Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chucpe premiéra Nečase

Zdůvodnění premiéra o odvolání ministra Pospíšila můžou věřit jen spoluobčané mladší pěti let. Všichni ostatní vědí, že je to nesmysl a že důvody jsou jiné. Co je ale podstatným vzkazem tohoto sdělení? Premiér nám do očí říká něco, o čem ví, že tomu nikdo neuvěří, ale zároveň to klidně řekne, protože je mu jedno, co si myslí nějaká veřejnost. To už mohl ministra Pospíšila odvolat i proto, že se mu nelíbí jeho sako, ve kterém chodil na vládu. V jeho zdůvodnění je drzost, arogance, naprostá ztráta soudnosti. V hebrejštině mají pro takové chování hezký jednoslovní výraz – chucpe.

Chucpe - slovo původem z hebrejštiny: drzost, troufalost, cynismus, arogance apod. v nebývalé míře. Chucpe popisuje drzé, výsměšné chování, které se ovšem formálně zdá být korektní. Chucpe se často ilustruje takto: „Mladík je souzen pro vraždu svých rodičů a žádá soud o shovívavost, protože je sirotek.“

Jestli byl pan Pospíšil ministr dobrý, či špatný, to neposoudím. Ze všech těch vládních činitelů mi přišel jako nesympatičtější a určitě patřil k tomu lepšímu konci spektra, co se ve vládě nabízelo. Pokud se nyní opravdu musí pakovat proto, že se někdo bojí jeho kroků, je to velice zlá zpráva pro tuto zemi. Jestli je to kvůli případu Rampula, nebo případu Bradáčová, je vcelku jedno. Hrozné na tom ale je, že si už nikdo nedává žádnou práci, aby k jeho odvolání vymyslel nějakou relativně uvěřitelnou a alespoň zbla důvěryhodnou legendu. To už není potřeba, tady se můžou všem očividně věšet bulíky na nos a říkat do očí něco, o čem všichni víme, že není pravda. Něco zdůvodňovat se musí v demokraciích, ale u nás to není třeba. Kdysi jsme to už na vlastní kůži zažili. Letadla se zastavovala za letu (sestřelením), demonstranti s prázdnýma rukama volali na těžkooděnce, že nemají prázdné ruce, černé bylo bílé a všechny zprávy a řeči rudé.

Mezi vrcholnými politiky to nejspíš nyní vře. Jásání nad dobrou prací policie u případu Ráth se během několika dní mění v hrůzu ze spiknutí plukovníků u případu Parkanová. Ausgerechnet nato se ukáže, že ministr spravedlnosti nezvládá manažersky svůj resort. Jak dobře zvládl ministr Pospíšil svou práci, to fakt nevím. Do not jsem mu neviděl, ale včera zazněl hodně falešný tón či možná celý akord právě od premiéra. A teď to bude stokrát opakovat a doufat, že se z toho stane pravda. Nestane. Pro mě je to již zmíněné chucpe. Takže pane premiére – u mě jste už ztratil i ten zbytek pozitivních bodů, co tam na dně někde ještě byl. Pokusím se na to nezapomenout, především ve dny voleb. Jen se bojím, že volby něco mění ve skutečné demokracii. A od té se tato země i díky vám spíše vzdaluje.

Autor: Pavel Míka | čtvrtek 28.6.2012 7:39 | karma článku: 29,57 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Pavel Míka

Já, bloger - fotomatiné

Dovolím si také přispět do fotomatiné svou trochou do mlýna. Jak ale uchopit vyhlášené téma měsíce července „Já, bloger“?

13.7.2012 v 10:11 | Karma: 16,47 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Problém přestupné sekundy a internetový čas společnosti Swatch

Přestupná sekunda, která byla poslední den měsíce června vložena do časové soustavy, způsobila chaos a zhroucení některých serverů. Vkládání přestupných sekund působí také problémy v navigačních systémech a tak již několikrát padl návrh tuto praktiku zrušit. Potřebujeme jí vlastně vůbec? Nebo se dá najít nějaké jiné řešení?

7.7.2012 v 7:07 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Věda

Pavel Míka

Růžový sad na Petříně – doba rozkvětu

V tomto komentovaném fotoblogu se vracíme na Petřín do Růžového sadu v době prvního rozkvětu královny květin. Nyní na vrcholu Petřína kvete přes osm tisíc exemplářů růží, přes šedesát odrůd různých barev, vůní a různých květů.

16.6.2012 v 17:17 | Karma: 16,27 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Jak se fotí polibek Venuše se Sluncem

Komentovaný fotoblog o přechodu Venuše přes Slunce dne 6.6.2012, do kterého laskavě přispěli také dva další autoři, kteří se mnou fotografovali na místě, které má zcela jistě Genius loci.

13.6.2012 v 4:54 | Karma: 13,25 | Přečteno: 991x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Otevřený dopis Rayi Bradburymu

Vážený pane! Odešel jste ze svého dlouhého života právě v den vzácného astronomického úkazu, v den přechodu Venuše přes Slunce (v severní Americe úkaz nastal při západu Slunce 5. června 2012). Je to sice jen náhoda, ale téměř jak vystřižená z některých vašich povídek. „Osud si zas jednou přichystal svůj rejstřík náhlých překvapení, příchodů a odchodů“ (citace z povídky Léto s Picassem). Před půl rokem jsem hledal informace o vás na Wikipedii a udivilo mě, že u vašeho jména bylo jen datum narození. Opravdu jsem nepředpokládal, že na konci roku 2011 budete ještě naživu. Potěšilo mě vědomí, že někde na druhé straně této planety ještě dýcháte. Nyní tam již to druhé datum je – 5. června 2012. Bohužel, i když vím, že to druhé datum musí být jednou dopsáno každému z nás. Legendou se ale stát již nemůžete. Vy jste se jí totiž stal dávno před svou vlastní biologickou smrtí.

8.6.2012 v 18:57 | Karma: 14,01 | Přečteno: 804x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2841x
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.