Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem? 

Aby nedošlo k omylu, neberte text dále jako názor autora a ani moc vážně.

Česko by Slovenská opatření mohlo převzít.

Vycházet by se mohlo z pokynů pro ochranu před ledními medvědy, viz např. svetoutdooru.cz.

Vycházet na ulici pouze se zbraní větší ráže, u pušky ráže nejméně 8 mm, u pistole nejméně 9 mm. Zbrojní průkaz při nošení zbraně na obranu před NDZ by nebylo potřeba.
Používat pokud možno náboje, které mají největší účinek při nárazu na první překážku, viz třeba natoaktual.cz.

Domy je potřeba mít chráněné překážkou v místech, kde by NDZ mohla domu vniknout, okna, dveře, nějakou mříží, pevnou žaluzií.

Vyhlásil by se určitý signál sirény na vyhlášení poplachu při objevení se  NDZ ve městě. Zároveň by se poslala výstražná SMS těm, kteří by se do systému zaregistrovali.
Policie by měla k dispozici speciální zbraně na odvrácení útoku NDZ. Ve službě by měl být vždy aspoň jeden policista vyškolený na odvrácení útoku NDZ.
Ve veřejných budovách by byly u vchodů připraveny obranné spreje proti medvědům (kde by byla zajištěna potřebná teplota, pravidelně revidovány) a signální pistole s delším dosahem.
V hromadném dopravním prostředku by byly k dispozici obranné spreje proti medvědům a řidiči a další zaměstnanci by měli mít k dispozici zbraně.
Při zvýšeném nebezpečí útoku NDZ by se děti do škol vozily pouze  dopravním prostředkem, které útoku NDZ nějaký čas odolá.
Děti by byly ve škole seznámeny s tím, jak se chovat při útoku NDZ.
Vozidla by měla stanovenou certifikaci ochran proti NDZ podle vyhlášeného stupně, při vyhlášení poplachu by se směla na ulicích objevit pouze vozidla s certifikací odpovídající vyhlá0šenému stupni či vyššímu.
Vyhlásila by se povinnost hlásit pohyb NDZ.

Zřídil by se nový úřad, který by vyhlašoval stupně možného útoku NDZ, koordinoval by školení a ochranu obyvatel před NDZ a prováděl kontrolu opatření.
Úředníci by měli mít nejméně  střední lesnické vzdělání. 

Nejlepší ochranu by bylo mít NDZ očipovanou, zřídila by se střediska, kde by obsluha sledovala pohyb NDZ a včas vyhlásila poplach. Na doplnění ochrany by se zřídily kamery na kraji měst a v místech, kde se dá přepokládat pohyb NDZ.
Pokud chceme mít svět, kde budou NDZ, je potřeba se připravit, na možné útoky divoké zvěře.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | středa 20.3.2024 10:31 | karma článku: 9,25 | přečteno: 293x