Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokud pacienti nebudou platit, lékaři nemohou prohrát

Podle médií to u nás vypadalo na svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, očekávala se hromadná úmrtí, ohrožení zdraví všech občanů, dětí, cizinců, možné evakuace, zasedala Bezpečnostní rada státu. To vše kvůli pár výpovědím lékařů.

3554 lékařů

Výpověď podalo podle médií 3554 lékaři.
Podle odhadů má být v České republice 30-40 tisíc lékařů, z toho asi polovina je v těch nemocnicích, přesně to neví ani ministr. Dochází někomu, že jde o zanedbatelný počet, asi 10% z celkového počtu lékařů?
Je zajímavé, že počet lékařů není znám, ale počet těch, co dali výpověď ano. Pokud se pohybujeme v rozdílu čísel 30-40 tisíc, tak co je to 3554 lékařů?  Zanedbatelná odchylka. A ministr ještě sliboval, že soukromí lékaři pomohou při krizi.
Ministr má na počítání lékařů celý Ústav zdravotnických informací a  statistiky ČR (ÚZIS) a připustil, že výstupy z ÚZIS jsou jaksi nanic. Pokud vím, tak se každý rok dává hlášení o počtu zaměstnanců na finanční úřad a také se vyplňuje výkaz pro ÚZIS. Kolik ještě výkazů ministr potřebuje, aby to zjistil, co vytvořit nějaký další úřad či lejstro? A není trestné falšování výkazů? Tedy statistici nám právě tvrdí, že ano. A kvůli takovému zanedbatelnému procentu zasedala Bezpečnostní rada státu!

Proč potřebujeme tolik lékařů, že i takové malé množství lékařů ve výpovědi bylo údajně kritických?

Je to proto, že Češi potřebují minimálně 3× více lékařů než v normálních státech. Češi obcházejí lékaře, prvního, druhé, třetího, od každého se nechají vyšetřit (pro ně zadarmo, pojišťovna pláče) a cílem je, aby jim lékař konečně nějakou nemoc našel a měli pocit, že důvodem jejich problémů není nadváha či lenost, ale nemoc. A máme nové nemoci, únavový faktor, prokrastinaci (nemoci viz dole). Za nás byla pouze morbus ignavia. Čech má pocit, že jeden lékař by mohl něco přehlédnout a mohl by ho poslat do práce, jeho, který se cítí nemocen a musí se šetřit, aby si nezničil to své otylé zdraví.

Lékaři nikoho neotravují, jako třeba stávkující úředníci, dopravci, železničáři, ono by to vypadalo směšně, kdyby všech 3554 lékařů vyrazilo do ulic (viz obrázek výše), všimnul by si jich vůbec někdo kromě novinářů? Počítejme, máme 77 okresů, tedy v každém okrese by to bylo 46 stávkujících (v každém kraji 254 stávkujících). To jsou opravdu hrozivá čísla, 46 stávkujících lékařů se valí ulicemi okresního města, zastavená doprava, všude balíky obvazů zabraňující průjezdu aut. Kolik asi tak lidí spěchá denně do nemocnice nebo pro sociální dávky? Když jdu na polikliniku, tak se prodírám stovkami lidí. Není to trestné, že se všichni naráz vydali k lékařům, co když se vydali na nějakou demonstraci?

Bavíme se o směšných dvou miliardách pro doktory.
Jenom VZP dostala v pojistném za kalendářní rok asi 150 miliard a má dlužníky za 17 miliard. Kdyby VZP řádně vybírala pojistné, tak by se mohly úplně všem lékařům platy zdvojnásobit. A 2 miliardy jsou 1,5 % z vybraného pojistného, je moc složité snížit výdaje o 1,5 %?
Nedávno byla zadržena organizovaná skupina, která ošidila stát na daních za půl miliardy, nemáme náhodou celníky a finanční úřady, které by to měly hlídat? Půl miliardy nerozkradete za týden. Nebo ano?
V Praze jsou údajně předražené tramvaje o 2 miliardy.
Když čtete finanční údaje z ministerstva obrany, tak tam létají miliardy sem a tam za předražené zakázky.
Ministerstvo práce a sociálních věcí má roční výdaje asi 534 miliard, 2 miliardy z toho jsou pak méně než 0,5 %.
Je složité snížit někde výdaje o 0,5 - 1,5 %? Je složité pro úředníky uhlídat státní peníze a nevyrábět ještě další problémy stávkováním?

Počítáme dál.
Na konci roku 2010 dráhy měly  28 tisíc zaměstnanců a propouští jich 4000, tedy asi 15 %. To máme také očekávat zasedání Bezpečnostní rady státu, zvýšení počtu mrtvých na železnici, nebudou se opravovat závory, budou srážky vlaků, protože zbylí strojvůdci budou přepracovaní? Možná by mohli být také v případě nehody zproštěni obvinění, jak se to slibovalo lékařům, kteří by pracovali za odešlé kolegy.

Možná by bylo dobré spočítat, jak je to s nemocností lidí ve výpovědi či propuštěných z práce. Takoví propuštění vyrážejí za lékařem a pak se i půl roku udržují na nemocenské. Má to pro ně dvě výhody, nějaký čas se bere nemocenská, která je vyšší než podpora, lékaři mají také sociální cítění a zamhouří oči. A když není možné si nalezenou nemoc dále hýčkat, nastane druhé kolo na pracáku, vytasí se těmi potvrzeními od různých lékařů, od prvního, že nemohou pracovat ve stoje, od druhého v sedě a od třetího v leže.
A pak může nastat třetí kolo, boj o invalidní důchod. Ulice a parkoviště jsou plné aut s invalidními kartičkami, invalidních důchodců je více než nezaměstnaných a samozřejmě nejvíce tam, kde je nejvyšší nezaměstnanost. A s tím by mohl být také konec, menší počet lékařů může znamenat menší možnost návštěv u lékařů a hledání nemocí a invalidity.

