Sebestřednost či jen blbost?

Kdo zná radního Rostislava Hřivňáka nebyl překvapen přepisem části jeho odpovědí v časopise Týden, kdo se s ním však střetává poprvé, zřejmě se nestačí divit.

Radní městského obvodu Ostrava-Jih Rostislav Hřivňák na dotaz redaktora celostátního časopisu, proč se před dvěma lety nechal zvolit do funkce radního, když je jeho zaměstnání tak časově náročné, že nestíhá chodit na jednání Rady odpovídá: "Mám si snad vzít osobně, že jste mne objevil až po více než dvou letech, co jsem ve funkci radního stotisícového obvodu? To si říkáte redaktor? I vy ignorante. Za co vás platí?" Údajná celá odpověď by pak vydala na tři stránky plné invektiv vůči různým lidem.

Kdybych nevěděl, co je to za člověka, asi bych se také smál jeho hlouposti, se kterou předstupuje před občany největšího městského obvodu Ostravy, bohužel jeho chování vrhá negativní světlo na celý obvod, obvod ve kterém žiji a na který jsem hrdý. Bohužel zrovna toto je důkazem, že i jeden hlupák, může udělat velkou škodu, když se dostane na nesprávné místo.

Poprvé mne radní Hřivňák přesvědčil o své "chytrosti", když si vzal slovo na listopadovém jednání zastupitelstva, na kterém se jednalo o sloučení dvou základních škol, kdy škola A měla kapacitu 550 žáků a byla naplněna z 60% a škola B měla kapacitu 500 a byla naplněna z 61% a občané se ptali, jak chtějí zajistit provoz školy s naplněností cca 120%? (edit: neboť škola s menší kapacitou se měla následně zrušit) Radní Hřivňák se jal občany osočit z neznalosti matematiky, protože nelze sčítat procenta tak jednoduše, neboť nelze sečíst 60% z množiny Aaaa o 100 prvcích a 60% z množiny Beee o 1000 prvcích. Nikdo z přítomných nechápal, jakou to má souvislost s danými školami, ale budiž, radní si užil svou chvíli slávy. Bohužel ani později nebyl schopen uznat, že tyto matematické počty byly trochu mimo a v několika fcb diskusích urážel diskutující, že matematiku prostě znásilnit nemohou a že on má několik semestrů matematiky na vysoké škole.

Dalším přesvědčením o jeho "momentální indispozici" byly jeho komentáře v diskusích na fcb, kdy napadal a vulgárně urážel diskutující z řad občanů městského obvodu, které by měl jakožto radní zastupovat. Nerozpakoval se urážet ani opoziční zastupitele ani minulé představitelé radnice.

A vrcholem jeho "inteligence" bylo vysvětlení své neúčasti na jednáních Rady městského obvodu, kdy z 12ti jednání se účastnil pouhých tří. Vysvětlil to svým časově náročným zaměstnáním, ze kterého by si jakožto neuvolněný radní musel brát volno a vzhledem k výši jeho platu, by zbytečně zatěžoval rozpočet obvodu, kdyby jeho zaměstnavatel požadoval náhradu mzdy za jeho -nepřítomnost. Nějak však zapomněl na fakt, že i jakožto neuvolněný radní, dostává určitou finanční odměnu, která je údajně 5.500Kč měsíčně. Jako obyčejný občan chápu tuto odměnu právě jako náhradu za práci, kterou pro obvod jakožto radní odvádí a tou je mimo jiné i účast na jednáních Rady a zastupitelstva. Evidentně radní Hřivňák tuto odměnu bere zřejmě jako přilepšení ke svému nemalému platu (jak se sám chlubí) a ještě je tak "chytrý", že to řekne veřejně.

Zřejmě se ho budu muset zeptat osobně, zda mu není trapné vulgárně prezentovat obvod Ostrava-Jih, protože redaktorovi neodpovídala soukromá osoba Rostislav Hřivňák, ale radní městského obvodu. Také mu zřejmě doporučím zvážení, zda by se neměl vzdát odměny za funkci neuvolněného radního, když má problém si na jednání Rady vzít neplacené volno, které mu zaplatí právě ona měsíční odměna za práci radního. Bohužel se ho budu muset zeptat osobně na březnovém jednání zastupitelstva, neboť tento odborník na matematiku a slušné chování je také odborníkem na právo a odmítá mi odpovídat na písemné dotazy. Snad alespoň tváří v tvář, kromě rudnutí zvládne i slušně diskutovat. Já se pokusím tentokrát udržet a neskákat mu do řeči, byť by lhal jako při našem posledním setkání.

Sice si nedělám iluze, že by se jeho chování snad změnilo k lepšímu, protože podle informací, které se ke mně v poslední době dostávají o jeho studentských letech, je to jeho přirozenost, ale třeba si konečně občané a vedení radnice uvědomí, že takto by prezentace obvodu vypadat neměla.

O způsobu jak radnice funguje, je lepší pomlčet, protože podle poslední informace, kdy dotaz občanky na způsob řešení neschůdného chodníků volaný na radnicí prezentovanou linku zimního dispečinku, byl zodpovězen: " to má na starosti paní radní Válková a ta zde bude až odpoledne" mám pocit, že je to jen špatný sen a já se ne a ne probudit. Ale o tom až příště.

Autor: Pavel Janík | úterý 10.1.2017 12:20 | karma článku: 21,46 | přečteno: 1098x