Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Prahy - chrám Panny Marie Sněžné - nejvyšší kostel s nejvyšším oltářem ve městě

Tento monumentální i svým způsobem nenápadný kostel se nachází na Jungmannově náměstí v centru Prahy, v těsné blízkosti Václavského náměstí. A určitě se vyplatí otevřít dveře chrámu nebo alespoň k němu vzhlédnout.

Založen byl českým králem Karlem IV. jako součást karmelitánského kláštera v červenci 1347. Jednalo se o upomínku na slavnou korunovaci jeho i manželky Blanky z Valois. Zadání bylo „jednoduché“. Měla vzniknout jedna z nejvelkolepějších pamětihodností Nového Města, kostel, který by nejenom svou výškou vynikal nad všechny pražské chrámy včetně katedrály svatého Víta.

Chrám je sice nejvyšší kostelní stavbou v Praze, ale původně měl být také delší, uvažovalo se o délce až 100 metrů. Avšak smělé plány Karla IV. nebyly realizovány v celém rozsahu. Svůj vliv na tom měly určitě například husitské války, které přerušily na nějakou dobu práci stavitelů. Kostel se v následujících letech dostavoval i opravoval, ale také pustl a chátral. Nepodařilo se sice všechno, ale své „nej“ svatostánek má, konkrétně nejvyšší klenbu ze všech pražských kostelů. Její výška činí od podlahy ke klenbě ctihodných 34 metrů. Pohled vzhůru je opravdu uchvacující.

Ve stávající trojlodní bazilice se z původního monumentálního projektu Karla IV. dochovaly pouze ambit, presbytář a obvodové stěny nižší boční lodi na severní straně. Lze také ještě objevit pozůstatky severní věže, která byla v první polovině 15. století pobořena a definitivně se zřítila zhruba o 200 let později.

Specificky vysoký chór vpouští do vnitřních prostor velké množství světla díky výrazně proskleným stěnám a tak lze v interiéru kostela obdivovat zajímavé raně barokní vybavení. Zaujme především mohutný oltář, který je svojí výškou 29 metrů nejvyšším v Praze. Sloupový oltář z let 1649 – 1651 má tři portálová patra a je završený monumentální Kalvárií. Autor soch ukřižovaného Ježíše, Panny Marie a sv. Jana Evangelisty není znám na rozdíl od pražského malíře Antonína Stevense, který je podepsán pod spodním oltářním obrazem s výjevem legendy o založení římského kostela Panny Marie Sněžné.

V podlaze kostela se nachází řada hrobek slavných osobností, další těla byla uložena do krypty pod presbytářem. Smrt se kostelu nevyhýbala, ani 15. února roku 1611. Tehdy si císař Rudolf II. pozval do převážně protestanské Prahy pasovské vojsko, aby posílil postavení katolíků. Lidé však tento krok neocenili, nýbrž se rozhodli pomstít a začali plenit katolické kostely. Bohužel se to neobešlo bez zraněných a mrtvých. Nejhorší důsledky tohoto činu měla návštěva chrámu Panny Marie Sněžné, kde bylo zavražděno 14 františkánských řeholníků. Jejich památce je dnes zasvěceno malé náměstí, kterému se říká čtrnáct pražských mučedníků.

Úžasný pohled především na vysoké gotické opěrné pilíře je ze zadních oken restaurace u Pinkasů nebo v létě z pivní zahrádky ve dvoře. Ostatně již samotný vstup do těchto prostor je více než zajímavý. Dříve tady kopali hroby, dnes do sebe lidé kopou půllitry.

Nad vstupní brankou na někdejší hřbitov je trojúhelníkového tympanon (již jen kopie) z nedokončeného chrámového portálu. Mělo by se jednat o jednu z nejvýznamnějších gotických sochařských památek neparléřovského proudu. Zobrazen je na něm ikonografický motiv „Trůn Boží moudrosti“. Na nebeském trůnu sedí Bůh Otec a drží v rukou kříž se svým ukřižovaným synem Ježíšem Kristem, nad nímž se vznáší holubice Ducha svatého. Výjev doplňují dole dvě klečící postavy donátorů, které se dochovaly bez hlav. Tudíž jejich identifikaci je předmětem dohadů a spekulací. Podle dvou dochovaných erbů, českého dvouocasého lva a moravské šachované orlice, by se mohlo jednat o krále Karla IV. a jeho první manželku Blanku z Valois nebo o krále Karla IV. a jeho bratra markraběte Jana Jindřicha či snad o krále Jana Lucemburského a jeho syna Karla IV.

Chrám Panny Marie Sněžné je vidět také ze střech paláce Lucerna, úžasného místa, které jsem též nedávno navštívil:https://pavelliprt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621000

Autor: Pavel Liprt | sobota 28.10.2017 9:50 | karma článku: 27,20 | přečteno: 1551x
  • Další články autora

Pavel Liprt

36 stupňů a 136 schodů (Tobiášův vrch)

Meteorologové se nemýlili. Dneska bylo vedro. Hodně lidí šlo k vodě. Já to zkusil také, ale v tom davu se nedalo plavat. Tak jsem šel na rozhlednu.

15.7.2023 v 18:54 | Karma: 19,57 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Norska – architektonické skvosty na silnicích

Fjordy, kopce nebo řeky s vodopády. Vybudovat v Norsku silnici nebylo nikdy jednoduché. Možná i proto se je snaží občas „vyšperkovat“.

10.7.2023 v 11:08 | Karma: 14,94 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Norska – nej…most Hardangerbrua

Hardangebrua je zajímavý visutý most v Norsku, který překonává fjord Hardangerfjorden mezi obcemi Ulvik a Ullensvang v kraji Hordaland.

8.7.2023 v 15:43 | Karma: 14,95 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Norska – Flekkefjord a šlapací drezína

Při pohledu na železniční trať a šlapací drezíny v norském městečku Flekkefjord se nám vybavil úžasný film „Páni kluci“. Nejsou sice stejné jako ve zmiňovaném filmu, ale neodolali jsme.

21.6.2023 v 10:42 | Karma: 14,68 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Cestování

Pavel Liprt

Obrázky z Norska – Trollpikken nebo penis

Severovýchodně od norského města Egersung se nachází zajímavý skalní útvar, k němuž se vydává na procházku mnoho lidí, nejenom zahraničních turistů, ale především lidí z Norska.

17.6.2023 v 18:35 | Karma: 14,13 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.