Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Čtení některých komentářů mi připomnělo, že jsem původně v blogu chtěl napsat také něco o: "Ale Pepíček si začal".

3 0
možnosti
JR

J35a28r64a 61R21a35n18k

12. 6. 2016 22:47

R^Diky za slusne konstatovani, vyrustala jsem ve Frantiskovych Lanznich a uz jako dite dost slysela a hlavne videla, kdysi krasne vesnicky zdevastovane, nestoji za to se sirit o nekolika kostelicich a hrbitovech, jejichz casti, ktere mely nejakou cenu skoncily u bohatejsich straniku, protoze tehdy je nikdo nemohl prodavat ve starozitnictvich, ktera byla pod lupou;-)

4 0
možnosti
MV

Mám pocit, že se dost zapomíná na to, jak vypadala situace v Sudetech před Mnichovem. Docházelo k fyzickým útokům na Čechy, které v některých případech skončili smrtí. V obecních volbách, které proběhly na jaře před Mnichovem, získala v tehdejších Sudetech Henleinova strana 90% hlasů (to již za situace, kdy všem jejím voličům bylo jasné, že cílem Henleinovsů je rozbití ČSR). Po připojení k Říši měla Sudetská župa nejvyšší podíl členů NSDAP na počtu obyvatel. Naprostá většina sudetských Němců uvítala, že se stala říšskými občany u vůbec jim nevadilo, že řada Čechů prchala jen s tím nejnutnějším, aby zachránila holý život.

Pak přišla okupace, která pro občany ČSR přinesla statisíce obětí v koncentračních táborech nebo na popravišti.

Po válce samozřejmě v některých případech došlo při odsunu Němců k ekcesům - je však potřeba uvědomit si, co tomu předcházelo. Tzn. kdykoliv padne zmínka o nepravostech při odsunu Němců, vždy by se mělo uvést, že v předcházejích letech došlo k mnohem větším nepravostem ze strany Němců.

3 1
možnosti
MB

Není sporu o tom, že Němci způsobili Čechům o mnoho více zla, i o tom, že sudetští Němci většinově vítali příchod Hitlera. Tohle asi málokdo zpochybňuje. Co už ale není tak jednoznačné, je přijetí paušální viny u sudetských Němců jen na základě etnické příslušnosti, popř. kvůli podlehnutí nacistické propagandě. Tento princip se neuplatnil jen při "excesech" při poválečném spontánním výbuch hněvu (to se dělo de facto po celé Evropě), ale i ve státem organizovaném divokém odsunu po celý rok 45 (tohle už je rozdílné oproti západní Evropě, kde převzetí moci státem vedlo k uklidnění situace).

1 0
možnosti
JL

Nevim, zda pisatel zil v te krute dobe. Nejsem sice z tech, kdo v te dobe vstrebaval celou tu ukrutnost doby. Ale cele to "vyhnani" je u mne teckou za obdobi hruzy, kterou nemecky narod pro nas pripravil. Hovorim, cely narod. Jestli tam byli mezi nimi "ti bez viny", to je velmi tezko posuzovat. Dokud "sudetaci" budou vystrkovat ruzky, dotud musi byt cesky clovek na pozoru. Vylet pana Hofmana je ukazkou prohnilosti vlady, ktera mu to bez souhlasu obcanu tento akt dovolila. Ti souhlasici s clankem, ukazuji pravou ceskou tvar. Vypada to, ze jen cekaji na dalsi (dnes o neco vetsi) protektorat. S takovym chovanim brzo prijde. Pravdepodobne s ceskym pozvanim.

3 5
možnosti
Foto

Omlouvat se za stare zlo byť jste se toho neucastnil, znamena pro mne vymezeni, ze ja bych se toho nikdy neucastnil. Ze se nekdo nedokaze omluvit, ze nadale zivi nenavist? Ten by nevahal udelat to znova.

Karma a dekuji.

6 1
možnosti

"Omlouvat se za stare zlo byť jste se toho nezúčastnil", znamená, že souhlasíte s kolektivní vinou ve všech případech.

0 2
možnosti

R^ Dík za svobodné myšlení!R^

6 1
možnosti

Dík za svobodné myšlení!

1 1
možnosti
Foto

Hrůza a strach, ale i nenávist prakticky ke všemu, co s dobou naší okupace i celé svět. války souviselo, byla více než pochopitelná. A s koncem války nezmizela. Vlastně ani nemohla, neb toliko ,,jakési“ jedno datum z myslí ani paměti lidí nic nevymaže. A ani nemůže. Protože ,,nějaké" datum není nějakým nádražím, kde se prostě jenom přestoupí z jednoho vlaku do druhého. Což platí jak obecně, pak obzvláště o datu, kdy válka skončila. Ty hrůzy i strachy, ale i tu i z toho plynoucí nenávist si lidé nesou vždy sebou dále. A mnohdy, ne-li až vždy, po generace. Nakonec, žádná válka není jenom hrůzným snem, z kterého se stačí probudit. A zapomenout. To prostě nelze.

Zdroj: http://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=503190

2 0
možnosti
JV

J53i44r75i 95V37r65a72b67e85c

12. 6. 2016 11:50

Karma jak Brno R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
Pavel, táta, manžel (někdy dobrý), introvertní cholerik :-)

musicdanny.cz