Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MCC

ccaaggii

24. 1. 2012 20:39
Plky a fňuky ale skutek utek

Víte, to není ani mladost ani dravost co vás v té práci neudrží. Je to přesně to, co jste popsal ve Vašem článku pane autore. Nejste flexibilní, odmítáte se v padesáti učit a pak si stěžujete. Věk ještě není důvod pro to, abyste usnul na vavřínech. Učte se po nocích anglicky nebo pracovat s počítačem jako můj 53 letý otec, a přetrhnou se o Vás. K čemu jsou Vám životní zkušenosti z provozu mašin na děrované karty, když dostanete do ruky tablet? Učit se je třeba celý život, ne jen zamlada, kdy vylezete ze střední nebo vysoké. Takže ne, není to věkem. Naopak si společnosti například na západě loajálních dlouholetých pracovníků váží a povyšují je. Ale jen ty, kteří celý život pro to něco dělají, navštěvují všemožné kurzy a jezdí do ciziny. Nelíbí se Vám to? Odstěhujte se někam, kde tento systém neexistuje. Doporučuji nějaký opuštěný ostrov. Můžete tam pěstovat banány. Technologií z roku 1400 před Kristem.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

24. 1. 2012 20:56
Re: Plky a fňuky ale skutek utek

proboha, jdete uz nekam s tema pocitacema. Co se ten vas pan otec na tom uci. Kde se zapina?

1 0
možnosti
C

Crowly

24. 1. 2012 12:22
Realny zaklad

Nastala situace ma bohuzel realny zaklad. Cca pred 15 lety doslo ke skokove zmene zpusobene prevazne rozmachem technologii. A konkretne v CR byl tento prechod obzvlast vyrazny, protoze mu nepredchazelo urcite adaptacni obdobi jako z zapadni Evrope.

Od zakladu se menily pracovni procesy a mnozi starsi lide poprve v zivote uvideli PC! Neminim to jako urazku, ale cca v 50 letech, naucit se pracovat (dobre) s PC zvladl jen malokdo. Take proto ze mnozi zamestnanci se "ty moderni nesmysly" proste odmitli ucit pouzivat. Pripadne veskerou energii venovali tomu aby dokazali jak jsou ty novoty spatne.

A diky setrvacnostio mysleni a vytvorenym stereotypum se tento "trend" udrzel az do dnesnich dnu, prestoze dnesni padesatnici jsou jini nez ti pred 15 lety.

Ale uz i nektere PR agentury (vedene dynamickymi mladymi muzi) zacinaji chapat ze to neni to prave. Mozna proto ze tem dynamickym mladym muzum tahne na 35 ci dokonce 40 a najednou vidi ze 50-ka za dvermi a prece sami sebe neodepisou:)

0 0
možnosti
P9

pavel 99

22. 1. 2012 10:42
Osobně nemyslím, že to v budoucnu bude tak tragické

jak naznačuje autor. Současnou situaci považuji za výkyv, u nás navíc podpořený tím, že před rokem 89 (setrvačností i pár let poté) bylo, kromě pár oborů, soustavné zvyšování kvalifikace (zjednodušeně učení nových věcí) něco nemyslitelného. Ostatně věty typu "tohle se učit nebudu" od lidí nad 50+ zaslechl nejeden zaměstnavatel.

Jinak obecně platí, že lidé "starší" mají k práci i řešení problémů jiný přístup než lidé mladší a v některých situacích je tento jiný přístup výhodou - tudíž firmy s těmito zaměstnanci mohou mít komparativní výhodu oproti firmám "bez nich". Tudíž lze očekávat, že výkyv se časem "přehoupne".

1 0
možnosti

cmel60

22. 1. 2012 13:38
Re: Osobně nemyslím, že to v budoucnu bude tak tragické

Nicméně mám neodbytný dojem , než se vycukají nabubřelé personální vyssavačky, již nebude v našem případě dnešních "padesátníků" co řešit. ;-€!

0 0
možnosti
MW

mysak_25

21. 1. 2012 9:50
Problemem

je, pomalu az extremnim, ze o personalni otazce velmi casto rozhoduji dementni mlade pesonalistky fundovane vysokou skolou nejake gender st. Prinejlepsim mene dementnejsi vys. skolou ek. To je jedno. Takto to funguje. Mnohdy tato nabubrela vysavacka sefova semene rozhodne -ne mnohdy,vzdy- na zaklade jejich myslenkovych slepicich pochodu a osobnich sympatii...O Vasich osobnich schopnostech a umu tady vubec nejde...8-o

6 0
možnosti
K

kiiiiiik1112

19. 1. 2012 18:48
Hezky napsano!

