Ministryně školství Valachová v Ostravě

Někteří rodiče doufali v zázrak, jiní byli skeptičtí a já? Já jsem nečekal nic, přesto mám z celé návštěvy paní ministryně smíšené pocity.

V pátek 29.1.2016 navštívila ministryně Valachová Ostravu, aby se seznámila se situací ve školství v obvodu Ostrava-Jih. nejprve se setkala s vedením obvodu, kde podle očekávání dostala informace o důležitosti a smysluplnosti kroku sloučení základních škol na ulici Mitušova, který ve výsledku znamená zánik školy s 5Oti letou tradicí a obsazenosti přes 60% vypočítané podle starých norem (všechny učebny kromě dvou specializovaných jsou obsazeny s průměrným počtem žáků 21 na třídu)

Poté se sešla s ředitelem a pedagogy obou škol, aby posléze přišla do jídelny zaniklé ZŠ Mitušova 8, kde si vyslechla rodiče a občany, kterým není lhostejný ani osud školy ani chování radních. Setkání to bylo krátké, přibližně hodinové, kdy převážně hovořila paní ministryně, neboť jako správný politik hovořila rozvláčně a mile. Odprezentovala nám svůj pohled na věc. To jak radní mrzí situace, jak nyní připouštějí, že to asi nebyl správný krok a příště se polepší a budou s občany lépe komunikovat. Bohužel, protože paní ministryně nechtěla činit populistická a líbivá gesta, nedozvěděli jsme se její názor, zda tento krok byl či nebyl správný.

Dopředu bylo jasné, že z titulu své funkce nemá možnost jakoliv situaci zvrátit, přesto jsem doufal, že si rodiče vyslechne a díky přítomnosti kamer se dostanou na veřejnost i názory občanů bojujících za záchranu školy. Proto pro mne bylo nemilé překvapení, když po pár minutách všechny kamery byly ze sálu vykázány s odůvodněním, že paní ministryně nepřijela natáčet videa.

Výsledkem návštěvy pak bylo ujištění, že se paní ministryně bude i dále zajímat o dění na této škole a bedlivě bude sledovat, zda radní plní slib, který ji dali a to, že žákům zůstanou jejich třídní učitelé, že se nebudou slučovat třídy ani propouštět učitelé, že bude zachován systém výuky, byť na obou školách jedou podle jiného systému v mnohých předmětech. Že věří slibům radnice, že bude fungovat skupina složená z učitelů, rodičů a odborníků, která bude dohlížet a komunikovat ve věci postupného sloučení obou škol.

Ač to může znít jako skvělá zpráva, nejsem tak optimistický, protože mimo jiné paní ministryně prohlásila, že radnice se poučila a nyní již chce s občany lépe komunikovat a více diskutovat. Nevím, kdy se tak radní rozhodli, jestli pár minut před příchodem paní ministryně nebo až ve chvíli, kdy tato slova pronesli, ale polopravdy a upravené grafy, arogance a lži, kterých jsou plné lednové Jižní listy mi rozhodně nepřijdou jako změna chování radnice vůči občanům. Ono ostatně ani vítání paní ministryně radním a poslancem Rykalou s rukou v kapse mi nepříjde jako změna přístupu. Pro mne je to jen další gesto arogance moci, jen vyvrcholení vět radního Hřivňáka na sociálních sítích, kdy psal, že ať si ministryně klidně přijede, stejně nic nezmění a ani nemůže.

Je to bohužel jen další krok směrem k prvnímu referendu v dějinách městského obvodu Ostrava-Jih. Přesto věřím, že alespoň něco ze slibů radnice bylo myšleno upřímně a že se radní zamyslí a revokují své nekoncepční rozhodnutí. Zruší sloučení těchto dvou škol a o všech školách v obvodu budou rozhodovat odborníci. Pokud i oni dojdou k závěru, že školy mají prázdné učebny a jediné řešení je zrušit jednu z nich, pak ať příjde na řadu slučování.

Ovšem, pokud zruší školu a až poté zakládají skupinu, která má rozhodnout o osudu dalších, může to zanamenat mnohé. I to, že jsou radní takoví odborníci, že bez komise určili tu správnou školu, ale i to, že jen potřebovali budovu této školy a byli si vědomi, že přes komisi by zrušení této školy neprošlo. Zvláště ve chvíli, kdy již v den rozhodování o sloučení školy na zastupitelstvu byl znám zájemce o pronájem budovy. Nejsem věštec ani nerozumím čtení z hvězd, proto nevím, co přesně radní k onomu kroku vedlo, ale stále věřím, že jsou tak silní, že dokáží přiznat chybu a ustoupit od neobhajitelného. Bylo by to gesto lidskosti a slušnosti, úcty k hlasu občanů, kterých se pod petici pro referendum za zrušení sloučení podepsalo mnoho, dle neoficiálních zpráv minimálně polovina počtu voličů v komunálních volbách v tomto obvodu, což si myslím již je dost velký počet hlasů, který by radnice neměla ignorovat. Pokud by totiž těch uznaných podpisů bylo jen 10 000, bylo by to více, než kolik voličů volilo nynnější koalici ANO+ČSSD+KDU-ČSL vládnoucí na radnici městkého obvodu Ostrava-Jih. A já si troufám říct, že těch podpisů je mnohem víc.

 

Autor: Pavel Janík | neděle 31.1.2016 0:50 | karma článku: 25,07 | přečteno: 727x