Jak lze lehce zrušit podchod?

Řeklo by se že dost těžko, ale radní na Jihu si evidentně myslí, že to není žádný problém. A když se to občanům nelíbí? No co, my si myslíme, že to je správné a kdyby náhodou ne, tak my nic, to město :-(

Když jsem se poprvé dozvěděl, že se plánuje úprava Hlubiňáku (nyní honosně pojmenovanému OC Hlubiňák) zaradoval jsem se, protože si to tento prostor zaslouží. Navíc se mluvilo o vytvoření bezbarierového přístupu do druhého patra, a to by bylo skvělé.

Bohužel má radost netrvala dlouho, neb vzápětí se objevila informace, že dojde k upravě i předprostoru včetně zrušení podchodu pod čtyřproudovou rušnou ulicí s tramvajovým pásem a přístupem na tramvajové zastávky. Argumentem, který použila radní Langrová v článku v Jižních listech byla úprava celého předprostoru, do něhož nezapadají květinové záhony, prostorově objemná kašna, nevhodné mobiliářové prvky a hlavně venkovní amfiteátr, jenž tvoří vstup do podchodu. Tím má dojít ke srovnání plochy do jedné roviny, která bude vydlážděna a doplněna o čtvercové plochy různých materiálů.

Když pominu můj vztah ke strohosti dnešní architektury a snahám místo rekonstrukce stávajícícho, vše bezmyšlenkovitě měnit, nepochopil jsem jediný důvod, proč zrušit bezpečnou možnost překonat frekventovanou ulici a rychle se dostat na tramvajovou zastávku. Proto jsem žádal emailem radní Lagrovou, která vše komentovala, o informace. Bohužel na první mail mi přišla jen nabídka schůzky domlouvané sekretářkou starosty, kterou jsem musel odmítnout, protože ze zkušenosti s touto radnicí chci mít vše jen písemně. Na toto již radní nereagovala a tak jsem musel použít zákona 106/1999 Sb. o přístupu k informacím a nastal maraton dotazů, kdy jsem nejprve musel svůj dotaz specifikovat, aby mi následně bylo sděleno, že žádné podklady radnice nemá. Tak jsem znovu své dotazy přeformuloval, abych se dozvěděl, že radní vycházela z informací poskytnutých společností, která dělala architektonické studie k této problematice a také to, že vlastně městský obvod Ostrava-Jih z celou úpravou nemá nic společného, protože vše je v režii magistrátu. V té chvíli jsem pochopil slova starosty, který na březnovém jednání zastupitelstva odpovídal na dotaz obyvatelky obvodu na téma zrušení podchodu a sdělil ji, že v jiných obvodech také nemají podchody a zvládají to a oni že si myslí, že takto to bude lepší. Ani náznak pochybností, že by občané mohli být jiného názoru. Kdyby náhodou byli, tak za vše může magistrát.

Přiznám se, že se bojím chvíle, kdy radní potvrdí záměr zrušit podchod a změnit celou podobu prostoru kolem Hlubiňáku. Radnice tvrdí, že jim jde o prostor, kde se budou scházet občané při různých kulturních akcích. Proč tedy chtějí zrušit unikátní venkovní amfiteátr a nahradit jej strohým pláckem bez fantazie? Proč, když o pár set metrů dále u K-Tria je velká plocha pravidelně využívána pro kulturní akce, chce radnice tvořit další? Nebylo by naopak efektnější, opravit stávající prostor a využít onen jedinečný amfiteátr k oněm kulturním a společenským akcím? A proč, když jim tedy vadí onen amfiteátr, má být zaslepen celý podchod a z bezpečného přístupu k zastávkám se stane další přechod se semaforem? Co mne však trápí ještě víc, je otázka, proč opět radnice městského obvodu Ostrava-Jih opakuje stejnou chybu jako v případě rušení ZŠ Mitušova 8? Proč opět rozhoduje o tak důležité věci od stolu, bez komunikace s občany?

Místostarostka Tichánková všude velebí participativní rozpočet, s jehož pomocí se mohou občané zapojit do dění v obvodu. Přitom v tak důležitém bodě jsou občané obcházeni. Má ještě smysl této radnici věřit? Nebo chce radnice přimět obyvatelé obvodu k občanské angažovanosti a znovu zažít další referendum? Možná se odpověď dozvíme na čtvrtečním jednání zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih. Sice každý občan má na své dotazy jen tři minuty, ale třeba s námi radní budou konečně diskutovat.

Autor: Pavel Janík | pondělí 6.6.2016 23:44 | karma článku: 18,75 | přečteno: 491x