koncepce optimalizace školstvi v obvodu Ostrava-Jih

Sloučíme/zrušíme základní školu a když budou občané moc naštvaní a hlasití, zkusíme to hodit na hazardní lobby a kdyby ani ti neprošlo, začneme vypracovávat koncepci školství ... praxe na radnici Ostrava-Jih  

Je pouze správné, když se někdo chová jako správný hospodář. Když zvažuje kde utratí svěřené peníze, je to pouze správný krok, proto jakožto občan obvodu jsem rád, že se vedení radnice rozhodlo řešit plýtvání penězi napříč obvodem.

Bohužel je minimálně kontroverzní postup, nejprve zrušit školu s obsazeností 60% a pak vymýšlet koncepci školství a slibovat, že další kroky budou již konzultovány s vysoce odbornou pracovní skupinou. Sice stále slyšíme, že je to citlivé řešení, protože se údajně školy slučují, přesto vzbuzuje celé jednání velmi rozporuplné reakce. Proč píši údajně? Osobně si pod pojmem slučování dvou vedle sebe stojících škol představuji jako papírové sloučení, zvláště když obě školy mají nadpoloviční naplněnost. Toto "sloučení" základních škol na ulici Mitušova totiž ve výsledku znamená zrušení jedné z nich. I to by možná mnozí rodiče pochopili, ale bylo by potřeba celou situaci vysvětlovat. Bohužel radnice zvolila ten nejhorší postup, který mohla. Oznámit rodičům pět dní před jednáním na zastupitelstvu, že jim školu postupně zavřou, byl ten nejhorší možný způsob. Bohužel ani na onom jednání zastupitelstva nezvolili ten nejlepší možný způsob, jak s občany diskutovat. Výsledkem všeho byl rozčílený dav rodičů a emoce, které nebyly vhodné, ale pochopitelné. Proto jsou slova z úst radního Rykaly o zmanipulování občanům k petici za vyhlášení referenda jistým Oldřichem Lahodou minimálně nevhodná a hloupá.

Co však je ještě horší, je tvrdit občanům, že nyní již bude vše v pořádku. Další postup již totiž budou řídit členové odborné komise, která bude postupovat velmi obezřetně a kalkulovat nejen kapacity a domografický vývoj, ale také moderní trendy ve vzdělávání spolu s faktem nastupující inkluze ve vzdělávání. Vyvstává totiž otázka, z jakých příčin bylo v  listopadu 2015 rozhodnuto o sloučení škol na ulici Mitušova, když radnice nemá žádnou koncepci a hodlá ji teprve vypracovávat.

Závěrem je třeba podotknout, že ZŠ Mitušova 8 byla šestou nejvíce obsazenou školou v obvodě a jednou z mála, kde rozjeli projekt logopedických tříd. Školou, která neměla jedinou prázdnou a nevyužitou učebnu. Kde ve třídách bylo v průměru 21 žáků, což je v dnešní době optimální. Bohužel není to ekonomické, protože v minulosti se počítala kapacita s 30 žáky na třídu. Kdo přemýšlí rozumem, pochopí, že je lepší mít třídu s 20 žáky něž 30, kdo však před rozumem dá přednost zase jen penězům, bude zastávat slučování/rušení. A kdyby jednou opět začala populační křivka růst, s velkou pompou a zisky pro stavebníky budou opět stavět nové budovy škol.

Je škoda, že radní místo aby se chopili několikrát opakované a nabízené možnosti vyčkat se slučováním na závěry odborné komise a vysvětlit své kroky široké veřejnosti, šli tvrdě a bez argumentů za svým cílem. Nyní dokonce radní a poslanec Rykala obviňuje z přípravy referenda hazardní lobby a vůbec si nepřipouští, že by opravdu rodičům a občanům obvodu mohla nekoncepčnost a neochota diskutovat vadit. Že by se mohli spojit a jít za svým cílem říci nahlas svůj názor, který mnozí radní znevažují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | středa 27.1.2016 0:12 | karma článku: 15,51 | přečteno: 257x