Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moc hezky a zajímavě jste to napsalR^R^R^. Ač Pražák (i když naturalizovaný:-)) mám Brno rád. Hlavně kvůli Leoši Janáčkovi (a mnoha dalším vynikajícím osobnostem).

0 0
možnosti

Omylem jsem klikl na minus... Tomuto příspěvku samozřejmě veliké plus!

0 1
možnosti
Foto

Švédové tábořili v bažinách, řádila tam úplavice. To se podepsalo na jejich bojeschopnosti, proto raději táhli jinam.

0 0
možnosti

Také jsem to někde četl, ale tu dobu nepamatuji, tudíž nevím, jak to ve skutečnosti bylo.

0 0
možnosti

Před polovinou 17. století se před branami Brna událo ještě něco velevýznamného, co na své historické zhodnocení teprve čeká. V 1. pol. 15. stol. úspěšné uhájení Brna před loupeživými husitskými vojsky.

4 2
možnosti

V Brně jsem slyšel jeden detail k tomuto obléhání. Švédové připravili na 15. 8. útok. Ovšem nejenom Brňané byli už na konci sil, i Švédové již byli vyčerpáni. Velitel Švédů však věřil v úspěch útoku, viděl, že obránci jsou na konci sil. Tak řekl: "Jestli ve 12 hodin nebude město dobyto, dám povel k ústupu." Deuhý den začal útok a obráncům docházely síly a mnozí viděli, že je to ztracené. Vtom začaly zvony na věžích kostelů zvonit, ačkoliv bylo teprve 11 hodin. Švédi přestali útočit a odtáhli. Proč zvony začaly zvonit v 11 hodin a nikoliv v poledne, k tomu jsem slyšel dvě vysvětlení: Podle prvého zvoník viděl, že je obrana ztracená a chtěl si naposledy zazvonit a ostatní se přidali. Podle druhé verze špehové se dovědělli o slibu, který dal švédský velitel a ze strany obránců to byla lest. No, ať to bylo tak či onak, fakt je, že od té doby se v Brně dne 15. 8. zvoní poledne v 11 hodin. I v dnešní době.

1 0
možnosti

Ano. To je známé, ale zda to je pravda, nevím. Každopádně děkuji za přečtení.

1 0
možnosti
Foto

Brno je super-díkyR^:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 487
  • Celková karma 15,24
  • Průměrná čtenost 1870x
Životní motto: Cestuji do dalekých i blízkých míst jako do pohádky, ale za nějaký čas se vždy rád vracím domů zpátky. Vydávám se hledat zajímavá místa tam i sem, nebloudím, stačí jít rovnou za nosem.