zaměňujete pojmy s průjmy, protože:

1. rychlost nepřiměřená neznamená víc, než rychlost nejvyšší nejvyšší povolená - příklad - po dálnici se dá místy jet více, než 130 km/h, a to naprosto bezpečně

2. rychlost nepřiměřená nemusí být zdaleka nejvyšší povolená - příklad - zatáčka, kterou se nedá bezpečně projet rychleji, než 60 km/h.

"Nám nadávačům" jde o jednoznačně krátkozraký přístup autora k věci, a jeho neochotu uznávat jiné, než vlastní argumenty.

0 0
možnosti
PP

PlusOne

22. 7. 2009 17:01
Pan Pokorný by měl...

..dále "dělat do počítačů", a problematiku dopravy a s tím spojené zákony a předpisy nechat na kvalifikovaných lidech. Ty cancy, co plodí, se nedají číst. O grafem cucaných z prstu ani nemluvě.

Pokud jej k psaní na toto téma podněcuje diskuze pod každým "dopravním článkem", ať si ráčí všimnout, že příspěvky a ohlasy jsou spíše negativní.

Mimochodem, styl psaní je také zajímavý. Všiml jsem si, že velice často začínáte větu písmenem "A". Toto se děti odnaučují ve třetí třídě základní školy.....v tomto článku to nebylo tak patrné, ale dám si někdy tu práci, a spočítám vám je....;-)

0 0
možnosti
S

Shackall0

22. 7. 2009 17:08
Re: Pan Pokorný by měl...

Pan Pokorný je hlavně přesvědčen, že na všechny situace, které mohou za volantem či řidítky nastat pamatuje silniční zákon, který se stačí naučit a otrocky jej dodržovat. Na to nelze říct než hlasité: "Ach jo"...

Mimochodem, hlídat si jedním okem tachometr a druhým provoz, jak druhdy doporučovali jiní takoví "experti", je taky bezva. Zvláště v Praze ;-)

0 0
možnosti
S

Shackall0

22. 7. 2009 16:44
Plná čára není zeď

... aneb bezpečná jízda dle pana Pokorného. Jedete s rodinou v osobním autě na okresní silnici. Silnice je úzká, takže je na ní šedesátka, kterou důsledně dodržujete a plná čára, kterou nikdy za žádných okolností nepřejíždíte. Za Vámi je kamion, plně naložený dřevotřískou, dodržuje bezpečnou vzdálenost a také jede šedesát. Zákaz vjezdu tam nemá, vše je z hlediska silničního zákona OK. Náhle dojedete babku Vomáčkovou, která jede na kole rychlostí 5 km/h. Kolo tam také nemá zákaz vjezdu, takže je vše stále v nejlepším pořádku. Vy víte, že se plná čára nemá objíždět, takže dupnete na brzdu, snížíte rychlost na 5 km/h a čekáte na přerušovanou čáru.

Kamion za Vámi začne také brzdit, ale dřevotříska nezná silniční zákon, takže pokračuje v jízdě, vyvrátí čelo návěsu a opře se do kabiny. Řidič kamionu přestane brzdit (šok) a napálí Vás zezadu. Smolíček pacholíček, ona ta rána od kamionu v 35 km/h je dost průser, takže smrťáček Vy i famílie. Kamion Vaše auto samozřejmě odtlačí i na cyklistku.

0 0
možnosti
S

Shackall0

22. 7. 2009 16:53
Re: Plná čára není zeď

Rychlost je sice docela nízká, ale na přežití to není - babka je rovněž kaput. Vyvázne toliko řidič kamionu. Následující vyšetřování, které už Vám může být ukradené, prokáže následující: Všichni všechno perfektně dodrželi, jeli přiměřenou rychlostí, měli platnou STK. Náklad byl řádně uchycen vázacími kurty. Příčinou nehody bylo čelo návěsu, oslabené korozí (Profily reznou zevnitř a na STK nemají ultrazvuk). To nešlo nijak zjistit a vlek měl platnou technickou. Z hlediska zákona je tedy vše v nejlepším pořádku, že pane Pokorný... 

