Biosvinstvo leze do našich aut

Státy se rozhodly být ekonomické či ekologické a nařídily míchat do nafty a pak i do benzínu nějaké olejovité biosvinstvo. Prodejce našeho automobilu mluví jasně, bude to dražší provoz, větší spotřeba, nižší výkon, pomalejší jízda, možnost poškození motoru, ucpávání rozvodu paliva a snížení životnosti motoru.

Pole s repkouAutor textu

Něco v tom smyslu se naznačovalo i v tisku, že nemáte nechat auto dlouho odstavené, třeba přes zimu, aby vám biosvinstvo nezrosolovatělo. Také jízda na nízké otáčky, kdy je nižší spotřeba, se nedoporučuje,  při nižších otáčkách se to biosvinstvo špatně spaluje, motor více kouří, motory byly totiž vyrobeny na naftu, ne na nějaké biosvinstvo.

Známý zemědělec mě líčil osud jedné nádrže traktoru, kdy bylo ekonomičtější nádrž vyměnit, než z ní páčit to zrosolovatělé biosvinstvo, ale šlo o dřívější verzi bionafty pro zemědělce. A také, že levnější letní nákupy nafty po obdržení dotací padají, biosvinstvo se špatně dlouhodobě skladuje. Tu příměs si představuji asi jako v Páralově knize:  Válka s mnohozvířetem.

Asi tím stát chce dotovat mezi jiným i výrobce automobilů, jako by těch dotací z našich peněz nebylo dost. Pokud by to bylo ekonomické, jistě by se to začalo používat i bez nařízení státu. Osobně bych nadával méně, kdyby mě to biosvinstvo dali aspoň zvlášť, na nádrž třeba 2 litry, a  já se mohl svobodně rozhodnout, zda ho do nádrže dám, či ho použiji třeba na mazání motorové pily, ale to biosvinstvo je prý tak špatně v naftě rozpustné, že se to dodatečně nedá zamíchat.
Zkoušel jsem se zeptat na čerpací stanici, kolik procent toho biosvinstva tam je (není to pevné procento), ale co byste chtěli od prodavaček, takže se nedozvíte, co vlastně kupujete a můžete si stěžovat leda na živnostenském úřadu (než je zruší), takže vybrat čerpací stanici, kde je nejnižší procento biosvinstva nejde.

Čeští zemědělci asi rozšiřují plochy olejnin, ten deprimující pohled dolů z letadla, když se tam objeví ty hnusné žluté plochy, tak vidíte, že jste zase doma v olejninách, jinde v Evropě jsem je z letadla neviděl. Pak prý čeští zemědělci omezují pěstování obilnin (s pocitem blížícího se zisku) na úkor olejnin a mají méně krmiva, takže krmivo se bude dovážet (doufám, že ne z Brazílie) a hádejte, zda levněji či dráze a zda se na to dovážení nespotřebuje nějaké palivo. Nevím, kolik spálí zemědělci nafty, ale ať si klidně spálí v traktorech to vypěstované biosvinstvo sami a nás tím nezatěžují.
V důsledku omezování pěstování obilnin na úkol olejnin začínají údajně hladovět „děti v Africe“, obilí je méně a olejnin se nenají, neboť se spálí v autech. Na výrobu biopaliva se spotřebovávají prostředky, které mohly být použity na výrobu potravin, spotřebovává se tedy více vody (které je čím dál méně), půdy, práce.

Politici hovoří o soběstačnosti států na pohonných hmotách. Co kdyby veřejná sféra (státní správa a samospráva) začala u sebe a pro výkon veřejné sféry by se povinně používala auta na to biosvinsvo a veřejná sféra by tak spálila zbytek toho, co by nespotřebovali zemědělci. Obdobně státní lesy by nařidily v jimi spravovaných lesech při těžbě používat pouze rostlinný olej.
Před 50 lety u nás jezdila auta na dřevoplyn (pálením dřeva vyráběl dřevoplyn, který se spaloval v motoru). To by mohl být další šílený nápad, jak ušetřit naftu, pokácet lesy a spálit. Stačí se podívat na mapu Tatarstánu v Rusku, jak to vypadalo s lesy před Leninovou říjnovou revolucí a nyní, místo lesů jsou tam skoro pouště a hluboké rokle (овраги).

A poslední smutné zprávy pro nás všechny. Rostlinné oleje se podražují, tím se podražuje vše, co s jejich používáním souvisí, tedy i jídlo doma či v restauracích. Mám další šílený nápad, co povinně přidávat ten olej také do jídla, jenom málo, v obdobném procentu jako se dává do té nafty. Stejně je většina Čechů obézních, tak těch pár procent oleje již na té tloušťce nic nezmění.
A tyto rostlinné oleje se také používají jako ekologické, třeba v motorových pilách (i když tam také tuhnou, pokud pilu nepoužíváte, a riskujete poškození pily) a třeba i já přestanu používat ekologický rostlinný olej do pily a začnu používat levnější, co netuhne.
God Save the Nature!

A už se "těším", jak politici budou hrdě řešit problémy, které tímto zaváděním biosvionstva způsobili a způsobí.
A pokud se vám pojem biosvinstvo nelíbí, nahraďte si ho hromadně třeba pojmem biorosol.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | čtvrtek 21.2.2008 23:45 | karma článku: 44,41 | přečteno: 8485x