Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Semper2

9. 7. 2008 13:24
Dopis Johanky z Arku - sv.Panny husitským heretikům:

Ježíš a Maria !

ČESKÝM HERETIKUM

Již delší dobu ke mně, Johance Panně docházejí zprávy a hlasy lidí, že z Vás , pravých křest´anů stali se heretici a že stejně jeko Saracéni ničíte pravou víru a bohopoctu, přijímáte bezbožné pověry a že není žádné bezbožné, či bláznivé věci, kteriu byste si nedovolili udržovat a šířit.

Pohrdáte svátostmi Církve sv. trháte na kusy články víry, pleníte kostely, ničíte a pálíte vzácné sochy , vraždíte křast´any, protože zachovávají pravou víru.

0 0
možnosti
S

Semper2

9. 7. 2008 13:27
Re: Dopis Johanky z Arku - sv.Panny husitským heretikům:

POKRAČOVÁNÍ: Co je to za běsnění ? jaká nenávist či šílenství Vás sžírá ? Víru, kterou všemohoucí Bůh, Otec a Duch sv. zjevil, založil, nadal mocí a tisíckráte oslavil skrze zázraky - tuto víru Vy pronásledujete, usilujete svrhnout a zničit. Jste slepí, nikoliv však z nedostatku zraku či chápání. Myslíte si , že uniknete trestu ? Cožpak nevidíte, že Bůh se postaví proti vašim bezbožným snahám a nedovolí Vám setrvat v temnotě a v omylu ? Čím více se budete oddávat zločinu a rouhání, tím větší na Vás čekají tresty a utrpení

Pravím upřímně - kdybych nebyla zaměstnána válkou s Angličany, přijela bych se na Vás podívat dříve; ale pokud zjistím, že jste se nenapravili, mohu opustit Angličany a vytáhnout proti Vám. Pokud nebude vyhnutí, potřu železem Vaše šílené a odporné pověry a zničím bud´to Vaši herezi, nebo Váš život sám.

0 0
možnosti
S

Semper2

9. 7. 2008 12:57
Husité upálili tisíce lidí

Husité upálili v Království českém stokrát (možná tisíckrát) víc lidí než inkvizice za celou dobu její existence. Ovšem ve škole se o tom z politických důvodů opět děti nic nedozví.

0 0
možnosti
A

Antarr

7. 7. 2008 18:01
Jan Hus

V úvodu článku jste seriozně popsal svůj světonázor. Z tohoto úhlu pohledu chápu jeho obsah. O historický obraz mistra Jana, ať už je jakýkoliv, není nouze. Záleží na tom, kdo píše dějiny.

Husovo vroucí, bytostné přimknutí k pravdě, k jejímu věrnému následování v hlubokém souladu nejniternějšího přesvědčení a skutků každodenního života zůstává přes proměny věků a dílčích filozofických i teologických náhledů trvalou výzvou duchovního dědictví našeho národa. Velkým vkladem Jana Husa do evropských dějin byl princip osobního ručení. Pravda pro něj nebyla jen volně přenosnou informací, ale životním postojem, závazkem a nárokem. Tím se začala vlastně stávat rozhodující společenskou veličinou konkrétní a jedinečná lidská bytost a její transcendentálně zakotvená odpovědnost. Tedy přesně to, co by měla ctít a oč by se měla opírat celá moderní civilizace (V.Havel).

0 0
možnosti
PP

ippokorny

8. 7. 2008 8:03
Re: Jan Hus

Jak jsem psal, myslím, že pravda je relativní, nemůže být absolutní pravda. "Pane doktore, jsem zdráv?", je to pravdivý výrok, když lékař řekne, že ano a ručí za něj svou osobou?  "Je moje auto v pořádku?". Je to pravda pouze lege artis, tedy relativní.

A co dřívější vědecké či filosofické poznatky, namátkou, atom je nedělitelný (Demokritos), velká koule padá rychleji (Galileo) či že Achiles nedožene želvu (Zenon), lidská mysl je v srdci, byly tehdy absolutně pravdivé, byly!

Co když mě někdo přesvědčí, že mám  být třeba věřící. Mám přesto trvat na své nevěřící pravdě a stát si za ní a osobně za ní ručit, i když cítím, že pravda je jiná, než to, za co jsem jí doposud považoval?  

Co když je tu nějaký jiný, vyšší cíl, který nechápu?

A k Havlovi, na prezidentské vlajce je napsáno, pravda vítězí. Opravdu?  P.P.

0 0
možnosti
K

kion1

7. 7. 2008 16:30
Volič Národní strany

:-/Rv

0 0
možnosti
AH

nyny.

