Smutný návrat do civilizace na Jihu

Užil jsem si dva dny v krásné prostředí Vysočiny, bezva lidé, super jídlo a pití a skvěle POSEČENÁ TRÁVA :-) Proč sedlák tohle zvládne a hlavy pomazané nikoliv? :-(

Byl jsem s rodinou na víkend u příbuzných na Vysočině. Senzační krajina, velký dům a hooooodně velká zahrada. Obě děti byly nadšené, protože starší si celou dobu hrála s půlročním hafanem a mladší střídavě s kočkou a na trampolíně. Celá rodina jsme si to užili, protože bylo grilování, pivečko a pohoda, ale o tom tento článek není. :-)

Co mne v souvislosti se situací u nás na Jihu překvapilo, bylo skvělé strniště po posečené trávě, kterou jsme svezli do seníku. Po pokosu byla stébla v trávníku stejně dlouhá a když jsem večer sledoval pokos na čerstvé krmení, bylo to opět stejné. Trávník vypadal skvěle, žádná suchá místa, žádná přerostlá stébla zůstanuvší po pokosu, prostě ideál. Nyní chápu, proč strejda říkal, že mi sekačku nepůjčí, protože bych to neuměl jako on. :-)

Proto, když jsem přijel zpátky do Ostravy, bylo mi hodně smutno. Stačilo totiž vyjít z garáže a po cestě domů jsem na 30 metrech napočítal nejméně deset míst, kde po pokosu zůstala trčet osamocená stébla trávy, které ani dočištění "strunovkami" neodstranilo. Na několika místech se sušily zbytky posečené trávy ze špatně dostupných míst. Když jsme se pak šli ještě projít, počet špatně posečených míst narůstal, navíc se přidala suchá místa po přerostlé trávě, která byla posečena příliš nízko a oněch míst se sušící se trávou zejména pod stromy a kolem lamp, také přibylo. Bohužel hromady odpadku, pod přeplněnými koši a všude možně se povalující igelitové sáčky a jiné papírky, můj pohled na civilizaci v Ostravě moc nespravilo.

Vím, že za chování občanů nemůže radnice, ale za přeplněné koše ano. Zřejmě jich je málo a pozdě se vyvážejí. Za co však může stoprocentně jsou špatně vybrané firmy, které zvládají pokos daného území pouze jednou za měsíc a tím sečou příliš přerostlou trávu na nejnižší možnou výšku, čímž ještě více trávníku škodí. Bohužel, když jediným kritériem byla cena, někde se to projevit muselo. V tomto případě na tom nejméně vhodném místě. Navíc když se radní Hřivňák nechal slyšet, že více jak pět pokosů nepovolí, protože by to stálo moc peněz a to on nepřipustí, není moc velká naděje, že se stav někdy změní. Přitom by stačilo tak málo. Zkusit pracovat více ve prospěch občanů než prospěch svůj. To si však budeme muset počkat zřejmě na jiné vedení radnice, protože to nynější je přesvědčeno o správnosti svých kroků a nepřipustí žádný jiný názor. Pokud si dovolí občan nesouhlasit, je hned podplaceným křiklounem, který jen chce kazit jejich práci.

Přitom radní městského obvodu Ostrava-Jih za rok a půl zatím dokázali pouze:

- zkazit zakázku na pokos trávy v obvodě (první rok obvod zarostl do výšky 1,5m, druhým rokem je tráva mezi pokosy vysoká i více než 80cm)

- zdvojnásobit počty placených radních (přičemž minimálně dva radní dále pracují ve svých zaměstnáních, ze kterých jsou uvolněni, čímž z obvodu vysávají peníze zbytečně) a zvýšit počty dobře placených postů pro své kamarády na radnici (zrušení odboru - ukončení prac.poměru stávajícího vedoucího - vytvoření dvou odborů (s náplní práce toho jednoho zrušeného) - dva noví vedoucí odborů)

- zrušit 15let fungující placené, hlídané a stále zaplněné parkoviště na Dubině, kde nyní je plac poloprázdný a auta v ulicích stojí stále

- zrušit základní školu Mitušova 8

- házet špínu na předešlá vedení radnice, vyhlašování předražených auditů, které nic nevyřeší

- chlubit se dokončením projektů, které vytvářelo minulé vedení radnice

- zničit důvěru občanů v radnici, kde nyní místo hlásané OTEVŘENOSTI A TRANSPARENTNOSTI vládne pouze CENZURA A STRACH

Vážně jsem chtěl najít nějaká pozitiva, která by měla vliv na život lidí v obvodu a ne jen populisticky navyšovat oblíbenost radnice, jako POUŤ, velkoplošná projekce EURA, dětské dny a jiné krátkodobé "šidítka", bohužel nic mne nenapadá :-(

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | úterý 14.6.2016 16:27 | karma článku: 18,28 | přečteno: 628x