Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Někde v Teplicích je k vidění obraz, na němž se procházející Goethe a Beethoven v Zámecké zahradě potkali s průvodem manželky císaře Rakouského Františka I. Hofrát Goethe ustoupil a uctivě smekl, hluchý Beethoven hrdě/drze prošel středem společnosti, které mu musela uvolnit průchod. Pravda, pane Liprte, tato historka s božským s Amadeem nesouvisí, ale když už je tu o Teplicích řeč ... popis zde:

"Roku 1832, tedy krátce po Goethově úmrtí, líčila Bettina svému příteli příběh z prvního setkání obou umělců v Teplicích v červnu 1812. Sám Beethoven jí prý psal, jak si s básníkem vykračoval zámeckou zahradou, když tu se proti nim objevila císařovna se suitou. Goethe přestal vnímat, ustoupil a zdaleka se klaněl. Beethoven prý prošel středem průvodu bez pozdravu a společníkovi pak vynadal.

Legenda se ujala, o další půlstoletí později ji navíc zvěčnil Carl Röhlinga rytinou Incident v Teplicích. Bettina tak určila, jak budou oba velikány příští generace vnímat." Zdroj: https://www.lazneteplice.cz/teplicka-nej

0 0
možnosti
JF

Nojo, ale tohle umístění vypadá, jako by odcházel po plzeňském od Koziček, ale ke Švejkovi u Petra se mu už nechce ... :-)

0 0
možnosti
PL

Asi tak nějak. Já u toho ale nebyl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,47
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.