Čajovna u Bois Chéri

V našem městě je čajovna, temná místnost s různými vůněmi, nikdy jsem necítil potřebu tam posedět. Proto mě překvapila úplně jiná čajovna na africkém ostrově Mauritius, na kopci, nad plantáží čajovníku, nad jezerem.

Nabídka čajů na stoleAutor blogu

Po návštěvě továrny a muzea čaje Bois Chéri můžete vyjet na kopec nezpevněnou úzkou silničkou lemovanou palmami (viz k ní poznámka dále), kde na čistém vzduchu s krásným rozhledem můžete zdarma zkoušet různé druhy čajů (jediný problém je, že čaj je močopudný, ale záchody zdarma jsou samozřejmostí, viz k nim poznámka dále). Obsluha vám s úsměvem přinese i další konvice s horkou vodou. Čaje jsou ale v sáčcích, tedy úplně stejné, co mají v místních obchodech, s přísadou vanilky, kokosu. Pokud se někde nabízí čaj a pod sebou máte čajovou plantáž, očekával bych také obyčejný sypaný čaj bez přísad. Čaj patří spolu s místním rumem k nejčastějšímu vývoznímu zboží.

Čajovníková plantáž pod restaurací (viz foto) vypadá jako nízká kosodřevina s listím, kmen čajovníku je dole silný a sklízí se patrně pořád (Wikipedia uvádí až 30 sklizní do roka). Dole u jezera je molo s loděmi.

Na mapě Google (viz odkaz), vidíte na restauraci nad čajovým políčkem a jezerem, na východě je továrna a muzeum, cesta k restauraci vede obloukem severně a západně od jezera.

Určitě si tu čajovnu někdy vyzkoušejte.

Poznámky a zamyšlení

A francouzský název továrny Bois Cheri a názvy anglických firem na strojích v muzeu?
Na Mauritiu se jezdí vlevo, pozůstatek posledního britského kolonialismu, mluví nejvíce francouzsky, pozůstatek předchozího francouzského kolonialismu, a pro úplnost, ostrov byl nejprve kolonialisován Holanďany.

Mimochodem, u nás by ochranáři určitě křičeli a požadovali, aby se na kopec chopilo pěšky, že auta plaší nějaké ptáky nebo že by se od aut znečistilo jezero. Asi mají ochranáři staré řvoucí škodovky či jiné vraky. Dnes mají některá auta na panelu nápis STOP, který indikuje, že motor je vypnut, motory jdou totiž tak tiše, že řidiči často zkoušeli auta startovat, i když motor běžel, tedy motor neslyšeli na vzdálenost 1 metru!, mají ptáci lepší sluch než lidé? A tekoucí olej, opravdu jezdí po silnicích auta, z kterých kape či teče olej? Když zkusíte utřít motor zespodu ubrouskem, tak se ubrousek nesmí zamastit, od čeho, když normální auto neteče?

A k těm záchodům, na celém Mauritiu byly všude dostupné záchody a samozřejmě zdarma, ne jako u nás, kdy vás obvykle vítají nápisy, o ceně počínaje 5 Kč. Domnívám se, že civilizace se také pozná podle těchto záchodů, nechápu, proč by jejich provoz nemělo hradit město. A pokud to nevíte, tak možná absence záchodů přivedla Česko k soudu pro lidská práva ve Štrasbourgu, začalo po močením na ulici a skončilo podle mezinárodního soudu policejním násilím, viz například článek na iDNES nebo blog zde.

A parkování, kromě hlavního města Port Louis všude zdarma, opět, ne jako u nás, kdy na vás u každého hradu po zaparkování vyrazí někdo a požaduje obdobnou částku, jako je za vstup. Kdy města pochopí, že turisty nepřitáhnou vysokými parkovacími poplatky?

Další odkazy: Čajová továrna Bois Chéri

A psáno také pro sousedy Š.

 

Autor: Pavel Pokorný | neděle 18.8.2013 12:12 | karma článku: 8,86 | přečteno: 920x