R^

0 0
možnosti

Bára33

19. 1. 2012 16:39
Dnešní třicátníci budou v 50 jiní

Až těm dnes třicetiletým bude 50, bude pro ně samozřejmostí celoživotní vzdělávání, učení se nových technologií a a zvládání jazyků. Pro dnešní lidi nad 50 (mezi které patřím i já) bývá často problém pronikat do různých počítačových programů, domluvit se anglicky nebo se v tomhle věku pustit do dalšího studia. Když jsem to ve svých jednapadesáti zkusila já, byla jsem bezkonkurenčně nejstarší... Takže si myslím, že dnešní třicátníci tenhle problém až v takové míře mít nebudou

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

19. 1. 2012 17:00
Re: Dnešní třicátníci budou v 50 jiní

Predevsim velmi znacna cast nasi generace uz davno vi, ze praci nedostane zadarmo, ale musi bojovat na cim dal tvrdisim trhu prace. A tudiz mame tu vyhodu, ze kdyz jsme si v mladsim veku osvoji schopnost neustale se vzdelavat, budeme to povazovat za samozrejmost v jakemkoliv veku, i kdyz to nebude jednoduche. Jenze jde to, memu otci je 74 a presto pouziva bezne veci jako pocitac, tablet, iphone, umi pracovat s MS Office, umi si spravovat vlastni web stranky...apod. Zalezi na cloveku, jedinou omluvou je zdravi, nekdo proste neni schopny. Nicmene pokud je nekdo zdravi a mysli mu to dobre, nemel by nechat svuj mozek zahalet - respektive venovat se jen vecem nadavat na politiku a pocasi...

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

19. 1. 2012 15:02
Toto jsem napsal vasemu kolegov Joštovi a plati to i pro Vas

Je mi 36 a za 14 let budu patrit do te kategorie, kterou popisujete. Presto znam lidi, kterym je hodne pres 40 a nekdy i treba 50 a maji slusne vyhlidky na trhu prace. Proc? Protoze se nikdy neprestali vzdelavat. A o tom cely system je. Pokud neustale zvysujete sve znalosti, je celkem jedno kolik Vam je. Uvedomte si, ze kandidati jsou vybirani podle charakteritik odpovidajici pracovnimu zarazeni. Pokud je dotycny nesplnuje, neni pro pozici prijat. Mnoho lidi ma pocit, ze nekam posle CV a tim to konci. Ani nahodou, tohle udelalo desitky, stovky a casto i tisice lidi. Personalista ma zhruba 5 sekund, aby posoudil, zda se mu CV zamlouva = odpovida tomu co chce klient, ktery mu pozadavky dodal. A tudiz pokud se nekdo hlasi na misto ucetniho a z jeho CV je jasne, ze ucetnictvi delal, tak proste svoje sance snizuje. Nepropadejte beznadeji a dal se vzdelavejte. To je jedina vec, ktera vam pomuze ziskat praci v jakemkoliv veku. Mimochodem 43 ani 55 neni zadny hrozny vek.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

19. 1. 2012 16:35
Re: Toto jsem napsal vasemu kolegov Joštovi a plati to i pro Vas

...A tudiz pokud se nekdo hlasi na misto ucetniho a z jeho CV je jasne, ze ucetnictvi delal, tak proste svoje sance snizuje. ...

Ja si myslim, ze nekteri te vete nebudou rozumnet, ale neco na tom je.

0 0
možnosti
IF

ircza

19. 1. 2012 12:56
No pardon

Tohle je ale kravina...ve společnosti, která se rozhoduje podle věku, vzhledu aj. bych ani pracovat nechtěla...Nekamarádíte náhodou s pí. Ivanou Ashby? Rv

0 0
možnosti
P

Pavel_D

19. 1. 2012 11:28
Víte, jak se říká

člověku, který toho na PC umí méně, než Vy?

"ŠÉFE!"

0 0
možnosti
TH

Gmurr

24. 1. 2012 18:52
Re: Víte, jak se říká

Absolutne potvrzuji!!!!

0 0
možnosti
FB

Durzo Blint

18. 1. 2012 23:38
Mně bylo čerstvých 19, měl jsem pár měsíců před vojnou,

když mě před mnoha lety postavili před 30-ti hlavý kolektiv a řekli: "Od zítra jim mistruješ, tvůj předchůdce je dlouhodobě nemocný (mrtvice) a ty jsi jediný, kdo má tabulkové předpoklady a odpovídající vzdělání to dělat."

Mezi mými lidmi byli moji vrstevníci i lidé, kteří přesluhovali. Třičvrtě roku jsem to dělal, se všemi chybami začátečníka. Po vojně jsem se na to místo vrátil a za rok na to už jsem dělal zástupce vedoucího provozu. 80% lidí pode mnou bylo starších než já. Přišel samet a firma skončila v zahraničních rukou, v 27-ti už jsem vedl vlastní odloučený provoz a v jednatřiceti mi licenční partner nabídl, jestli bych nechtěl rozjet pobočku na Slovensku......takhle bych mohl pokračovat až do současnosti.

Proč to ale píšu. Už od první šéfovské zkušenosti jsem se naučil, že je dobré mít kolektiv namíchaný. Dodnes se obklopuji nejbližšími spolupracovníky podle tohoto klíče. Každý věk má svoje a dobrý šéf umí ze svých lidí dostat to nejlepší, mladistvý elán i pracovní zkušenosti.

1 0
možnosti
IF

ircza

19. 1. 2012 13:02
Re: Mně bylo čerstvých 19, měl jsem pár měsíců před vojnou,

Naprosto souhlasím! R^

0 0
možnosti