K Adventu spěch nepatří ...

... přesto na radnici Ostrava-Jih narychlo vyhlašují zakázku na vánoční výzdobu až po první adventní neděli. V době, kdy jiné radnice finišují s výzdobou, na Jihu se teprve začíná.

Na 92.jednání Rady městského obvodu Ostrava-Jih, kterého se z devíti radních neúčastnili čtyři a to tři z pracovních důvodů a jeden z důvodů zdravotních, se dne 29.11.2016 rozhodovalo mimojiné o schválení vyjímky na zakázku na služby - vánoční výzdoba 2016 . Uvolnění radní Tichánková a Rykala, jejichž jediným zaměstnáním by měla být práce na radnici, se omluvili z pracovních důvodů z pravidelného jednání Rady. Zřejmě nebudu sám, komu to příjde minimálně zvláštní, co tak důležitého měli zrovna tito dva radní na práci. Ale vzhledem k faktu, že radní Rykala je zároveň i poslancem a Ing.Tichánková stále pracuje ve svém původním zaměstnání, je nabíledni co tak důležitého zřejmě měli na práci. Zrovna tento jejich přístup krásně dokumentuje, k čemu jsou uvolnění radní a v podstatě celá Rada, když z devíti jich pracuje pět, kteří se jednomyslně na všem shodli.

Jedním z bodů, který je velmi zajímavý, zejména v souvislosti s datem konání schůze je zakázka na vánoční výzdobu v obvodu. Když se vrátím do nedávné minulosti a to konce roku 2015, zjišťuji, že vedení naší radncie je nepoučitelné. V loňském roce, totiž radnice s důvodů úspory, nepostavila a nenazdobila vánoční strom na kruhovém objezdu v Ostravě-Hrabůvce a nahradila jej pouze svítícím nápisem "PF 2016", což zvedlo vlnu nevole občanů obvodu, která vedla k objednávce v ceně 202.675Kč včetně DPH na nákup vánočních ozdob a jejich instalaci na "dvojstromu" u kruhového obvodu na straně Polikliniky. K udanému důvodu úspor, které vedly k nepostavení Vánočního stromu na klasické velmi frekventované místo v obvodu, je třeba zmínit, že v roce 2014 předcházející radnice zajistila 3ks vánočních stromů za cenu 50.686Kč včetně DPH a v roce 2015 nynější radnice pouhé 2ks v ceně 49.610Kč včetně DPH. Bohužel v jaké ceně a kolik stromů letos radnice objednala se nedozvíme, protože OTEVŘENÁ A TRANSPARENTNÍ RADNICE přestala objednávky zveřejňovat v červenci 2016.
Za zmínku také stojí, že již v lednu letošního roku se radnice zmiňuje o zastaralosti a poruchovosti stávajících ozdob a proto rychlým "nákupem nových ozdob jsou v příštích letech schopni pokrýt v kombinaci se stávajícícmi ozdobami více stromů"(citace z dopisu radnice). Přitom v zápise z jednání Rady starosta zdůvodňuje zakázku v hodnotě 560.000Kč bez DPH na nákup a instalaci vánočních ozdob, že při realizaci se zjistilo stáří a poškození úchytů, což však radnice věděla již v lednu tohoto roku a přesto narychlo vyhlašují zakázku až v prosinci, kdy jiné obvody dávno mají výzdobu hotovou.

Spíše to vypadá, že radnice opět zaspala a až ve chvíli, kdy se občané začali ozývat, kde je každoroční výzdoba, radní zjistili, že na něco zapomněli. Bohužel nelze dohledat. kdy přesně předcházející roky byly řešeny objednávky na vánoční výzdobu, ale je nesporné, že poslední roky, kdy na radnici vládne skupina lidí pod vedením starosty Bednáře, je každoročně s vánoční výzdobou problém. 

Pro srovnání si dovolím použít podkladů, které mi radnice poskytla v lednu tohtoto roku, když jsem žádal o cenu vánoční výzdoby za rok 2015. Radnice mi tehdy pro srovnání vypsala i ceny za roky předešlé, kdy na radnici bylo jiné vedení.

rok 2015 - 508.557Kč (z toho 41.443Kč za svítící nápis) - ovšem vyzdoben je o jeden strom méně než předešlé roky - pozdější dozdobení bylo ve výši 202.675Kč
rok 2014 - 516.615Kč
rok 2013 - 595.800Kč (z toho 60.476Kč na nákup nových ozdob na vánoční strom u KD K-Trio) = 535.324Kč

Z toho vyplývá, že ceny za vánoční ozdoby za poslední roky jsou v podstatě ve stejné výši, byť nynější radnice zrušila v rámci úspor jeden celý vánoční strom.

Když nebudu řešit cenu výzdoby, (radnice má peněz dost, protože z plánovaného rozpočtu proinvestovala jen 20%), zaráží mne pozdní vyhlášení zakázky na výzdobu, protože mám Advet již od dětství na Jihu spojen s ozdobenými sloupy a svítícími stromečky. Vím, že jen o tom Vánoční čas není, ale je to takové příjemné pohlazení, když člověk kráčí obvodem, jenž je zářivými světly ozdoben. Nehledě na jiskřičky v očích malých dětí. Bohužel, ač je za námi skoro celý první týden Adventu, na Jihu září pouze radnice, svítí strom na nám.SNP a několik různorodých (různě starých) vánočních ozdob na veřejném osvětlení. (na ul.Dr.Martínka kolem Polikliniky dokonce svítí jen několik žárovek v každé ozdobě.) Pokud by radnice rozhodla, že v rámci úspor ozdoby nebudou, nelíbilo by se mi to, ale respektoval bych je jako jejich rozhodnutí. Bohužel stav, kdy si na konci listopadu vzpomenou, že začínají Vánoce, je pouze znakem diletantsví a hlouposti. Byl bych velmi rád, kdybych toto nemusel psát, ale tak to prostě je.

Zvláštní je navíc ještě dodatečný bod jednáni Rady, který byl o schválení vyjímky na realizaci opravy vánoční výzdoby 2016 ve výši 237.000Kč, což by znamenalo, že oněch 560.000Kč za vánoční výzdobu není konečnou sumou, ale bude šplhat blízko k 1.000.000Kč schválených narychlo, ale možná jsem jen nepochopil onen návrh rozpočtových opatření. Kéž by.

Autor: Pavel Janík | sobota 3.12.2016 0:23 | karma článku: 10,99 | přečteno: 175x