Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to bude s hazardem na Jihu?

Když si pročítám do prsou se bijící komentáře radních, jak vymýtí hazard z ulic Jihu, vzpomínám, jak před rokem vysvětlovali důvody rušení nájmu hlídaného placeného parkoviště na Dubině.

Před rokem, když se radní rozhodli neprodloužit nájem hlídanému parkovišti na Dubině, poblíž prodejny Penny market, to vysvětlovali umožněním parkovat tam všem lidem z okolí zadarmo a tím ulevit přeplněným ulicím a zamezit parkování na chodnících a na jiných nevhodných místech. Argumenty, že placené parkoviště je plné, právě z důvodů toho, že je hlídané, neboť plocha je daleko od domů a zastíněná, nebrali jako relevantní. Bohužel byly dost opodstatněné, neboť hlídané parkoviště bylo zrušeno, příjem z pronájmu obecního pozemku zmizel a parkoviště je poloprázdné, neboť mnoho obyvatel okolí si tam netroufne zaparkovat a raději dál stojí na chodnících a na jiných nevhodných místech blíže k domům.

A ti stejní lidé nyní slibují vymýcení hazardu z ulic, čímž se údajně zlepší bezpečnostní situace, občanům hazard přestane vysávat peníze z kapes a tím se mnozí lidé dostanou z finanční a psychické krize. Bylo by to krásné, kdyby to bylo tak jednoduché. Bohužel to tak není. Již nyní se šíří několik variant, jak lze vyhlášku omezující hazard obejít. Soukromými kluby počínaje a "černými hernami" konče. Vždyť i slavná prohibice alkoholu v Americe dopadla neslavně. A tenhle trapný pokus o prohibici hazardu dopadne ještě hůř. Ona by zde možná byla šance s hazardem plošně zatočit, ale to by muselo být opravdu plošné a razantní. Již nyní jsou známy případy, kdy vesnice či města zrušily na svém území hazard a ten se jednoduše přesunul do vedlejší vesnice, čímž se problém nevyřešil, ale pouze jej nyní řeší jiní. Pokud se někdo domnívá, že patologický hráč přestane ze dne na den hrát, jen protože mu někdo vezme nejbližší hernu a začne peníze šetřit a dávat rodině, tak se šeredně plete. Je to stejné, jako když alkoholikovi zavřete jeho oblíbenou putiku. Nebude sedět doma a nepřestane pít, jednoduše si najde jinou.

Už mnohokrát se ukázalo, že jednoduchá populistická řešení nejsou vždy ta správná. A tak úplně stejně jako zrušení hlídaného parkoviště nepřineslo slibovaný efekt v odlehčení průjezdností okolních ulic, s hazardem to bude nejspíše podobné.

Netvrdím, že herní automaty všude kolem, herny a casina s blikajícími neony vábící nevinnou oběť je správný stav, naopak souhlasím s tím, že je třeba něco s tím konečně začít dělat. Ale nesmějí to být jen populisticky jednoduché sliby, ale systematické řešení problému. S tím bohužel radní městského obvodu Ostrava-Jih mají problémy. Zářným příkladem budiž zrušení ZŠ Mitušova 8, které prosadili "ze dne na den" navzdory argumentům rodičů, občanů, odborníků s tvrzením, že je to potřeba, protože jsou školy poloprázdné. Až několik měsíců po zrušení školy, ustavili radní odbornou skupinu řešící optimalizaci školství, která nyní postupně přichází s informacemi, že to nebylo úplně tak jak to radní podávali a hlavně, že není správné a vhodné rušit školy v obvodu. V souvislosti s hazardem dle mého má být postup pozvolný a začínat regulací hazardu. Postupně hazard vytlačit z obvodu nikoliv násilím "ze dne na den". Nezahnat údajnou "hazardní lobby" do kouta (mimochodem osobně si myslím, že právě provozovatelé hazardu na celém tomto humbuku těží nejvíce, neboť příjdou-li na legální způsob provozování hazardu, jejich zisky tímto nesmyslným krokem radnice stoupnou, protože ať v rámci soukromých klubů či "černých heren" budou moci obejít daňovou povinnost), ale nastavit pravidla vyhovující všem. Argumenty, že vydělávat na hazardu je nemorální, protože je to závislost, která ničí rodiny jsou možná pravdivé, ale se stejnou logikou by pak nemorálním bylo vydělávat na veškeré lidské činnosti, která není přímo spojena s přežitím. Nesměl by se prodávat alkohol, cigarety, loterie ... i sport jako takový, protože vše co člověk přehání může vést k závislosti, která ničí rodinný rozpočet. Bohužel tím, že něco zakážeme a "schováme to" se problém nevyřeší, naopak ještě prohloubí, proto je třeba o problému hovořit a naučit lidi jaké je to nebezpečí již od nejútlejšího věku. Vždyť i z bible víme, že to co je zakázáno lidské pokolení láká od nepaměti. Nehledě na to, že drtivá většina z nás to sama zažila na vlastní kůži. :-)

Ale ať je to morální či nemorální, finanční ztráta pro obecní kasu to bude velká a ikdyž místostarostka Tichánková tvrdí, že radnice ji chce pokrýt úsporami energií, rozšířením nákupů prostřednictvím veřejných aukcí a efektivnějším zacházení s finančními prostředky, nějak to neodpovídá skutečnosti. Nedávno byl na magistrátu návrh na zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek, což evidentně není úspora ze strany radnice, ale pokus vytáhnout alespoň část chybějících příjmů z kapes slušných občanů, kteří mají tu drzost něco v obvodu vlastnit. Neustálé navyšování počtu úředníků na radnici taky není zrovna synonymem pro úspory. A co teprve konkurzy a soudní znalci, jejichž rozhodnutí pro radnici nejsou směrodatná a tak stejně rozhodnou opačně, než jak doporučují odborníci, jejichž práce nebyla zadarmo. O auditech na nepohodlné osoby v řádu miliónů nemá cenu hovořit vůbec a o uvolněných postech radních, kteří i nadále pracují ve svých původních zaměstnáních a přitom právě za své uvolnění z těchto zaměstnání pobírají desetitisíce měsíčně bylo již napsáno mnoho.

Výsledkem toho všeho je úspěšný pokus populisticky ovlivnit občany, otázkou je, kolik takových občanů v obvodu je. Sice se radní opírají o nedávný průzkum, ve kterém se 65% obyvatel obvodu vyjádřilo pro úplný zákaz hazardu. Bylo by to krásné číslo, kdyby bylo podloženo třeba referendem, ale ze zkušeností s různými výzkumy před volbami víme, jak jsou přesné. Zvláště, když tento byl na vzorku 1 000 občanů stotisícového obvodu. Statistici a sociologové se se mnou budou přít, že to je dostatečné číslo, aby mohl být průzkum věrohodný, ale objektivní z nich přiznají, že vše lze interpretovat různě. Navíc, když jsem viděl otázky toho průzkumu, jen mne to utvrdilo v tom, že každý průzkum je poplatný tomu, kdo jej zadává. A hádejte, kdo si zadal tento.

Autor: Pavel Janík | úterý 18.10.2016 16:27 | karma článku: 12,90 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik