Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis krásné Heleně

Krásná Heleno! Zlaté jablko, zlomyslně hozené bohyní sváru Eris s nápisem „té nejkrásnější“, z tebe udělalo jen oběť bez možnosti svobodného výběru. Paris, který do té doby nepoznal ženu, se zachoval jako normální chlap. Co mu bylo po vládě, po moci, po bohatství, po vítězstvích ve válkách, které mu nabízely bohyně Héra a Pallas Athéna za to, že určí právě je za nejkrásnější. Daleko lákavější byla nabídka bohyně lásky Afrodité. A tak zlaté jablko dostala ona a Paris za odměnu dostal tebe. Pak ses deset let dívala z trojských hradeb na to, jak jsou dobývána a nakonec i s městem rozvrácená. Tróju jsi přežila a s prvním manželem Meneláosem, kterému tě Paris unesl, ses vrátila do Sparty. Cestou dlouhou sedm let jste získali nápoj zapomnění a i díky němu pak již spokojený život až do smrti.

Od tvých časů byly a jsou různé Heleny. Odjakživa se unášely, prchaly, muži pro ně padali po tisících v strašných válkách, mocné říše byly vyvráceny v kořenech, aby na jejich prachu vyrostly opět nové a ještě mocnější říše. Heleny vystupující z pěn moří jako ostrovy či rodící se Venuše a explodují v obrovských sopečných erupcích nad žnoucími magmatickými krby.

Jsou i normálnější Heleny. Lidsky křehké, zranitelné, s tlukotem srdce a s horkými proudy v krevním řečišti. Někdy smutné, jindy radující se a šťastné, občas snad i bezradné a bloudící, ale také houževnaté, odhodlané a statečné. A když jsou k tomu ještě půvabné a některé třeba i plavovlasé – děkuji ti poslední dobo ledová za tuto úžasnou mutaci a děkuji ti Pane Bože, že mám to obrovské štěstí žít v té geologické vteřině, kdy je vůbec možné tuto zvláštnost uvidět, zažít a pohladit – pak už to asi musí být opravdu svaté Heleny.

 

Vím, že by to nebylo rozumné. Vím, že to nakonec štěstí nepřineslo. Že to znamenalo zánik něčeho velikého. Že moudřejší by bylo být moudřejší, mocnější a bohatší. Všechno tohle vím, ale ani já bych si neuměl pomoci.

I já bych to jablko dal Afroditě.

 

 

PS: Poslední věta „I já bych to jablko dal Afroditě“ je nahraná na paměťovém médiu nesené japonskou kosmickou sondou Akacuki (japonsky あかつき – Úsvit), která touto dobou měla již kroužit okolo planety Venuše. Japonci dali všem lidem možnost, aby si nějaký svůj vlastní citát na sondu umístili a mě přišlo příznačné, poslat k Venuši (což je latinský ekvivalent k Afroditě) právě tento vzkaz.

Bohužel na konci roku 2010 se nezdařil přibližovací manévr, který měl sondu ukotvit na oběžné dráze a tak sonda Venuši minula a nyní obíhá někde okolo Slunce. O další manévr se může pokusit při dalším přiblížení za šest let, ale výsledek je i tak nejistý a je možné, že sonda setrvá na oběžné dráze okolo Slunce a k Venuši se bude jen občas částečně přibližovat. Dá se říci, že sonda Akacuki a s ní i můj citát právě prožívá svou odysseu.

Autor: Pavel Míka | neděle 5.8.2012 3:33 | karma článku: 10,20 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Pavel Míka

Já, bloger - fotomatiné

Dovolím si také přispět do fotomatiné svou trochou do mlýna. Jak ale uchopit vyhlášené téma měsíce července „Já, bloger“?

13.7.2012 v 10:11 | Karma: 16,47 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Problém přestupné sekundy a internetový čas společnosti Swatch

Přestupná sekunda, která byla poslední den měsíce června vložena do časové soustavy, způsobila chaos a zhroucení některých serverů. Vkládání přestupných sekund působí také problémy v navigačních systémech a tak již několikrát padl návrh tuto praktiku zrušit. Potřebujeme jí vlastně vůbec? Nebo se dá najít nějaké jiné řešení?

7.7.2012 v 7:07 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Věda

Pavel Míka

Růžový sad na Petříně – doba rozkvětu

V tomto komentovaném fotoblogu se vracíme na Petřín do Růžového sadu v době prvního rozkvětu královny květin. Nyní na vrcholu Petřína kvete přes osm tisíc exemplářů růží, přes šedesát odrůd různých barev, vůní a různých květů.

16.6.2012 v 17:17 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Jak se fotí polibek Venuše se Sluncem

Komentovaný fotoblog o přechodu Venuše přes Slunce dne 6.6.2012, do kterého laskavě přispěli také dva další autoři, kteří se mnou fotografovali na místě, které má zcela jistě Genius loci.

13.6.2012 v 4:54 | Karma: 13,25 | Přečteno: 991x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Otevřený dopis Rayi Bradburymu

Vážený pane! Odešel jste ze svého dlouhého života právě v den vzácného astronomického úkazu, v den přechodu Venuše přes Slunce (v severní Americe úkaz nastal při západu Slunce 5. června 2012). Je to sice jen náhoda, ale téměř jak vystřižená z některých vašich povídek. „Osud si zas jednou přichystal svůj rejstřík náhlých překvapení, příchodů a odchodů“ (citace z povídky Léto s Picassem). Před půl rokem jsem hledal informace o vás na Wikipedii a udivilo mě, že u vašeho jména bylo jen datum narození. Opravdu jsem nepředpokládal, že na konci roku 2011 budete ještě naživu. Potěšilo mě vědomí, že někde na druhé straně této planety ještě dýcháte. Nyní tam již to druhé datum je – 5. června 2012. Bohužel, i když vím, že to druhé datum musí být jednou dopsáno každému z nás. Legendou se ale stát již nemůžete. Vy jste se jí totiž stal dávno před svou vlastní biologickou smrtí.

8.6.2012 v 18:57 | Karma: 14,01 | Přečteno: 804x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2841x
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.