Jak radnice Jihu lhala ve věci rušení školy a referenda

ZŠ Mitušova 8 to asi již nezachrání, ale budiž to důkazem toho, jak se na radnici městského obvodu Ostrava-Jih nakládá s pravdou.

V listopadu 2015 se rodiče a učitelé ZŠ Mitušova 8 v Ostravě-Hrabůvce z čista jasna dovídají, že radnice plánuje jejich školu zrušit. Nikdo nechápe proč to tak má být, když škola má dobré výsledky ve srovnání s ostatními, nemá nedostatek žáků a jedinou kaňkou je neopravená fasáda. Proto na 6.zasedání Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih konané 12.11.2015 dorazili jak rodiče, učitelé, tak dokonce i primátor Ostravy, aby si vyslechli argumenty, proč má být zrovna tato škola má být sloučena s vedlejší a defacto tak zrušena. Po sedmihodinové "diskusi", kdy převážně starosta nejvíce odpovídal a hájil kroky radnice jako nevyhnutelné, protože naplněnost škol je 56,6% a je třeba tento stav řešit a tak oni rozhodli bez emocí na základě faktů. Radní Hřivňák přítomné rodiče seznámil s faktem, že prostě oni nebudou vytápět poloprázdné budovy v desolátním stavu a že vlastně je jedno, kde se děti budou učit, protože třída jsou jen čtyři zdi a vyučující. Radní odpovědný za školství v obvodu a za celý tento "průšvih", pan poslanec Rykala opakoval, že to se všemi kompetentními projednali a v rámci optimalizace školství se rozhodli tuto školu sloučit. To proč ředitel ZŠ Mitušova 16 o celé věci věděl již zhruba od června a připravoval sám způsob jak sloučení provést a ředitelka ZŠ Mitušova 8 se o všem dozvěděla až koncem října jako o hotové věci, nekomentoval. Na argumenty, že maximální kapacity škol jsou nesprávně vypočteny s ohledem na počet kmenových tříd a odborných učeben, radní Hřivňák (odborník na vše) přítomným vysvětlil, že moc dobře ví, jak mnozí ředitelé dají do třídy na zeď obrázek mloka a prohlásí třídu za odbornou učebnu a podobně. Zároveň všem předvedl, jak zdatný je matemtik, protože na argument, že i v případě sloučení těchto dvou škol s maximální kapacitou 550 resp. 600 žáků a s naplněností 61% resp. 60% bude rázem jedna škola naplněna ze 120%, se jal vysvětlovat, že občané neumějí počítat, neb 60% z celku 100 není to samé jako 60% z celku 1000 a tudíž nelze říci že 60+60=120. Mladému muži nedošlo, že celek 550 a 600 je něco jiného než celek 100 a 1000
Po několika měsících pak vyšlo najevo, že žádná optimalizace v době rozhodování o slučování škol nebyla vypracována a skupina odborníků se na toto téma začala scházet až od roku 2016 a mezi prvními výstupy bylo, že nedoporučuje v obvodu Ostrava-Jih rušení žádných základních škol. Co však bylo mnohem závažnější zjištění, byl fakt, že všechna čísla, se kterými radnice předstupovala jak před veřejnost tak zastupitele byla chybná. Když se totiž zjistily počty kmenových tříd, lehce se spočetlo, že v případě naplnění kapacit pro jednotlivé školy a dodržení počtu kmenových tříd, by pak z 19ti škol v obvodu by pouze čtyři splňovaly normu danou školským zákonem mít ve třídách 30 žáků, pět dalších škol by se vešlo do limitu 34 žáků na třídu, který může vyjímečně stanovit radna městkého obvodu, ale deset základních škol, by počty žáků překročilo a to v některých případech i přes 40 žáků na třídu. Z toho jasně vyplývá, že nejde radnicí prezentovanou kapacitu považovat za směrodatnou a podle ní vypočítávat obsazenost škol, na což opakovaně upozorňovala jedna ze zastupitelek již na konci roku 2015, bohužel nikdo jejím slovům nepřikládal váhu. Když se následně přepočetly kapacity škol při dodržení počtu kmenových tříd s 31 žáky, obsazenost škol byla rázem 64,59% a při optimální kapacitě 25 žáků na třídu dokonce byla naplněnost škol v době sloučení 80,53%.

Bohužel radnice raději použila špatná čísla, protože se před občany lépe obhahuje rušení škol s čísly naplněnosti 56,6%. než přesvědčovat lidi o svých čestných úmyslech při naplněnosti 65% nebo dokonce 80%.

