Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Referendum se blíží a radnice přitvrzuje ve lžích

Čím blíže je referendum, tím více začíná být radnice agresivnější a tím více lže. Čekal jsem to, přesto jsem překvapen. Stále jsem naivní a věřím ve slušnost, bohužel stále více zjišťuji, že v politice je to jen prázdný pojem.

Radnice městkého obvodu Ostrava-Jih již klesla hodně hluboko, když se neštítí vydávat pamflet plný lží za peníze občanů obvodu. Již jsme si zvykli, že Jižní listy, jakožto periodikum radnice, jsou jejich výkladní skříní a jakýkoliv opačný názor, včetně opozičního, v nich najdeme minimálně.

Proto jsem dne 18.3.2016 den po jednání zastupitelstva, kde byl změněn termín konání místního referenda z 4.6.2016 na 30.4.2016 zažádal redakci Jižních listů o informace, kdy je uzávěrka dalšího čísla a kdy dubnového, tak abychom mohli občany informovat o důvodech, které nás vedly k iniciování referenda. Bohužel jsem žádnou odpověď nedostal. Proto jsem svou žádost opakoval 1.4.2016, poté co jsem si přečetl březnové číslo, kde byla informacím o referendu věnována jedna věta. Dne 7.4.2016 mi přišlo vyrozumění tiskové mluvčí, že můj článek prošel radou a výjde v nejbližších - dubnových Jižních listech.

K mému překvapení, však dnes vyjelo z tiskárny speciální číslo Jižní listy EXPRES, kde na čtyřech stránkách radnice mate občany svými zkreslenými polopravdami a lhaním. Můj článek je až na závěr úplně dole. Co mne však zaráží mnohem více než umístění mého článku je fakt, že si radnice dovolila nedat přípravnému výboru prostor ve speciálním čísle Jižních listů věnovanému referendu.

Na první stránce je chlapeček ukazující na nápis : SLOUČENÍ NENÍ ZRUŠENÍ

1.LEŽ: ZŠ Mitušova 8 byla k 1.1.2016 zrušena.

Hned vedle chlapečka je další lež, kterou radnice možná vědomě možná nevědomě rodiče a pedagogy mate. Píše se zde totiž o tom, že se od 1.9.2016 přestěhují první tři ročníky ze zrušení školy na vedlejší ZŠ Mitušova 16. Tato informace je pak uvnitř zmiňována ještě několikrát

2.LEŽ: Ředitel nástupnické základní školy na třídních schůzkách rodičům i pedagogům oznámil, že v příštím roce zůstanou všechny třídy zrušené ZŠ Mitušova 8 ve stávajících prostorech. A nyní se rodiče dozvídají přesný opak.

Na další straně je článek o zbytečně promrhaných miliónech, za které mohlo být místo referenda zaplaceno mnoho užitečného. Je tam populisticky zmíněno 5 miliónů na participativní rozpočet, stejně jako ozdravné pobyty školáků, výlety seniorů, vysazení stormu atd. Dále je zde zmíněno, že referendum je de facto zbytečné, protože radnice již ZŠ Mitušova 8 fakticky zrušila.

3.LEŽ: Radní a koaliční zastupitelé byli již v listopadu 2015 na jednání zastupitelstva žádáni rodiči, koaličními zastupiteli a dokonce i primátorem, aby své rozhodnutí odložili, vše důkladněji probrali a vysvětlili a poté teprve rozhodli. Na zastupitelstvu v prosinci 2015 byl starosta upozorněn, že byla podána petice za vyhlášení referenda, on to však ignoroval. Na tomto jednání zastupitele zrušili ZŠ Mitušova 8 a přitom všichni přítomní věděli, že může dojít k referendu - tudíž radní v čele se starostou mohou za to, že v případě platnosti výsledků referenda bude třeba dalších financí na znovuzřízení příspěvkové organizace.

V dalším článku jsou uráženi lidé, kteří vyvolali referendum. Jsou urážení těmi, kteří nejprve navrhovali termín referenda 4.6.2016 a poté s lživým výrokem, že údajně po diskusi s přípravným výborem navrhli změnu termínu již na 30.4.2016. Je zde vytýkáno, že reklamní poutače nesou nápis REFERENDUM PROTI AROGANCI a že prý jsou nelegální.

4.LEŽ: Sloučení/zrušení ZŠ Mitušova 8 proběhlo s velkou mírou arogance moci, kdy radní odmítali odpovídat na dotazy rodičů a stále dokola se opírali o koncepci optimalizace školství, kterou další dny sám starosta označil za neexistující. Diskutující občané na sociálních sítích byli radním Hřivňákem označováni za hloupé semetriky, podplacenými hlupáky a podobně. V diskuzích na fcb profilech radních, profilech koaličních stran jsou slušné příspěvky mazány a diskutující blokováni, jen protože mají jiný názor a pádné argumenty. A co se reklamních poutačů týká, bylo o ně zažádáno ihned jak to bylo možné, bohužel radnice úmyslně své rozhodnutí odmítala vydat.

