O krok blíže k referendu na "Jihu"

Prosazují vaši volení zástupci určitý záměr přesto, že jeho realizace zjevně nebude ve prospěch obce? Pokud jde o záměr či akci, která spadá do tzv. samostatné působnosti obce, mohou občané sami rozhodnout - v místním referendu.

Ve skrytu duše jsem doufal, že se radnice městkého obvodu Ostrava-Jih zamyslí a ve světle více než 10 000 podpisů občanů pod peticí za referendum o slučování škol, přehodnotí své rozhodnutí, revokují jej a se vším počkají až na vypracování koncepce optimalizace školství. Bohužel jsem se tragicky mýlil.

Pan starosta Bednář na můj návrh toto učinit, jen suše sdělil, že Rada o ničem takovém neuvažuje. Přitom radncie veřejně občany straší, že pokud referendum bude, utracené peníze budou chybět v obvodu na důležitější akce. Zřejmě spoléhají na to, že dostat přes 30 000 občanů obvodu k referendu bude nad síly všech, kteří ještě nevzdali boj proti aroganci a nekoncepčnosti. Možná mají pravdu, ale co když se pletou?  Co když ani řeči o nesmyslnosti znovu zakládat příspěvkovou organizaci ZŠ Mitušova 8, neodradí občany přijít a dát jasně najevo, co si o této aroganci myslí? Co když ani lži o tom, že za vším stojí jen ZLÝ Oldřich Lahoda, který jakožto neúspěšný kandidát na starostu se jen mstí, nezabrání občanům přijít do volebních místností? Co když ani úmyslné zkreslování grafů naplněnosti školek a razantním snižovaní počtů občanů, lidi neodradí říci svůj názor? Co když ani slova radního Rykaly, který neví jak synovi vysvětlit,co je to policejní ochrana, lidem nezavře oči před arogancí s jakou se k nim radní chovají?

Možná nepříjde požadované procento všech voličů. Možná jich nepříjde ani tolik, kolik jich podepsalo petici za referendum. Přesto se domnívám, že pokud se proti něčemu postaví více než 10% oprávněných voličů, měli by si radní uvědomit, že něco není správně. Bohužel naši radní ze všeho viní Oldřicha Lahodu, který asi 12 tisíc občanů podplatil, či pobláznil natolik, aby nebyli soudní a podpepsali se pod cokoliv. Ani špetka sebereflexe, ani trochu zamyšlení na kroky, které radní činí.

Byť i dnes radní Rykala veřejně tvrdil, že neví o počtech podpisů na petici a neopoměl zdůraznit, že ani samotný petiční výbor neví kolik podpisů je, odbor správních činností městkého obvodu v dopise datovaném 26.1.2016 informuje, že podpisů máme dost a návrh na konání místního referenda bude předán úřadu. Je zvláštní, že o tak důležité věci není radní informován, byť je to již dva dny stará informace. Možná jej úředníci radnice neinformují nebo jen nebyl poslední dva dny ve svém úřadě, kde by vak jakožto uvolněný radní, pracující na "plný úvazek" měl být. Ať tak či tak, již máme potvrzeno, že první krok k referendu máme úspěšně splně.

Osobně bych byl šťastný, kdyby radní alespoň nyní, přemýšleli, proč tolik lidí je proti jejich rozhodnutí. A třeba se rozhodli ještě dát občanům a zejména rodičům a dětem ze ZŠ Mitušova 8 opožděný dárek k Vánocům a .... ale teď již je to na nich.

Autor: Pavel Janík | čtvrtek 28.1.2016 23:53 | karma článku: 13,51 | přečteno: 371x