Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Žádný extrém, v tomto případě trh bez přívlastků, není dobrý. A to i z objektivních důvodů, nejen proto, že jsme lidé a ti mají především špatné vlastnosti. Pro různé komodity či služby je potřeba čistého trhu různá. Něco jiného je třeba textil a na druhé straně nejsem přesvědčen, že čím více zdravotních pojišťoven, tím lépe. Společnost nesleduje jen ekonomická hlediska, i u technologií si myslím, že zvlášť jsou-li v překotném vývoji, nemusí být pro ně čistý trh z dlouhodobého hlediska dobrý. To že Němci masívně podporují větrnou energetiku a snaží se tak snížit závislost na dovozech fosilních paliv asi stojí za podporu. Přece nejsou tak hloupí a nestojí za tím jen Fukušima.

2 0
možnosti
JP

ja bych vcelku i souhlasil ... az na ty patenty.

pokud investuji svuj cas, sve penize a sve schopnosti do toho, abych objevil nejakou novou technologii, nebo zefektivnil tu soucasnou, pak tak samozrejme cinim za ucelem zisku, niceho jineho. prijde me naprosto logicke, ze zisk pripadne tomu, kdo tu technologii objevil nebo zefektivnil, nikoliv tomu, kdo jenom obslehnul jiz objevene. pokud byste zrusil patrnove pravo, znamenalo by to mimo jine konec vyzkumu v oblasti novych leku, protoze miliardy dolaru by do toho vyzkumu NIKDO nenapchal, pokud by vedel, ze i v pripade uspechu z toho nebude mit prakticky zadny prospech, nebot ten samy lek muze hned po uvedeni do vyroby zacit vyrabet i konkurence, ktera do vyzkumu nevlozila ani eurocent ... a neni to jenom farmaceuticky prumysl, ale i cela rada dalsich odvetvi.

1 0
možnosti
PM

I léčiva se dají řešit bez patentů. Stačí když stát vypíše veřejnou soutěž na výzkum léčivé látky na danou chorobu. S danými parametry na cenu léčiva pro jednoho pacienta, vedlejšími účinky apod. Farmaceutické firmy vynaleznou látky a dostanou peníze, ale pak může kdokoliv vyrábět léky s danou léčivou látkou.

0 2
možnosti
LV

Až na ty patenty s Vámi souhlasím.

Rozumným krokem je důkladná a důsledná ochrana trhu, hlavně před dreky z Asie, které tam vyrábí prakticky otroci. Předražený a často proti vlastní vůli chráněný dělník v EU nemá šanci stejnou věc vyrobit za stejnou cenu.

Proto taky všechny světové koncerny už vyrábějí v Číně, Indii, Malajsii a jinde v levné a otrocké práci vstřícné Asii.

Evropa si musí začít svou spotřebu pokrývat vlastní prací, jiná možnost není.

Patenty jsou regulérní ochranou duševního vlastnictví. Představte si  výrobce, který roky pracuje na nějakém technickém řešení, stojí ho to čas, námahu, peníze, a pak, když s novým řešením vyjde na trh, okamžitě se ho zmocní ti, kteří nedělali nic. Takže neměli náklady, čili mohou být levnější. Kdo by za takových okolností bádal nad něčím novým?

0 0
možnosti
PM

Jenže výrobci budou vždy hnáni touhou předběhnout konkurenci, takže vždy přijdou s něčím novým. Navíc, dneska se patenty spíš používají v patentových válkách než k ochraně mnohaletého výzkumu. Zkuste si založit IT firmu v USA, hned vás bude žalovat deset patent trollů kteří skoupili patenty a teď vydírají ostatní. Kdo nemá miliony na právníky, může to dopředu vzdát. Přestože žádný patent neporušil.

0 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1473x
Manžel, otec, zaměstnanec, amatérský běžec, Pirát, ale hlavně občan naštvaný na současný model politiky - pravice či levice, spolu kradou nejvíce.

Seznam rubrik