Proč jsem se stal Pirátem

Politická situace u nás, opakovaně hledající nové dno svého marasmu, mne před časem rozhoupala ke vstupu do politické strany. A proč? Protože zatímco skoro všichni jsou politikou znechucení, lidi si na ni maximálně tak zanadávají u píva a pak dají hlas zase nějaké zavedené straně, s argumentem že ty malé se tam přece nedostanou. Takže jen ponechají stejné gaunery dál vládnout. Ne že bych toho byl schopen moc změnit, ale lepší něco zkusit opravit než nadávat „je to rozbitý“. A proč jsem si vybral právě Piráty?

Slibům zavedených stranám už dlouho nevěřím: před volbami něco slibují, člověk jim uvěří, a strany si pak po zvolení dělají co chtějí – nezávisle na programu. A člověk pak čtyři roky skřípe zubama, jakým podvodníkům to zas naletěl. Ale komu tedy jeho předvolební sliby věřit? No asi hlavně tomu, kdo se dle nich už dnes sám chová – sám na sebe. Tedy kdo káže vodu a sám ji i pije. Třeba si vezměme boj proti korupci – téma snad všech stran. Ale snad jediná politická strana, která si vzala transparentnost jako základ boje proti korupci opravdu za svou, jsou Piráti. Ti mají transparentní účet i účetnictví (takže nemůžou mít vedle transparentního účtu někde bokem i netransparentní), transparentní diskuzní fórum, hlasování, členské schůze (kam může přijít fakt kdokoliv),..

A komu jinému pomoci v boji za transparentní státní správu, než jim? Kdybych šel do voleb s heslem „Čechům jen česká auta“ a objížděl mítinky v bavoráku, věřili by mi lidi? Ne. Tak proč věřit sliby s bojem proti korupci stranám, které samy nejsou transparentní?

Vedle pokryteckých slibů mi na politických stranách vadí populismus. Ideálně by politika měla být bojem myšlenek a idejí, ale (nejen u nás) je spíše jen bojem prázdných líbivých hesel a nereálných slibů. Jenže člověk volící rozumem to musí odmítnout, vždyť to nejde splnit. I sám premiér-čekatel Sobotka kdysi naivně sdělil, že „předvolební hesla nebyla zasazena do ekonomického rámce“. Bohužel populismus na masy voličů stačí, a tak je tato strategie úspěšná. Piráti k tomu přistupují přesně naopak: ti raději prosazují myšlenku, která je podle nich správná, byť díky ní ztratí možné voliče. A proč? Protože přece nebudou prosazovat něco, čemu sami nevěří, ne?

Další oblastí jsou autorská práva a svoboda Internetu: dnešní přístup je absurdní, chránit „duševní vlastnictví“ na Internetu technicky nelze. Ale zákonodárci pod palbou audiovizuálního průmyslu ustrnulého v minulém století se snaží jít proti zákonům informatiky. To je jako zákonem zakázat účinky gravitace, protože pády lidí způsobují zranění. Jediná opravdu funkční ochrana „duševního vlastnictví“ je totální cenzura a dohled nad Internetem. Ale to snad nechceme, ne?

I když, mnoha politikům by se zrovna cenzura Internetu velmi líbila. Ostatní média (tisk, televize) mají pod palcem, jen na Internetu si může psát a šířit kdo chce co chce – i proti vrchnosti. A může tak odhalit spoustu neřestí, jichž se stát na vlastních lidech dopouští. Prozíravý politik by proto všechny ty internety nejraději zakázal.

A tak třeba Cameron chce pod rouškou nebezpečného porna zcenzurovat mimo jiné nevhodné diskuze, tajně vyjednávaná a pokoutně schvalovaná ACTA byla mj. v rozporu s lidskými právy, INDECT je velký krok směrem k Orwellovskému Velkému bratrovi,.. Vážně chceme dovolit státu, aby nám diktoval co je pro nás dobré a co ne? Já měl za to že cenzura a vzájemné udávání za komunistů nám už stačila.. Hodně by mi vadilo, kdyby komunistickou diktaturu nahradila obdobná diktatura TOP,ODS,ČSSD či jiných stran zrovna u moci, které by mohly stíhat lidi i za jiný politický názor. Proč bychom tehdy zvonili klíči?

A kdo se proti těmto „velkobratrským“ aktivitám – alespoň z politických stran – aktivně ohrazuje? Snad jen Piráti.. Nejen u nás, ale všude možně po světě.

Tak už chápete, proč jsem se stal Pirátem?

Autor: Pavel Moravec | úterý 24.9.2013 8:01 | karma článku: 17,80 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28