Víte, co je to pasivní rezistence?
Pro začátek lékaři mohou začít dodržovat zákoník práce, odmítnou sloužit další nezákonné přesčasy. Tedy ohlásí čekárně plné pacientů, čekajících na svou neschopenku, že nesmí porušovat zákoník práce a že odchází domů, urgentní případy odkáže na pohotovost.
Odbočím, může pojišťovna odmítnout zaplatit odškodné pacientovi z lékařovi pojistky, protože došlo k porušení zákona tím, že lékař překročil zákonem povolené přesčasy?
Co kdyby úředníci sloužili takové přesčasy, jako se to požaduje po lékařích?
Co když lékař odmítne napsat neschopenku, předepsat prášky na záda, kolena a řekne, že léčba je neefektivní, neboť pacient nehubne a napíše doporučení k obezitologovi, kam patří větší polovina Čechů spolu s Turkyněmi (největší skupiny s nadváhou v Evropě, viz odkaz).
Nebo kdyby řekl, že když může nemocný pacient sekat trávu, může jít i do práce. To by byl křik a hledání jiného lékaře, jenže když jich bude méně, tak jak rychle najít jiného lékaře, který nám taková „sprostá“ slova o nadváze neříkal.

A co mě asi nejvíce rozčilovalo.
V MF DNES se ve čtvrtek objevil článek se snůškou nesmyslů od exmluvčího ministerstva zdravotnictví, který vám nikdy na nic neodpověděl, zákon 106/1999 Sb. mu zjevně nic neříkal. Exmluvčí vydumal poznání, že lékaři jsou ze zákona povinni poskytnout pomoc, i když nejsou v práci. Asi netuší, že ze zákona jsou pomoc povinni poskytnout všichni, nejen lékaři.
A představte si, lékař dá výpověď, protože je vyhořelý, unavený, chce si odpočinout na zahrádce, kam se nikdy nedostal, na rozdíl od sousedů, protože pořád sloužil. Po měsíci za ním přiběhnou domů, že v nemocnici umírá pacient a je potřeba ho operovat. Tedy podle těch uvedených nesmyslů lékař odhodí vidle, popadne do ruky skalpel a jde operovat. To tak leda v zahraničním filmu. A lékaři nemají právo onemocnět a vzít si neschopenku?
Další nesmysl v článku, že výpověď lékaře by mohla být podle zákoníku práce neplatná, protože jí podal také lékař Pepík a Franta z vedlejšího oddělení. Když odchází lidé a na zbylé spadne všechna práce, tak také možná odejdou. To si asi exmluvčí plete s kartelovými dohodami čerpacích stanic, či kdo ví s čím. Jediné vysvětlení těch nesmyslů vidím v tom, že se exmluvčí vykazuje zahraničním vysokoškolským diplomem.
Spíše by mohl být neplatný zákoník práce jako celek, neboť nám byl vnucen do našeho právního řádu stávkujícími odboráři, tedy organizovanou skupinou a pod nátlakem.
Víte, že v USA nechce nikdo dělat porodníka, protože pak rodiče dávají porodníky k soudu za údajný špatný porod, což je podle rodičů důvod, že se jejich (líné) dítě nedostalo na vysokou školu.
A narazil jsem na blogy, kde lékaře přirovnávají k teroristům (viz dole), to je ještě větší nesmysl, než u toho exmluvčího, slušně řečeno. To jako lékaři někde odpalují bomby? Autoři s tím mají nějakou zkušenost? A když si to někdo myslí, tak proč se nestydí za nimi do té ordinace „lézt" a nebojí se, že na něj vyletí z ordinace bomba?

Češi potřebují mít za sebou velké množství lékařů, potřebují někoho, kdy by jim (pro ně zadarmo, pro pojišťovny draho) našel nějakou nemoc, invaliditu, napsal neschopenky, léky, lázně. Mají na to přece nárok! A na to je jim každý lékař dobrý, lékaři nemohou prohrát.

Zdrojehttp://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=691087 - počty lékařůhttp://www.bbc.co.uk/czech/domesticnews/story/2005/07/050718_cz_invalid_pensions_pckg.shtml - počty invalidních důchodců
http://www.vitalia.cz/clanky/prokrastinace - chorobné odkládání povinností na pozdější dobuhttp://www.novinky.cz/domaci/224392-cesti-muzi-jsou-v-evrope-nejtlustsi-z-zen-jsou-to-turkyne.html - prvenství českých mužů v nadváze
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=686172 - lékaři ve výpovědihttp://ekonomika.idnes.cz/drahy-ceka-na-prelomu-roku-dalsi-propousteni-odejdou-hlavne-urednici-1jy-/ekoakcie.aspx?c=A101118_205723_ekoakcie_brm - propouštění železničářůhttp://blog.idnes.cz - blogy se slovem teroristé najdete pomocí funkce Hledej
morbus ignavia = nemoc z lenosti

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 17.2.2011 18:42 | karma článku: 17,52 | přečteno: 1719x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Vězni drží v Rusku dozorce jako rukojmí, hlásí se k Islámskému státu

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  10:48

Skupina vězňů se ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.