Jak navýšit cenu referenda?

Jednoduše. Radní městského obvodu Ostrava-Jih přišli na to, že stačí účtovat horentní sumy za vše, co jindy stojí polovinu.

Když místostarostka Tichánková strašila občany, že místní referendum bude stát 4mil.Kč, za které mohlo být mnoho užitečného, srovnával jsem cenu s referendy konanými v podobně velkých okrscích a říkal si, že se asi zbláznila, protože nejdražší nestálo ani 2mil.Kč. Když jsem pak viděl odhad nákladů, který radnice sepsala na 3,5 mil.Kč, našel jsem tam nadhodnocené cifry, o kterých jsem byl přesvědčen, že nemohou být proinvestovány. Možná budu v červenci překvapen, protože po dnešním zjištění, začínám být lehce nervozní, že naši radní jsou opravdu schopni všeho.

Ač starosta Bednář na březnovém zasedání zastupitelstva tvrdil, že ministerstvo vnitra nepovoluje, aby v radnicí vydávaném časopise Jižní listy, byly informace o připravovaném referendu, pár dní na to, obyvatelé obvodu dostali do svých schránek Jižní listy EXPRES. Nebudu zde rozebírat, kolik lží a nepravd na těch čtyřech stránkách bylo, ale zkusím trochu počítat. Nejsem sice v matematice tak zdatný, jako náš radní Hřivňák, ale snad to zvládnu. (Omlouvám se všem, kteří tuto narážku nepochopili, prostě jsem nemohl odolat. Zasvěcení chápou.)

Náklady na tisk a distribuci jednoho čísla časopisu Jižní listy v nákladu 50 900 ks a obsahu 24 stran jsou 89 700 Kč vč.DPH.

Náklady na tisk speciálu Jižní listy EXPRES v nákladu 50 000 ks a distribuce 48 500 ks a obsahu 4 strany jsou 136 330 Kč vč.DPH.

Ikdybych bych připustil, že je něco jiného předem na tři roky dohodnuta smlouva a nárazový tisk jednoho speciálu, že byl speciál tisknut jinou firmou než normální vydání, stejně mi to příjde přinejmenším divné. Vždyť 24 stránkové číslo vyšlo na 1,8 Kč a čtyři stránky blábolů na 2,7 Kč a když budu počítat ještě dál, tak stránka EXPRESU stála 68 haléřů a stránka normálního čísla 7 haléřů.

Opět jako mnohé,co se poslední dobou v Ostravě-Jihu děje, by to bylo k smíchu, kdyby to nebylo více než sto tisíc korun, o které radnice úmyslně navyšuje náklady na konání referenda. Zvláště, když skoro vše v tom braku byly lži. Kolik dalších nadhodnocených nákladů se v závěrečném vyúčtování objevi?

Vyvstává tu však ještě jedna možnost, proč cena EXPRESU byla tak vysoká, ale je to jen nepodložená doměnka. Ale, co když toho tisku bylo ve skutečnosti víc? Kdo ví? :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | středa 8.6.2016 0:10 | karma článku: 17,85 | přečteno: 348x