Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jezdit po staveništi dálnice D3?

Zase někdo vjel v bludišti staveniště dálnice D3 do protisměru, viz včerejší  článek na iDnes.cz. Musím se řidičky z článku zastat, projíždím občas také tímto staveništěm a mohu říci: ano, vyznat se v tom staveništi chce opatrnost a jet pomalu.

Přemýšlím, proč autor článku redaktor Václav Janouš označil staveniště dálnice D3 jako dálnici. Každý přece ví, že dálnice D3 není a dlouho ještě nebude dostavěná, natož zkolaudovaná (viz třeba článek z ČT24) , tedy psát titulek: "Na dálnici D3 jela starší řidička v protisměru...". V neděli tam určitě žádná dálnice nebyla, projížděl jsem rozestavěné a opravované úseky. Možná redaktora zmátlo, že je potřeba i na toto staveniště dálniční známka.

Pokud tam jako já nejezdíte denně, tak musíte dávat pořád pozor, můžete narazit do stavebního stroje, špatně odbočit, protože tam jsou úplně nesmyslně jízdní pruhy, a je otázka, zda a) jet v pruzích b) či je ignorovat. U Tábora je správné za b).

Kdysi jsem psal v jednom blogu, že na Novém Zélandu mají na silnicích šipky, dobře tam ví, že ne každý umí jezdit dobře vlevo a aby se nespletl, šipky mu ukáží, kudy má či nemá jet. To je pro Ředitelství silnic a dálnic tak složité takové šipky na dálnici a nájezdy nechat namalovat? Pokusil jsem se to naznačit na obrázku. Pokud by někdo najížděl proti směru šipky, tak by mu to jako na Nové Zélandu připomnělo, že je něco špatně. A šipky na silnici jsou vidět daleko lépe i za mlhy a tmy než dopravní značky.

Na té rozestavěné D3 je i podivné, asi nedokončené, značení. Když jedete od Jindřichova Hradce či od Prahy na Veselí nad Lužnicí, tak tam na Veselí není žádný ukazatel, Veselí po dálnici přejedete a musíte se vrátit.

Značení je u nás pořád špatné. Před asi 2 roky jsem upozornil ŘSD, že odbočení z D2 od Bratislavy na D1 do Prahy je špatně označeno. Poslali mi fotku a z e-mailu jsem pochopil, že mám podle ŘSD nízké IQ. Tak jsem se na to podíval při další cestě a přišel na to. Značení před Brnem v jednom místě zakrývá most a pak máte při jízdě v koloně málo času na odbočení.
Jinak, nechápu uvažování toho, kdo naprojektoval ukončení dálnice D2 v Brně, když chcete pokračovat na D1, musíte odbočit! Nebylo by logické pokračovat a najet na D1 a kdo by chtěl do Brna, tak by odbočil?
Další. Když jedete z Karových Varů a vjedete na obchvat Prahy směrem na Brno, tak na jednom místě je dopravní značení s označením jízdních pruhu najednou na stožáru vpravo od vás. Tedy jedete asi 3 km na Brno a najednou vidíte, že označení vašeho pruhu na Brno je od vás vpravo. Také nechápu uvažování toho, kdo to takto nechal umístit.
A napadlo by vás, že když jedete po D2 směrem na Bratislavu a zapomenete vyjet na posledním exitu na Břeclav (nedávno dokonce uzavřeném), že musíte vjet do ciziny a tedy že vás může čekat hraniční kontrola? A že se můžete otočit pouze se slovenskou dálniční známkou?

A připomínám, jak se v tom vyzná cizinec, který spoléhá na normální značení, a jak cizinec, který naopak přijede ze země, kde žádné značení třeba vůbec nemají?

Dovoluji opětovně připomenout ŘSD, že existují kamery pro eye tracking a že se o tom píše něco i na Wikipedii. Projel někdo s takovou kamerou české dálnice a ta staveniště, zda je vše v pořádku? Tedy že se řidič podíval a viděl, nebo mu musely oči běhat sem a tam? Mimochodem, eye tracking se používá i na webové stránky a obecně na kontrolu zobrazování informací na různých display.

A zpět k té řidičce z článku. Podle mě je vina jednoznačně na špatné značení způsobené tím, že jde o staveniště.

Autor: Pavel Pokorný | středa 1.10.2014 15:40 | karma článku: 12,94 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Znárodníme domy, byty?

Skončila ekonomická konjunktura, lidé více vydělávali a více utráceli. A začala ekonomická krize, kde jsou peníze z konjunktury? Šetřil vůbec někdo? Někteří lidé nenašetřili ani na 3měsíční nájem, o sekeře státu raději nemluvit.

15.4.2020 v 10:25 | Karma: 32,25 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Roušky a respirátory 4.0

Když začala 13. března karanténa, domníval jsem se, že u vchodů do nemocnic, poliklinik se objeví výdejní místa s rouškami, že se tam objeví automaty s dezinfekcí, že se v automatech začnou prodávat roušky.

30.3.2020 v 11:19 | Karma: 14,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Komedie o rouškách a nákupech

Roky si všichni v médiích pochvalovali, jak ekonomika šlape, politici se předháněli ve zdůrazňování svých zásluh, obchody měly vysoké tržby. A pak přijde jeden mrňavý virus z komunistické Číny a začne komedie.

18.3.2020 v 10:17 | Karma: 17,94 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

E-neschopenka ČSSD

E-neschopenky vypovídají o e-neschopnosti ČSSD. Proč musí být ministrem na MPSV někdo z ČSSD, když vidíme jen neschopnost a trestní oznámení?

3.12.2019 v 12:39 | Karma: 22,75 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nedokončené letiště v Českých Budějovicích

V současné době se projekt letiště jednoznačně jeví jako prodělečný. Jediné řešení je ho zakonzervovat, investice odepsat a počkat, zda se něco změní. V současné době začíná ekonomická recese, lidé budou mít jiné starosti.

23.8.2019 v 10:21 | Karma: 14,94 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.