uvolněný versus neuvolněný zastupitel městského obvodu Ostrava-Jih

Uvolněným se rozumí osoba vykonávající volenou funkci na „plný úvazek“ a tedy za tomu odpovídající odměnu.Uvolněný je dlouhodobě uvolněn z pracovního poměru a fakticky se stává po dobu výkonu své funkce „jakoby“ zaměstnancem obce.

Nikdy jsem nepřemýšlel nad rozdílem mezi uvolněným a neuvolněným zastupitelem. Až do loňského roku, kdy se na naší radnici začaly dít podivné věci.

Než jsem začal hledat vysvětlení pojmu uvolněný zastupitel v právnické rovině, domníval jsem se, že uvolněný je proto, aby mohl vykonávat práci pro občany a nebyl svázán pracovními povinnostmi a aby se po ukončení mandátu zastupitele měl možnost vrátit zpět do zaměstnání.

Proto mne zaráželo uvolnění radního a poslance, který se tímto stal zaměstnancem na plný úvazek na dvou místech vzdálených přes 300km. Možná je superman, ale spíše jen využil možností našeho právního systému ve svůj prospěch. Dalším překvapením byl pro mne případ radní, která je také uvolněnou, přitom je na mateřské dovolené. Nemám nic proti přivýdělku během mateřské nebo rodičovské dovolené, sám jsem již na druhé rodičovské dovolené a zároveň jsem na částečný úvazek zaměstnán. Ovšem vždy jsem bral práci radních jako službu občanům, nikoliv jako hlavní způsob obživy. To samé se týká případů uvolněných zastupitelů v důchodu nebo těch uvolněných, kteří i dále pracují ve svých firmách na plný úvazek. Ono je totiž něco jiného, být na částečný úvazek zaměstnán ve své profesi nebo brát nepřiměřené velkou odměnu za to, že pouze tlumočím něco, co mi zaměstnanci úřadu připraví, protože takto se nám prezentují radní městského obvodu Ostrava-Jih.

Nikomu nic nezávidím, jen mi přijde divné, na jedné straně říci občanům: „na školy, chodníky atd. nemáme peníze“ a na druhé si rozdělit desetitisíce na platech uvolněných zastupitelů, kteří mají i jiné příjmy z hlavní činnosti.

Ano, byl jsem asi naivní a stále jsem, když si myslím, že radní mají pracovat pro všechny občany, kterým by se ze svých kroků měli zodpovídat a netvrdit:MY MŮŽEME, A PROTO TO DĚLÁME! Bohužel nyní již vím, že minimálně radní městského obvodu Ostrava-Jih si opravdu mohou dělat, co chtějí a se všemi výhodami toho využívají. Nejsou hloupí, protože veškeré kroky mají perfektně naplánovány a díky využívání médií si je mnohdy umí i perfektně obhájit. Zapomínají však, že ani občané nejsou hloupí, a i když nyní nemají moc možností k obraně, jednou přijde den, kdy tito politicky činní lidé budou opět potřebovat hlas nás občanů a pak se jim možná vše vrátí.

Jak se říká: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | úterý 26.1.2016 17:48 | karma článku: 18,82 | přečteno: 781x