Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

Na konci října jsem zde přemítal o zbytečnosti starosty, jehož radnice netuší, že obvod zasáhne uzavírka důležité komunikace, která ovlivní velkou část obyvatel. Když byl starosta usvědčen z toho, že radnice o plánované uzavírce věděla a dokonce ji musela schválit, druhý den smazal všechny své komentáře. Takového starostu má největší obvod Ostravy.

V listopadu jsem však byl nemile překvapen rozhodnutím radních nepřesunout nevyužité prostředky participativního rozpočtu z jedné lokality do ostatních, tak aby mohlo být zrealizováno co nejvíce projektů občanů.
Ze 17ti vítězných projektů loňského prvního ročníku participativního rozpočtu byly k dnešnímu dni realizovány většinou takové, které by měl obvod realizovat automaticky, ať už to byla instalace nových košů a laviček nebo vybavení školního hřiště. Z těch větších, jakými byly zejména dětská hřiště, se zatím nerealizovalo nic a u mnohých došlo teprve k projektové dokumentaci, ale najdou se i takové, které po roce neschopnosti projektanta nyní hledají jiného. Pak se není čemu divit, že v oblasti Dubina a Bělský les, se do soutěže přihlásily pouze dva projekty. Setkávám se totiž velmi často s názorem, proč se zapojovat do něčeho, co nefunguje, protože radnice slibovala realizaci všech projektů v průběhu roku 2017. 

V Zásadách realizace participativního rozpočtu pro rok 2017 je bod I.6) V případě, že v některé Části by nebyl přihlášen dostatečný počet Návrhů, případně by nebyla vyčerpaná částka určená na Projekty v dané Části, může rada městského obvodu rozhodnout o přesunu finančních prostředků do Části s dostatečným počtem přihlášených Návrhů. Dalo by se tak očekávat, že zrovna v Části Dubina a Bělský les bude tento bod využit, neboť již před samotným hlasováním bylo jasno, že finanční částka 1.710.000Kč nebude využita, protože do hlasování byly zařazeny pouze dva projekty za celkově cca 800.000Kč. Vzhledem k velkému počtu projektů v ostatních Částech obvodu, mnozí očekávali přerozdělení "nadbytečných" 900.000Kč. Zbývající Části (Zábřeh, Výškovice a Hrabůvka) si tak mohly každá přilepšit o 300.000Kč a mohlo se realizovat více projektů, které tamní obyvatelé navrhli. 

To bychom však nesměli být v Ostravě-Jihu, kterému šéfuje skupina radních kolem pana starosty Bednáře a místostarostky Tichánkové a černé eminence v pozadí  radního Rykaly. Tato rada totiž dle vyjádření paní Tichánkové rozhodla o nevyužití přebytečných peněz, protože obyvatelé Dubiny o to nemají zájem. Navíc rada přemýšlí o tom, jak změnit Zásady, aby v příštích letech mohli realizovat všechny finanční prostředky. Když byla konfrontována s již platnými Zásadami, které umožňují přerozdělit "přebytek", prohlásila že prostě a jednoduše rada nechce manipulovat s penězi a to, že mohou neznamená, že musejí. Chápu, že radní nechtějí přerozdělovat "zbytky" v desítkách tisíc, které zůstávají v jednotlivých Částech, protože nikde nelze bezezbytku využít na projekty celé částky, ale zrovna v tomto ročníku byl případ části Dubina a Bělský les zcela odlišný. O nevyužití 900.000Kč se vědělo ještě před začátkem samotného hlasování a tak rada mohla v souladu se Zásadami peníze přerozdělit. Jelikož se však blíží komunální volby a naše radnice se chvástá tím, kolik peněz každoročně ušetří, naskýtá se vysvětlení. Každý milion se hodí a mít nebo nemít 900.000Kč je v této chvíli zásadní. Co na tom, že za tuto částku se mohlo v obvodu realizovat několik dalších projektů, které občané navrhli. Tato radnice potřebuje ušetřit co nejvíce, protože volby se blíží a jedním z jejich slibů bylo správně hospodařit. Už nikde se obyčejný občan nedozví, že většina úspor je na úkor investic, všude jen uslyšíme, jak zodpovědný hospodář naše radnice je, kolik peněz ušetřila.

Mrzí mne, že tímto populistickým krokem radnice degradovala celý skvělý projekt participativního rozpočtu a dokázala, že nejen rozhodnutí výběrové komise, ale nyní ani Zásady není nutné respektovat, když jste radní městského obvodu Ostrava-Jih. Oproti loňskému projektu totiž jednak klesl počet návrhů, ale i počet reálných hlasujících. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | úterý 28.11.2017 12:27 | karma článku: 9,48 | přečteno: 395x