Po tomto listopadovém rozhodnutí se mnozí občané nechtěli smířit s "arogancí moci", jak v prosinci následně jeden ze zastupitelů nazval chování radnice vůči občanům zejména v souvislosti s rušením ZŠ Mitušova 8 a začal boj za záchranu školy. Protože radnice nechtěla diskutovat, jediná možnost řešení bylo referendum. Proto se vytvořil návrh a začaly se shánět podpisy, kterých bylo třeba velmi mnoho. Bohužel nikdo netušil, že shánění podpisů bude ta nejlehčí část z celého boje. Když se totiž podařilo nasbírat dostatek podpisů, přitvrdila radnice v boji a jako první zavelela do útoku místostarostka Tichánková. Úplně prvním, kdo začal na občany útočit a hrubě je vulgárně urážet byl sice radní Hřivňák, ale jeho výroky o zaujatých semetrikách a Lahodových podlacených poskocích, byly jen výkřiky cholerického hulváta.

Místostarostka zvolila ostřejší kalibr. Zveřejnila text s nadpisem Svět podle lahodného Pavla Janíka, který poté převzal i městský obvod na svou webovou stránku, jen pro jistotu mé jméno již nezveřejnili. Kromě již zmiňované lži o naplněnosti 57% lidem tvrdí, že cena referenda bude 4 000 000 Kč. Bylo by to k smíchu, kdyby lidé této lži nezačali věřit. Co na tom, že jsme předkládali podklady o tom, že nejdražší referendum ve stejně velkém okrsku v ČR stálo 1,7mil.Kč, finanční odborníci na radnici zveřejnili odhad ceny referenda ve výši 3,46mil.Kč. Dnes již víme, že cena byla zcela jiná a to 1 134 981,98 Kč, tuto částku však radnice ani  čtyři měsíce po referendu nikde nezveřejnila :-(

Na březnovém jednání Zastupitelstva pak zazněla již jen malá lež, zcela zbytečná, ale jasně dokládající vztah radniční koalice k pravdě. Dopustil se ji zastupitel KDU-ČSL pan Dostál, který si zřejmě vylosoval černého Petra, nebo jen chtěl být vidět a navrhnul změnu termínu konání referenda z Radou městského obvodu Ostrava-Jih navrhovaného 4.6.2016 na 30.4.2016, což doprovázel slovy: "...po diskusi s členy přípravného výboru navrhuji..." Tento člověk však s žádným členem přípravného výboru nikdy nejednal, což sice později přiznal, ale dosáhl svého, když tento urychlený termín byl schválen.

Další lží z úst radních, je časté opakování, že žáků ani pedagogů se narozdíl od dřívějších rušení škol ze dne na den, zrušení ZŠ Mitušova 8 nedotkne, protože fyzicky škola zůstane. Už v listopadu bylo ředitelem ZŠ Mitušova 16 vypočítáváno kolik tříd prvního stupně přejde k němu na školu a že zbytek dochodí ve stávající budově několik set metrů vzdálené. Nebyl však schopen vysvětlit, jak to udělá, až zůstanou v budově poslední třídy, jak budou učitelé na jednotlivé hodiny běhat z několik set metrů vzdálené školy, jak zajistí finance na vytápění a údržbu pavilonu pro dvě třídy atd. Když se pak po novém roce sešel s učiteli, přiznal, že nemůže zaručit, co bude za rok či dva. Navíc zaměstnanci zrušené ZŠ Mitušova 8 příjdou o práci sice postupně, ale příjdou, protože na vedlejší škole již mají své zaměstnance.

Jak se postupně vyjasňují další a další "podrazy" a lži radnice v této věci, budu i já možná přidávat další pokračování této kauzy, byť jsem si myslel, že s koncem referenda přestanu i já znechucen stavem komunální politiky sledovat veřejný život a budu jako velká část obyvatel sedět doma či v hospodě a nadávat na politiku a vše kolem. Bohužel pro naše radní jsem takovou osinou v zadku, že zřejmě mají pořádnou kopřivku, když mne vidí nebo o mně jen slyší, neb i takovému kliďasovi jakým je starosta Bednář ujedou nervy a obviňuje mne, občana, z vnucování něčeho ostatním, když jen v rámci svého zákoného práva sděluji zastupitelstvu svůj názor a radní Hřivnák vztekle odkazuje na zákon, když jej pouze cituji. Proto to nevzdám a i dále je budu konfrontovat s jejich činny, zejména těmi špatnými. Ne protože by mne bavilo na ně kydat hnůj tak jako mnohé radní to baví vůči mně, ale protože mám naději, že si uvědomí svou "smrtelnost" a přestanou se chovat jako absolutističtí vládci opíjející se mocí a budou naslouchat všem občanům a budou pracovat pro všechny občany. Možná jsem naivní, ale zatím pořád doufám. No a když to nevýjde s nynějším vedením, třeba to následující si už dá pozor. :-)

Autor: Pavel Janík | neděle 4.9.2016 1:50 | karma článku: 23,24 | přečteno: 574x