Zeman už zase z hradu kydá hnůj směrem ke Strakově akademii resp. Sobotkově ČSSD

Za prohru ČSSD v krajských volbách může vedení ČSSD, obcházení vítěze voleb je zradou na voličích. S oběma tvrzeními lze do jisté míry souhlasit, problém je, že zejména druhý výrok vyřčený z úst spolutvůrce opoziční smlouvy, by

si kdo jiný než právě ON měl odpustit. To by ovšem musel být obdařen alespoň špetkou sebereflexe a nemohl by být tolik zahleděn do svého velkého východního diktátorského vzoru.

To že na debaklu ČSSD v krajích má svůj určitý nevýznamný podíl i vedení strany je do určité míry pravda. Jediný jeho podíl ale paradoxně je, že demokraticky nezasahovalo do krajských primárek a celou odpovědnost tak ponechalo na jednotlivých krajských předsednictvech stany. Nezasáhlo ani v Jihomoravském, Středočeském, ani v jiných krajích, kde ČSSD mnohdy nepřekvapivě sklidila bouři. Pokud by však vedení strany i přes primárky do kandidátek zasáhlo, těžko by takový svůj postup obhájilo. Chybou vedení strany, tak možná byl až moc velký pokus o vnitrostranickou demokracii. Volební debakl ČSSD tak jde především za jednotlivými lídry kandidátek a krajskými předsednictvy strany.

Co se výroku o zradě na voličích týče, to už pán z hradu opravdu přehnal, mírně řečeno. Ne, že by neměl pravdu. Volební výsledky a vůle voličů by se opravdu měly ctít. To říkám i já, byť z výsledku voleb opravdu nadšený nejsem. Vítězi voleb by ale mělo být umožněno vládnout a ne hodinu po zveřejnění oficiálních výsledků voleb uzavírat dohody o tom, jak právoplatného vítěze voleb vyšachovat  z možnosti převzít odpovědnost. Tento postup nerespektování výsledku voleb, ať již dopadly jakkoli a pokusu udržení se u koryt za každou cenu, je naprostým popřením / ohnutím principů demokracie. Voliči v krajích kde k tomuto znásilnění vůle voličů dojde, svůj oprávněný hněv dají najevo již v příštích volbách a celé to dopadne tak, že z mučedníků se stanou ještě triumfálnější vítězi. 

Ale zpět k prezidentu Zemanovi a jeho morálním kázáním z hůry. Zeman je přímo expertem na popírání výsledků voleb, resp. jejich vykládání si svým svérázným způsobem. Nejenom že stál po boku s předchůdcem Klausem u zrodu a doživotní aplikace "opoziční smlouvy", anomálie, nebo spíše zrůdnosti v demokraticky se tvářícím systému, ale bezprostředně po zvolení prezidentem předvedl celému národu, že nemusí ani jako hlava státu respektovat výsledky parlamentních voleb. Nikdo mu tehdy jako hlavě státu nezabránil v nerespektování výsledků parlamentních voleb a ve jmenování své vlastní, nikým nezvolené, vlády svých kamarádů a podporovatelů, kteří se za odměnu ke korytům dostali na celých 7 měsíců. Dnes právě on má tu drzost z hradu kázat cosi o respektování výsledků voleb. No není ta naše demokracie, Česká, nádherná?

http://zpravy.idnes.cz/milos-zeman-jiri-ovcacek-prazsky-hrad-d83-/domaci.aspx?c=A161011_112438_domaci_fer

https://www.novinky.cz/domaci/417150-je-to-zrada-na-volicich-kritizuje-zeman-obchazeni-vitezneho-ano.html

Autor: Pavel Holub | úterý 11.10.2016 14:04 | karma článku: 39,54 | přečteno: 1174x