0 0
možnosti
MH

Tapeer

22. 7. 2009 16:21
Cha cha cha...

Pane Pokorný, začínám mít dojem, že jste poněkud paranoidní, co se silničního provozu a jeho účastníků týče... Se zájmem jsem přečetl všechny vaše články, ale tento se myslím opravdu nepovedl... Já si troufnu špatného řidiče charakterizovat jinak, nicméně je to můj subjektivní pohled... Špatný řidič je především ten, jenž ostatní účastníky ohrožuje a omezuje a tímto svým jednáním vyvolává takový stav, kdy bezprostředně hrozí vznik dopravní nehody, tedy tím hrozí i újma na životech, zdraví a majetku... Pane Pokorný, termín nepřiměřená rychlost není univerzální zaklínadlo, byť se jím ohání experti i policejní funkcionáři, "řidič" může někdy více škody nadělat tím, že se snaží úzkostlivě nic neporušit, ano i tím, že pojede zbytečně pomalu... Plynulost, předvídavost i předvídatelnost toho co vzápětí za volantem udělám, schopnost řešit krizové situace a zkušenost v řízení, a především slušnost k ostatním, to je myslím správný krok...

0 0
možnosti
MH

Tapeer

22. 7. 2009 16:35
Re: Cha cha cha...

Předpisy ještě sami o sobě nikdy nic nevyřešiliy... Jsem člověk s vlastním rozumem a úsudkem a nesmysl, byť je stanoven zákonem, prostě dodržovat nebudu... Takový nesmysl ve mě vyvolává spíše averzi a mám naopak chuť jej nedodržet, zvlášť když vidím jací "odborníci" jej vyhotovili a jací "moudří a charakterní zákonodárci" jej posvětili a schválili... Mrtvých lidí na silnicích je mi líto, ale tak nějak neosobně, stejně jako obětí leteckých katastrof, válek a nemocí... Mám pocit, že se kolem silničního provozu u nás rozpoutává zbytečná hysterie, lidé prostě budou umírat, je to především daň této hektické době... Provoz je hustý, komunikace nevyhovující a přetížené, počet vozidel se stále zvyšuje a za volant usedá stále více lidí bez zkušeností... Divíte se počtu mrtvých? Já vůbec ne, zvlášť když přihlédnu k tomu, že většinou polovina těch víkendových obětí, jsou -náctiletí při ranním návratu z diskotéky, nebo flámu... Přeji pěkný den a mnoho šťastných kilometrů v autě i na motorce...

0 0
možnosti
S

Shackall0

22. 7. 2009 15:23
Přiznávám, jsem špatný řidič

1) jezdí rychleji, než je povoleno, týká se i předjíždění - Ano, občas i výrazně

2) přejíždí plnou čáru, týká se i předjíždění - Ano, občas i dvojitou

3) přejíždí bezdůvodně i přerušovanou čáru - Ano, třeba v zatáčce

4) nereaguje na upozornění na výše uvedené a jede špatně dál - Ano, nenechám si kecat do řízení

5) není schopen nabídnout, že na vaši prosbu zkusí aspoň pár kilometrů všechny body dodržovat - Ano, viz bod 4

0 0
možnosti
S

Shackall0

22. 7. 2009 15:28
Re: Přiznávám, jsem špatný řidič

Jenom nechápu jedno. ŘP sk. B mám od roku 1998, C,T od roku 1999. Za tu dobu najeto cca 300 tisíc km u nás i v zahraničí osobními i nákladními auty. Měl jsem dvě dopravní nehody, obě se obešly bez zranění a poškozená vozidla byla schopná odjet po svých. Ta poslední byla v roce 2001. Kde je chyba? Podle autora bych měl být už dááávnoooo mrtvý, na kriplkáře nebo v base 8-o