7. 7. 2008 12:56
já mám k husitům takový dost ambivalentní vztah

docela jsem se zamyslela nad tím vaším článkem, který je velmi povrchní a možná, kdybyste to "nebyl čas" změnil na trochu času,nebyla by to taková zplácanina nebo byste si to možná uštřil vůbec či omezil pouze na nabodeníčka krátká a dlouhá. Na husitstsví mi velice vadí obrazoborectví, které nebylo pouze průvodním jevem, ale jedním z cílů, a to je špatně (vícehlas láme hlas a srdce atd.). Dále pak náboženský fanatismus, ale vzhledem k tomu, že tenkrát zřejmě nešlo být nevěřící, pokud člověk nechtěl skončit na hranici,nelze to posuzovat dnešní optikou.Vlastně jsem dospěla k názoru, že převládají kladné postoje, nejásám sice jako Chyren, vadí mi obrazoborectví, ale vlastně...jo, (ona i ta nabodeníčka maj cosi do sebe hihi).

0 0
možnosti
PP

ippokorny

7. 7. 2008 13:30
Re: já mám k husitům takový dost ambivalentní vztah

To je obyčejný blog a ne článek v novinách či vědecký článek. Víte, že takový vědec vytvoří tak jeden kvalitní článek do roka a některý ani to ne A běžný vědecký článek se tvoří nejméně týden, tedy když mám vše k dispozici. A ten povrchní článek má 2 stránky ve Word. Píšu si, když najdu někde volno a přesně omezenou dobu, pak končím. Ano, je možné z něho něco vyhodit, přemýšlel jsem o pouze o těch vašich nabodeníčkách, těmi jsem začal, ale  nakonec jsem přidával a přidával a pak řekl dost, chtěl jsem pak zůstat pouze u Husa bez husitů, ale nešlo mi to!

A i dnes jsou státní náboženství, kde člověk nemůže být nevěřící, sice neskončí na hranici, ale může být prostě popraven.

Dík za ty pojmy obrazoborectví a nabodeníčka. P.P.

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

7. 7. 2008 12:19
Tohle jsou teda "perly"..!

Cituji: "Husitství vrhlo Evropu desítky let zpátky, žádné kulturní dědictví po něm nezbylo, naopak, kulturní památky byly ničeny."

Tohle může říct jen mentálně retardovaný do materialismu zahleděný ignorant. Po husitství tady roho zbylo docela dost. Neuvažujete v kontextu podmínek doby. Vůbec vás nezajímají církevní poměry té doby, naprosto hloupě odsuzujete hnutí,které dalo celému tehdejšímu civilizovanému světu najevo,že ač malí a všemocné církvi dosud sloužící věrně..se dokážeme vzepřít útlaku. Reformace nebyla jen dílo mistra Jana ,ale taky mnohých jiných..Martin Luther a mnozí jiní.

Jestli vám víc záleží na nějakém zlatém svícnu,než na na myšlence a ideálu..tak vás lituju. Mistr Jan byl, je a bude především symbol racionalizace nereformovatelné církevní mafie.[>-]

0 0
možnosti
PS

sweet

7. 7. 2008 13:55
Re: Tohle jsou teda "perly"..!

tak tak...škody na majetku byli, to ano, ale neznásilňovalo se a neprováděly se jiný zvěrstva, stavěly se nový kostely (např. Týnský chrám byl původně husitský chrám, než nám ho katolíci sebrali), do Bílé hory bylo v českém národě na 90% ¨kališníků.....a to nemluvím o tom, jak obohatil Žižka moderní válečnictví, vždyť on vymyslel geniální vojenstou strategii, dokázal vyhrát bitvy s minimálními ztrátami na životech (ve vlastních řadách), husiti podporovali vzdělanost, dokonce i děvčat a žen....naprosto demokratická (viz Čáslavský sněm) a emancipovaná společnost

0 0
možnosti
RD

Bobin

7. 7. 2008 11:07
husité

Husité se nechovali o nic hůř než jejich ostatní současníci. Jediní, kdo překročili úroveň krutosti tehdejší doby byli Kumáni císaře Zikmunda. I když samozřejmě i on nebyl jen negativní člověk, jak ho líčí některá umělecká díla. Jeho význam při boji proti Turkům je nezpochybnitelný.[>-]

0 0
možnosti
PP

ippokorny

7. 7. 2008 11:15
Re: husité

To je možné, ale když mi někdo řekne: "Ostatní také vraždí a já se chovám jako ostatní, tak co se divíte", tak to by mohla být také jeho pravda. A husití byli předpokládám křestané a ti mají, jak jsem si právě ověřil, 5.přikázání, Nezabiješ.  P.P.

0 0
možnosti
  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.