Poděkování radnici městského obvodu Ostrava-Jih

Na 9.jednání zastupitelstva radní Rostislav Hřivňák prohlásil, že občané podle zákona nemají právo klást otázky, ale pouze sdělovat své názory a stanoviska. Proto na jednání zastupitelstva nebudu klást dotazy, ale děkovat.

V prvé řadě bych chtěl poděkovat všem radním, kteří mi odpověděli na dotaz týkající se jejich volby nového ředitele ZŠ a MŠ Ostrava-Bělský les, B.Dvorského 1, příspěvkové organizace, kdy oproti doporučení výběrové komise hlasovali pro jiného než doporučeného kandidáta, zdrželi se hlasování a nebo byli záhadně pár desítek vteřin nepřítomni. Z osmi dotazovaných mi svou odpověď odeslalo sedm. Radní Hřivňák se neobtěžoval, zřejmě zákonná 30ti denní lhůta na odpověď mu nic neříká, což je zvláštní, protože jinak zákony kolem sebe rozhazuje stále. Dvě odpovědi (starosty Bednáře a místostarosty Tichánkové) byly prakticky totožně, jen se lišily mužským respektive ženským rodem. Odpovědi radních Dehnera, Šimíka a Válkové, byly stručné a naprosto shodné. Radní Staněk svou odpověď nechal vypracovat svou sekretářku a jen to evidentně podepsal.  Pouze radní Rykala na osobní dotaz odpovídal sám, jen trochu zapomněl odpovědět na všechny dotazy, které v dopise byly a to byly jen dva. Shrunuto: ani jeden z oslovených radních neodpověděl a nevysvětlil důvody, které je vedly nedbat doporučení odborníků a jen se oháněli, že žádný zákon neporušili a jednali podle svého nejlepšího svědomí a vědomí.

Dále bych chtěl poděkovat správcům facebookového profilu městkého obvodu Ostrava-Jih, kterým se po 26 letech od sametové revoluce podařilo do veřejného života vnést opět tvrdou totalitní cenzuru, kdy slušné a pravdivé komentáře občanů jsou mazány a přispěvatelé blokováni, jen protože mají odlišný názor než hrstka vyvolených. Speciálně bych chtěl pogratulovat onomu správci, který přišel na způsob jak umlčet mne a to tak, že nesáhl k zablokování mého účtu, ale trpělivě všechny mé kometáře ihned skrývá, tak abych je viděl jen já a lidé, jenž mám v přátelích, ostatní uživatelé nikoliv. Je to husarský kousek a musím říct, že taková strategie překvapila i mnohé IT odborníky.

Samozřejmě nesmím zapomenout poděkovat místostarostce Tichánkové a celému odbornému finančnímu týmu na radnici, za jejich skvělý odhad ceny místního referenda. V případě odborníků sestavujícíh odhad, přestřelit o 2 328 018,02 Kč to už je opravdu na hodnotnou odměnu a nikoliv jen poděkování. To že místostarostka přestřelila skoro o 3 mil.Kč, bych ještě pochopil, je pouze daňová účetní a jako radní nemůže vědět vše. Ale že se k prachsprostému politickému boji formou "zastrašování" občanů, kolik peněz se vyhodí při referendu, sníží i odborníci a není jim trapné, když srovnatelně velké volební okrsky měly nejdražší referendum v ceně 1,77 mil.Kč, to je smutné.

Nemalou pochvalu si zaslouží kvalita audiozáznamu z jednání radnice, na který mne odkazoval starosta, když jsem žádal vysvětlení, proč v zápisech z rady nejsou všechny skutečnosti tak jak byly, ale pouze velmi volný přepis. Odkázal mne, že si mohu vyžádat audiozáznamy z těchto jednání. Zažádal jsem, dostal jsem je s upozorněním, abych je nezveřejňoval, ale ono není co zveřejnit, protože skoro ničemu nejde rozumět.

Dokonce i zefektivování chodu úřadu, jak na počátku svého působení na radnici, označovali ukončování pracovních poměrů zaměstnanců s mnohaletými zkušenostmi, si zaslouží pochválit. Sice se jim to zefektňování moc nepovedlo, protože zrušeno 10 pracovních pozic (z toho 5 vedoucích pracovníků) a vzniklo 56 funkčních míst (z toho 10 vedoucích), počet zaměstnanců se zvýšil ke konci srpna o 44 a další se přijímají. Přesně tak si představuji čistky na úřadě a tvoření nových míst pro své "kamarády", ale podle naší radnice se tomu říká zefektňování chodu úřadu.

A v neposlední řadě je třeba poděkovat starostovi městského obvodu Ostrava-Jih, panu Martinu Bednářovi, k zisku prvenství ve hře dle doktora Plzáka: Zatloukat, zatloukat, zatloukat. Už dávno nejde o to, zda baner před radnicí shodili spolu s panem Mařákem, či nikoliv. Osobně si myslím, že takový zkrat potká v životě nejednoho z nás, ale správný chlap, by se alespoň ve světle důkazů měl k takové "klukovině" postavit čelem a omluvit se. Mnozí by to vzali jako gesto chlapa. Bohužel náš starosta se jen stále dokola vymlouvá a slibuje vyjádření, tak jako na minulém jednání zastupitelstva a stále nic. Nebýt oněch záběrů bezpečnostních kamer, možná bych mu to i věřil, takto jen stále hlouběji klesá a kdo ví, kdy a kde se zastaví :-(

 

Toto jsem chtěl přednést našim radním a zastupitelům na dnešním jednání zastupitelstva. Bohužel jsem se dostal jen k audiozaznámu a pak mne ukončil starosta upozorněním na tříminutový časový limit pro vystoupení. Žádal jsem tedy přítomné zastupitele v souladu s jednacím řádem o další tři minuty, bohužel marně. Ostatně přesně to jsem čekal a tak jsem poděkoval za důkaz demokracie a možnosti naslouchat občanům a šel si sednout.

Krásně se poté projevil cholerický radní Hřivňák, který pobavil mnohé občany i zastupitele svým přiznáním, co pro něj znamenají občané. Bohužel jsem se neudržel a neslušně mu skočil do řeči, což mne nyní mrzí, ale možná díky tomu, se radní "uvolnil" a "vyjevil" se. Už se těším na video záznam z dnešního jednání.

 

 

Autor: Pavel Janík | čtvrtek 1.9.2016 17:28 | karma článku: 26,37 | přečteno: 536x