Volby skončily. Začala komedie

Tak jsme si opět splnili svou občanskou povinnost a namíchali našim politikům karty na povolební mariáš. Již při rozdávání karet - a dívání se kolik že es a trumfů která strana dostala - je vidět, že tato hra bude pěkná komedie.

Ještě ani sobota neskončila, a už se na povolebním smetišti objevila řada soupeřících kohoutů. A nejvíce ti do oranžova zbarvení, kteří by se měli setsakra držet za nos, jakou že výhru v těch volbách drtivě utrpěli. Ale oni se radši mezi sebou perou o iluzi moci. Že jim to není trapné, vždyť jsou horší než uražené děcko.

Ale to se holt Haškovi, sedícímu na třiceti židlích (ale nestíhajícímu ani jednu z těch funkcí), to se mu zachtělo dalších dvou seslí – premiérské a předsednické. A tak – zřejmě inspirován filmem Vetřelec – způsobí, že se do poslanecké sněmovny dostanou alespoň dočasně i (zakuklení) Zemanovci, byť ti jinak ve volbách pohořeli.

Ono teda ti Zemanovci pohořeli parádně. Billboardů „volím SPOZ“ měli pomalu více než voličů, na získání jednoho hlasu zaplatili 266 korun (oproti Pirátům, kterým na jeden hlas stačilo vynaložit stokrát méně). A teď ještě se od nich odklání i sám Pan Prezident.

Zato ANO se veze na vítězné vlně. Jen donutila svého člena k rezignaci na poslanecký mandát, protože měl titul RSDr. To, že stranu nejspíše vede bývalý agent StB, to asi nikomu z toho spolku během volební euforie nedošlo.

Babiš se zaskvěl ještě dalšími výroky: prý nepodpoří vládu levice. Ani vládu pravice. Ale prý chce silnou vládu. Z toho mi plyne jediné: chce nové volby, protože všechny tři přání dohromady zkrátka splnit při současném rozložení karet zkrátka nejde.

Ony ty předčasné volby stejně nejspíš budou. Protože buď se k nim politici prohádají marnou snahou urvat si co nejvíce moci jen pro sebe a zazděním jakékoliv spolupráce. A pokud nějaká vládní koalice vznikne, bude v ní ANO, či případně Úsvit. A v obou takových případech se můžeme těšit na druhé Věci veřejné – jen dle mého názoru v rychlejším tempu. Strana amorfně semknutá kolem jednoho lídra, hrající si na to že má reálný program, to už tu jednou bylo.

Zkrátka, přestože je komedie teprve v prvním dějství, už nyní nám poskytuje spoustu zábavy. A to se ještě můžeme těšit na brzké nové předvolební a povolební divadlo..

Ještě že jsme národ Švejků a dokážeme si z politiků a vrchnosti obecně dělat takovou srandu. Jinak by se člověk z těch upachtěnců toužících po moci za každou cenu musel zbláznit..

Autor: Pavel Moravec | středa 30.10.2013 8:31 | karma článku: 16,76 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28