Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Želva a Obyčtov nebo Obyčtov a želva? Jedna obec se zajímavou plastikou a farním kostelem.

Byla návštěva na první pohled obyčejné vesnice Obyčtov neobyčejným zážitkem? Samozřejmě. Pro mě je každá cesta nezapomenutelná! Kdyby nebyla, tak nemá smysl někam jezdit. Zapomínat mohu doma.

Jednoho krásného dne jsme projížděli na první pohled nenápadnou obcí Obyčtov, která leží v kraji Vysočina, asi devět kilometrů jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou. Kdybychom nebyli dopředu vybaveni potřebnými informacemi, asi bychom zde ani nezastavili. Ale my jsme zabrzdili, odbočili z hlavní silnice a nelitovali.

U mostu přes říčku Oslavu je od roku 2008 vybudován příjemný park, kterému dominuje zajímavá plastika, jejímž autorem je žďárský rodák, umělec, sochař a malíř Michal Olšiak. Tato úžasná socha želvy z betonu se zde zabydlela roku 2010.

Výběr zvířete nebyl náhodný. Želva se totiž nachází ve znaku obce Obyčtov. Toto zvíře bylo svého času v církevních kruzích velmi oblíbené. Vesnice je poprvé doložena roku 1341 a její nejvýznamnější památkou a dominantou je kostel zasvěcený památce Navštívení Panny Marie. Na místě, kde stával původní kostel již v roce 1672 (podle pověsti byl údajně vystavěn již v roce 1234), nechal v roce 1730 opat cisterciáckého kláštera ve Žďáru nad Sázavou Václav Vejmluva vybudovat svatostánek nový.

A není to kostel jen tak ledajaký. Tato malá obec se totiž může pyšnit velkou stavbou, jejíž návrh vypracoval geniální barokní architekt Jan Blažej Santini – Aichel. Ve svých plánech zvolil netradiční půdorys želvy, znak stálosti ve víře, věrnost a trpělivost. Želva by měla též vyjadřovat soustředění a ochranu, jelikož se v době nebezpečí uchyluje pod svůj krunýř. K symbolu želvy se samozřejmě vyjádřilo více odborníků, ale to by bylo delší povídání.

V roce 1735 byla barokní stavba dokončena a zasvěcena Navštívení Panny Marie. Roku 1798 byla ke kostelu přistavěna hranolová věž zvonice. Dnešní podoba kostela je sice ovlivněna řadou novějších úprav, které částečně narušili původní Santiniho koncepci, ale myslím, že místo má určitě stále své kouzlo.

Obdélníková loď kostela se zkosenými rohy představuje tělo želvy, čtyři nárožní kaple jsou nohy, presbytář se seříznutými východními rohy tvoří krk a polygonální sakristie hlavu. Kaple s předsíní na západní straně vytváří ocas želvy. V roce 1829 byly přední dvě nárožní kaple ubourány. Tím přišla želva o přední nožičky, což se jí samozřejmě nelíbilo a v kostele začala praskat klenba. V době pozdější (stavební úpravy po roce 1964) tudíž lidé usoudili, že jí je vrátí zpět. Pro představivost jsem okopíroval snímek z katastru, kde však ty přední nožky nejsou. Oni nebyly ani na císařské mapě z roku 1835, kdy se obec jmenovala Obicztau (též snímek ze stránek ČÚZK).

Kostel i obec byly brzy po dokončení svatostánku hojně navštěvovány a v Obyčtově se lze dodnes zúčastnit slavných poutí. Například letos se první konala v neděli 28. června a druhá v neděli 13. září. Farní kostel Navštívení Panny Marie spravuje Římskokatolická farnost Obyčtov. Nedělní bohoslužby se konají v 10:00 hod.

V těsné blízkosti kostela se nachází památné stromy – Skupina pěti líp velkolistých. Statné, asi 35 m vysoké stromy s mohutnou klenutou korunou už něco pamatují z historie obce i kostela. Jsou totiž staré asi 250 až 300 let. Obvod kmene mají os 290 do 520 cm.

Obcí prochází červená turistická značka. Zaparkovat auto zde není problém. Kdo nezvolí automobil, může přijet autobusem. Vlaková zastávka na trati Havlíčkův Brod – Brno s názvem Ostrov nad Oslavou se také nachází nedaleko.

Ještě se vrátím zpět do parku. Koho zaujme zdejší želva (což asi není problém) a chtěl by vidět od autora další zajímavé věci, může v centru města Žďár nad Sázavou, v ulici Veselské 9/15 navštívit Galerii Michala Olšiaka (http://www.olsiak.cz/), která byla otevřena v roce 2013. Naproti ní je umístěna menší plastika „Charlie Chaplin“ z roku 2011. Ze země se dívá na kolemjdoucí hlava tohoto komika s černou buřinkou. Otevírací dobu má ve všední dny od 8:30 do 17 hodin. Obdobně úžasných plastik od Michala Olšiaka je v okolí mnohem více (Mamlas, Mamut, Krbový mužíček, Rak, Rozcestník, Hroši, Káně,...). Kdyby však chtěl člověk spatřit všechny, musel by si na to vyhradit celý den a mít k dispozici auto. Všechny plastiky jsou volně přístupné a neplatí se u nich žádné vstupné. 

Zde je mé povídání o těch místech, která jsem já zatím navštívil: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=477140

 

 

Autor: Pavel Liprt | pondělí 14.9.2015 17:15 | karma článku: 35,53 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Pavel Liprt

Obrázky z Broumovska – kostel s poustevnou v Teplicích nad Metují

Když se spojí zajímavé místo a zajímavé povídání, tak se pak vše lépe pamatuje. Něco takového nás potkalo v Teplicích nad Metují.

6.10.2023 v 20:51 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Broumovska – náhrdelník z barokních perel

Studium půvabného a jedinečného baroka na Broumovsku pod vedením učitelů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Termín výuky – kdykoliv, školné se neplatí.

29.9.2023 v 21:17 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Pavel Liprt

Švarcvaldky nebo Schwarzwaldklinik (Německo)

Švarcvaldky, proslulé kukačkové hodiny, pamatují 17. století. Populární nekonečný seriál Schwarzwaldklinik se vysílal v osmdesátých letech. Příroda, za kterou jsme se do Schwarzwaldu vydali, je podstatně starší, ale pořád úžasná.

21.9.2023 v 8:43 | Karma: 16,97 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Víkend s Maxem a dvěma dámami (Mže a Berounka)

Max je famózní parťák na cesty. A když se k tomu přidají dvě úžasné krásky, které nám o víkendu dělaly společnost, tak to nemůže mít chybu. Chvilkama sice zazlobily, ale dlouho budeme vzpomínat na to, co jsme s nimi prožili.

27.8.2023 v 16:44 | Karma: 18,77 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Karty nebereme, pouze hotovost aneb jak platit na Krajským úřadu

O nemožnosti platit za zboží a služby bezhotovostně se mluví letos velice často. Údajně ale terminálů v Česku přibývá. Po včerejším zážitku si však o tom dovolím s úspěchem pochybovat.

1.8.2023 v 18:36 | Karma: 41,12 | Přečteno: 8293x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.