Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

D98a45v16i21d 46H14r49b35e37k

19. 10. 2015 13:38

Ruská rafitifikace včetně podpisu cara Alexandra je francouzsko-anglická s rusky psanou předmluvou. Je dostupná na Wikisource. Ruský překlad byl oficiálně vydán ve sbírce zákonů Ruského impéria v květnu 1867, sv. 43, číslo 44518, str. 421nn. Ta sbírka je také dostupná na internetu. Stačí jenom hledat a neopakovat první pitomost, kterou někde najdete.

2 0
možnosti
LK

Mj oněch 70 let ruské vlády přineslo velmi zajímavý vklad do architektury a dějin regionu. Těch stanic a osad (kromě Novoarchangelsku, Sitka) bylo poměrně dost (Pavlovskaya - Kodiak, Saint Paul aj) a odkazují dodnes k ruské minulosti (pravoslavné chrámy, prvky ruské architektury na stavbách), ostatně je tam i velké procento pravoslavných. Po prodeji Aljašky ovšem domy zámožných ruských obchodníků byly zabrány ve prospěch Američanů a Rusové čelili nevybíravému chování vojáků prvního vojenského správce Jeffersona C. Davise. Většinou pak odešli zpět do Ruska či Kalifornie - zde je klenotem unikát Fort Ross, je to památkově chránněý skanzen - zachovaná ruská pevnost a městečko jako by ustrnulá v 19. století).

0 0
možnosti
LK

Ruská verze smlouvy neexistovala (nemohla se ztratit), protože smlouva byla uzavřená v AJ a FJ, Rusové v diplomatickém styku používali francouzštinu (snad každý ruský vysoký úředník tehdy ovládal FJ na úrovni jako svůj druhý mateřský jazyk). Ono to pozadí je možná ještě hlubší. Rusové pomáhali v občanské válce Lincolnovi (Severu, podobně jako Rakousko-Uhersko) blokádou přístavů San Francisko a New York před Konfederačním i britským lodstvem, byla to i oplátka za neutralitu USA v Krymské válce, kdy Rusové čelili obří přesile tehdejších mocností středomoří a Anglie. USA byly po válce na dně. Ona cena 7 mil mohla být v podstatě reparací za pomoc ve válce. Jinak peníze byly použity na rozvoj železniční sítě Ruska.

0 0
možnosti
Foto

J71i73r55i 53B46i97l36i69n84a

19. 10. 2015 3:09

Zaplat panu bohu. Ja to mam na hranice s Aljaskou jen 105 km.....

1 0
možnosti
ZM

Se moc neradujte. Putin má v plánu příští rok uspořádat na Aljašce referendum.

1 1
možnosti
JR

J14a51r73a 34R58a76n48k

18. 10. 2015 21:28

Nestraste mne, nebo se stehuju zpet do Australie.....mam to pouhe dva dny autem na Aljasku;-(

0 0
možnosti
SS

To jsi pomaly ridic. :-P

0 0
možnosti
RT

Aljašku koupily USA hlavně proto,že předpokládaly pozdější připojení Britské Kolumbie (kanadské provincie mezi USA a Kanadou).Paradoxem je , že prezident Johnson byl celou řadou kongresmanů obviňován,že schválil nevýhodnou koupi pro USA!

0 0
možnosti
SS

BC byla v te dobe uz de facto soucasti Kanady - zjistete si neco po Canadian-Pacific Railway a o prevzeti dluhu Kanadou ... Jinak do Kanadske konfederace oficialne vstoupila v roce 1871.

0 0
možnosti
LJ

Nevzpomínám si, že by Rusko se někdy pokoušelo zpochybňovat tuto transakci. Asi na ní nenacházeli nic nejasného.

Jinak ale díky za informace a karma.

3 0
možnosti
Foto

Hezké připomenutí, na Aljašce mají co slavit.

5 0
možnosti
SS

K tomu odprodeji - slo hlavne o to, ze tehdejsi carske Rusko melo v Londyne spiona, ktery zjistil, ze melo dojit k "zaboru" Aljasky ze strany Velke Britanie. Duvody? Nesplaceni dluhu carskeho Ruska - tak Rusko spojilo uzitecne s prijemnym - Aljasku by neubranilo, penize od USA dostalo (a Velke Britanii nezaplatilo), pokusilo se znovu postavit VB a USA proti sobe (po valce 1812-15 nebyli v severoamerickem prostoru kamaradi) a o nerostnem bohatstvi se tehdy nevedelo (kozesinova zvirata byla skoro vybita).

7 0
možnosti
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,47
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.