pokos trávy na Jihu v roce 2017?

Když jsem si přečetl zveřejněné informace k výběrovému řízení na Celoroční údržbu veřejných a vyhrazených travnatých ploch v měst.obv.OVA-Jih v letech 2017-2018 začínám věřit, že příští roky by obvod nemusel zarůst trávou.

Vraťme se  však o několik let zpátky a připomeňme si, jak to vše v nynějším volebním období radní s trávou zvládali. Z nostalgie jsem se začetl do veřejně přístupných veřejných zakázek a není naškodu si osvěžit paměť, proč poslední dva roky každé jaro alergici a mnozí obyvatelé obvodu byli omezování přerostlou trávou.

Minulé vedení radnice zveřejnilo zakázku v červenci 2014 (termín podání nabídek 15.10.2014), která byla na období let 2015-2018 s předpokládanou cenou 95,2 mil.Kč bez DPH a formou E-aukce. Smlouva o dílo zahrnovala jak jarní vyčištění ploch a podzimní vyhrabávání listí, tak zejména kosení travnatých ploch se zahájením pokosu při výšce travního porostu nad 10cm a nepřekročením výšky travního porostu 25cm.

Bohužel přišlo nové vedení a veřejnou zakázku zrušilo s prapodivných důvodů a v únoru 2015 (termín podání nabídek 27.3.2015) vyhlásilo novou zakázku na období let 2015-2016 s předpokládanou cenou 40 mil.Kč bez DPH a chválilo se jak to bude skvělé, protože oni to chtějí soutěžit pomocí E-aukce. Smlouva o dílo také zahrnovala jedno jarní vyčištění ploch a podzimní vyhrabávání listí a samozřejmě také kosení travnatých ploch. Tato smlouva však již byla na menší území, a to o 154 316 metrů čtverečních. Bohužel horší bylo zahájení pokosů na výzvu objednavatele, bez maximální přípustné výšky travního porostu.

Výsledná celková vysoutěžená cena tak sice byla jen něco kolem 26,5mil Kč, bohužel výsledek byl takový, že se opakovaně po dva poslední roky, obyvatelé Jihu v době jarního rychlého růstu trávy, potýkali v mnohých lokalitách i s 80cm výškou travního porostu. Ono se totiž nebylo čemu divit, když firmy neměly limity, jak rychle musejí mít pokoseno, nebo jak vysoká smí být tráva. Proto jim stačilo měsíc kosit svůj vysoutěžený úsek a plynule z jednoho pokosu přejít do dalšího, protože většinou se při prvních dvou pokosech stávalo, že firmy dokončovaly jeden pokos a již radnice posílala výzvu na další.

V nově zveřejněné zakázce v září 2016 (termín podání nabídek 24.10.2016) na období let 2017-2018 s předpokládanou cenou 28 mil.Kč bez DPH, již je alespoň věta o ukončení pokosu do 15dní (bez neděl a svátků) od podání výzvy objednavatele s konečnou výškou travního porostu v rozmězí 5 až 10cm. Navíc je do 15.3. povinnen zhotovitel předložit harmonogram kosení v jednotlivých sektorech vysoutěžené lokality a ten bude povinen v daném roce dodržovat, tudíž občané budou mít přehled do kolika dní na ně příjde řada od výzvy k pokosu.

Nezbývá nám, než se nechat překvapit, jak to v příštím roce bude a zda již budeme moci sekačky odvézt zpátky na chalupy a tráva v obvodu bude posečena jako v letech před vládou nynější. :-)

Závěrem mi dovolte jedno zamyšlení. Když se občané na začátku roku 2015 bouřili proti neposečené trávě v obvodu, radní se hájili, že oni museli zrušit veřejnou zakázku minulého vedení, protože byla drahá a "divná". Ale už jen obyčejným rozpůlením odhadované ceny původní čtyřleté zakázky se dostáváme na předpokládanou cenu zakázky dvouleté, připravené nynějším vedením radnice. Nikdo nevíme, zda by se díky plánované E-aukci cena ještě nesnížila, ale rozhodně víme, že při nastavených pravidlech maximální výšky travního porostu by nemohlo dojít k výšce trávy skoro metr, jak tomu bylo v posledních dvou letech. Nikdo nejsme neomylní, ale pamatuji si, že za ty dvě jara, kdy si mnozí museli kosit trávu kolem paneláků sami, jsme od starosty a radních slyšeli jen: "my za to nemůžeme, to minulé vedení" nebo "vždyť už se kosí, tak to není tak hrozné". Ani jedno slůvko přiznání chyby, na kterou má nárok každý, ale jen hlupák ji nepřizná.

Autor: Pavel Janík | středa 19.10.2016 22:25 | karma článku: 14,13 | přečteno: 300x