Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nyny.

28. 5. 2009 15:12
trochu jste mne zmátl

pojem oslí můstek nemá s mnemotechnickou pomůckou nic společného (befelemepeseveze, stalagmit, stalaktit, KONVExní, konkávní apod.). Oslí můstek je věta či text, která umožňuje plynule přejít z tématu na téma, které spolu nikterak nesouvisí.

0 0
možnosti

Pavel Kolar

28. 5. 2009 16:46
Re: trochu jste mne zmátl

to se mýlíte. Souvisí to s tím a je to i logické. Prvoplánově to bylo zdánlivě logické zdůvodnění něčeho k zapamatování, později to to začalo označovat přechod mezi nesouvisejícími věcemi, nebo zdánlivě souvisejícími díky použitým slovům.  viz:... Zajímavý je původ obratu - označení oslí můstek je totiž vzato z všedního života. Ve středověku byl osel velmi rozšířeným a nejlevnějším dopravním zvířetem, ale na rozdíl od koně nebyl s to přeskočit byť nevelké příkopy, budované hojně ve městech i na vesnicích. Proto se pro osly musely stavět můstky a lávky, aby plynulost dopravy nebyla narušena. Obrat byl rozšířen studenty, kteří si jej osvojili při studiích, a to v původní latinské podobě. České znění se objevilo až v 19. století.

0 0
možnosti

kraken

28. 5. 2009 11:41
skoda, ze nejde dat double karma

super clanek. Fakticky, vecny, psany se zdravym rozumem...

Sam jsem s podobnymi vecmi (resp. jejich demonizovanim diky nepochopeni) u nekterych lidi taky bojoval - konkretne hlavne pocitacove viry a jaderna energetika (vcetne odpadu). A u nekoho je to tezke az nemozne, hloupost je zazrana :-)

0 0
možnosti

Pavel Kolar

28. 5. 2009 15:10
Re: skoda, ze nejde dat double karma

díky za reakci

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.