Dále jsou na stránce FAKTA O SLOUČENÍ ZŠ A MŠ MITUŠOVA 16 A 8, ve kterých je zmíněno, že sloučení bude probíhat potupně do roku 2021, žáci budou zůstávat ve svých třídách a se svými učiteli, budovy rušené školy zůstanou v majetku obvodu a ušetřené peníze budou použity pro zkvalitnění výuky a oprav dalších škol.

5.LEŽ: Neexistuje žádná záruka, že sloučení bude probíhat postupně až do roku 2021, protože to by znamenalo poslední roky zajišťovat chod budovy pro několik tříd, což je ekonomicky a fyzicky nerozumné. Co se tříd týká, sám ředitel ZŠ Mitušova 16 přiznává, že není schopen garantovat více než rok či dva dopředu. Vzhledem k tomu, že budovy zůstanou v majetku obvodu, bude to obvod, který bude muset platit rekonstrukci objektu a jeho udržování i v případě, že nesežene žádného pronajímatele. Navíc na revitalizaci budovy mohl obvod získat dotace. Navíc neexistuje žádná studie, kolik peněz obvod ušetří zrušením základní školy. Navíc, když potencionální zájemce o prázdné budovy ztratil zájem a oznámil, že si sehnal jiné budovy, které budou jeho záměrům vyhovovat.

Další stránka je věnována celá článku s manipulativním grafem o tom, jak moc máme v obvodu prázdných míst ve školách, jak je celé slučování citlivé a propracované, jak minulé radnice vše dělaly špatně (rušily školy okamžitě a ze škol a školek dělali hospody a herny) a jak velké investice do oprav škol nynější radnice vložila. (Dokonce je tam mapka ze které jedna škola zmizela úplně a druhá přišla o název.)

6.LEŽ: Slučované školy jsou šestou a sedmou nejobsazenější školou v obvodě s meziročním nárůstem počtu žáků. Jediné argumenty, kterými radnice disponuje jsou čísla o 6000 volných místech ve školách v obvodu a nezateplení budovy rušené školy. Zmiňované investice jsou mnohdy do mnohem méně naplněných škol, přitom v případě ZŠ Mitušova 8 je stále zmiňována nutnost zrušení, protože se nevyplatí provozovat poloprázdnou školu.

Poslední stránka je opět věnována 6000 prázdným místům ve školách a údajné nesmyslnosti refrenda. Opět jsou zde zmiňovány kroky minulých radnic, kdy byly školy rušeny bez koncepce a jejich prodávání do rukou sokromníků pro vznik heren a pivnic. Dále je zde tvrzeno, že za nespokojenost rodičů na listopadovém zastupitelstvu byla způsobena údajně nepředáním dopisu, který před zastupitelstvem radní poslali ředitelům škol. Závěrem se zde radnice chlubí, že občanům dává k dispozici 5 miliónu korun v rámci participativního rozpočtu a příjdou o 3,5 miliónu korun kvůli referendu o tom, že NEBUDETE řešit prázdné školy v obvodě.

7.LEŽ: Ač radnice vyčítá minulým radním nekoncepční rušení škol, přitom zrušení ZŠ Mitušova 8 proběhlo také bez koncepce, dokonce i přes jasný signál, že občané podnikají právní kroky, proti tomuto jednání. A co hůř, radní opakovaně lhali, když tvrdili, že rozhodují podle koncepce, jejíž existenci však popřel několik dní poté sám starosta. Ani slovo o tom, že ředitelka zrušené školy se o tomto kroku dozvěděla až několik dní, před faktickým rozhodnutím na zastupitelstvu, kdežto ředitel vedlejší školy o tom věděl již od června. Nespokojenost rodičů nebyla způsobena nečtením dopisu, nýbrž obstrukcemi a neodpovídáním radních na opakovaně kladené dotazy. RADNICE LŽE, KDYŽ TVRDÍ, ŽE REFERENDUM JE O TOM, ŽE SE NEBUDOU ŘEŠIT PRÁZDNÉ ŠKOLY V OBVODĚ. Druhá otázka referenda je totiž právě naopak o tom, že by věškeré kroky v otázce školství měly být koncepční po široké diskusi odborníků a informování veřejnosti.

Závěrem celého jsou zveřejně otázky místního referenda a vyjádření zaslané mnou jako reakci přípravného výboru. O fontu písma, kterým je můj článek napsaný a o tom, že jeho nadpis je lehce přehlédnutelný, pouze ilustruje jednostranost tohoto účelového plátku.

Autor: Pavel Janík | pondělí 18.4.2016 23:51 | karma článku: 24,56 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik