Jak to bylo se slučováním/rušením ZŠ Mitušova 8 den za dnem - část první

V listopadu 2015 se začala psát historie mého boje za školu,o které jsem do té doby pouze věděl podle názvu ulice.Dnes již nejenže vím,kde přesně je a jak vypadá,ale také vím,že ji nesmíme nechat padnout. Arogance nesmí vyhrát!

Jak to vše začalo? Zatím jsem ještě nezjistil, kdy přesně vznikl v rámci Optimalizace školství nápad sloučit/zrušit ZŠ Mitušova 8, co však je jisté je projednávání  sloučení v kulturní a školské komisi dne 2.11.2015, v komisi ekonomické dne 4.11.2015, na Radě městského obvodu dne 5.11.2015 a v komisi finanční až 9.11.2015 a vše vyvrcholilo na jednání zastupitelstva dne 12.11.2015. Podle informací, které starosta Bednář sám připustil na jednání zastupitelstva, však ředitel ZŠ Mitušova 16 o slučování věděl již od června a ředitelka zrušené školy až 5.11.2015 při pozvání na jednání rady. Už to samo o sobě vzbuzuje pochyby, proč vše muselo jít tak rychle, což dodnes nikdo z odpovědných nevysvětlil.

Samotní  rodiče se o všem dovídají až 5.11.2015 z internetového článku moravskoslezského deníku (http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/nahradi-zakladni-skolu-v-hrabuvce-domov-duchodcu-20151105.html), protože jak sám radní Rykala na zasedání zastupitelstva přiznává, informace unikly z komisí, je samotné ani náhodou nenapadlo jednat s rodiči a pedagogy. Ten samý den je datován dopis vedoucího odboru strategického rozvoje, vztahů s veřejností, školství a kultury pan Stocha  s názvem  Optimalizace školských zařízení Městského obvodu Ostrava-Jih, kde rodičům a zaměstnancům slibuje, že vše proběhne v klidu a nikdo se ničeho nemusí bát. Ani žáci, ani profesoři, kteří přejdou na ZŠ Mitušova 16 a o práci tak nepříjdou. Nějak zapomněl, že škola není nafukovací a těžko se tam „uživí“ učitelský sbor ze dvou škol. (http://www.zsmitusova8.cz/aktuality/dokument_uradu_jih.pdf)

Ve dnech  9.-11.12.2015  proběhla petice za pomoc škole. Rodičům a zaměstnancům se podařilo pod ní sesbírat přes 700 podpisů a následně odpoledne podat na podatelnu radnice. Výsledek byl bohužel nulový, neb následující den starosta nebral ani po upozornění tuto petici na zřetel s výmluvou, že nejsou ověřeny podpisy. Možná jeden z důvodů, proč se všechno občané dovídali na poslední chvíli.

Dne 10.11.2015 se v jídelně ZŠ Mitušova 8 sešli rodiče a pedagogové se zástupci obvodu. Bohužel za radnici dorazil pouze pan Stoch, který na úřadě  tou dobou pracoval pouze půl roku, tudíž na mnohé otázky rodičů nebyl schopen odpovědět. Budiž mu ke cti, že měl alespoň odvahu dorazit a postavit se proti skupině více než 200 rodičů. Ostatní radní, ani ten nejdůležitější, který školství na obvodu řídí, poslanec Rykala, nesebrali odvahu před rodiče předstoupit a vysvětlit jim své kroky. Diskuse byla ze strany rodičů velmi emotivní. Není se však čemu divit, když byli postaveni před hotovou věc a nikdo jim nevysvětlil a ani se o to nepokusil, proč je škola rušena. Stále dokola jen byli ubezpečování, že je to nejcitlivější možné řešení a že to jinak nejde. Při výstupu ředitele ZŠ Mitušova 16 došlo k výbuchu emocí, kdy rodiče neměli sílu snášet arogantní a panovačný přístup pana ředitele, který dokonce veřejně ředitelku ZŠ Mituova 8 označil za lhářku. Bohužel celé toto emotivní jednání mělo jen jeden výsledek. Ještě více zmatené a zděšené rodiče, kteří se chystali druhý den na zasedání zastupitelstva. (http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/diskuse-ke-slouceni-skol-na-jihu-kde-je-vas-vice-volali-rodice-20151111.html)

Dne 12.11.2015 proběhlo jednání zastupitelstva ….. o tom ale až příště.

Autor: Pavel Janík | středa 10.2.2016 22:57 | karma článku: 9,61 | přečteno: 299x