0 0
možnosti
AR

Finrod Felagund

22. 7. 2009 14:56
Jeden takový kretén

nedávno srazil moji přítelkyni, když vystupovala z MHD, prostě nezastavil před těmi žlutými pruhy co označují zastávku. Taky si myslel, že to stihne a jak je dobrý řidič. Jak tak čtu ty komentáře tady, tak je to samý divoký a zaostalý Východ, kde si každý kretén myslí, že když mu to 34 let vycházelo, že mu to vyjde i zítra - kašlat na předpisy. Samozřejmě že lze jezdit tak, že se dodržují předpisy, docela bych tady jufusovi doporučoval se stavit v Norsku - rychlosti 50/80/100 a naprostá většina lidí je dodržuje - pokuty jsou likvidační a kontroly velmi silné. A jezdí se tu pohodově, člověk má taky jistotu, že dojede celý a že ho cestou nesrazí nějaký "dobrý řidič", co "ví, co si může dovolit, protože přece dobře řídí". Tyhle silniční anarchisty bych bez milosti zabíjel, už jen za to, co jeden z nich provedl s mojí slečnou.

0 0
možnosti
FP

Korejs

22. 7. 2009 15:13
Re: Jeden takový kretén

Nono, to jste se nějak rozohnil. Tady podle mě nikdo nechce vyznávat anarchii. Jde o to, že se tu po silnicích vozí značné množství tzv. "dodržovačů" předpisů, kteří nicméně o řízení nevědí skoro nic. A to Norsko - 100km po dálnici v zemi, která je dlouhá 2000km. Z té pohodové jízdy by mě tam asi brzo kleplo, to je tak usnout za volantem. Ale jestli mají na všechno dost času a nevadí jim, že na přepravu potřebují dva dny, místo několika hodin a všichni si to odhlasovali, tak mají, co chtěli.

0 0
možnosti
J

jufus

22. 7. 2009 13:23
Z hlediska autorových kritérií vyplývá, že

jsem špatný řidič. Mám sice za 34 let praxe najeto cca půl miliónu km s dvěma menšími "plechovkami" na začátku kariéry a to i přesto, že jezdím přesně opačně, než autor doporučuje. Za špatné řidiče považuji naopak ty, kteří se radami autora řídí. Autor zřejmě nepochopil, že řízení je tvůrčí činnost ,kterou nelze provádět mechanicky pouze podle předpisů. Je to hodně o talentu, citu, zkušenostech a vyježděnosti. Na první pohled poznám před sebou řidiče, který tyto vlastnosti postrádá, byť se vašimi radami striktně řídí. Takovýto řidič pouze zbytečně zdržuje a ohrožuje svojí nejistotou a nevyzpytatelností. Moje dcera zrovna dělá autoškolu a sama mně na příkladech ukázala, že při striktním dodržování silničního zákona nelze prakticky normálně jezdit. Musel jsem ji chtě nechtě dát za pravdu. Na závěr mně dovolte otázku : Máte při takovémto přístupu z řízení vozu nějakou radost, neřknu-li potěšení.? Pokud ne, nepište, prosím příště o věcech, kterým nerozumíte a hlavně -  proboha už neřiďte !

0 0
možnosti
P

pokrokovesmyslejici

22. 7. 2009 13:07
jojo

Hm já měl za to, že automobilem cestují jenom pravicově smýšlející, vzdělaní, úspěsní lidé, to přece nemohou být špatní řidiči. My socky cestujeme hromadnou dopravou;-D

0 0
možnosti
S

Santa

22. 7. 2009 13:20
Re: jojo

Bohužel, vzhledem k tomu, že pravicově smýšlející pracanti platí daně jak kráva, tak si i socky z pracáku mohou dovolit jezdit nějaký střepem do obchoďáků nebo na dvoře za barákem "túnit" a pak závodit s kámošema. Podle toho to taky na našich silnicích vypadá. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.