Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R20o91m98a19n 33K95o26z97e19l

11. 10. 2016 23:43

Opoziční smlouva - nebyla jiná možnost.

K "nevolené vládě" - to byla vláda úřednická, která měla zemi dovést k předčasným volbám, stejně jako vláda Tošovského nebo Fišera. Zeman zcela správně odmítl vládu M. Němcové, protože v té vládě by byla i strana LIDEM, kterou nikdo nevolil a předsedkyně té strany se zavázala a podepsala etický kodex, že během volebního období nezmění politickou stranu. Udělala to ani ne po dvou letech a s takovými se už z principu nevyjednává.

1 3
možnosti
Foto

Hřebík na hlavičku a karma R^

2 0
možnosti
Foto

J53a37n 93M32a63r64š36á16l

11. 10. 2016 17:20

V zásadě s vámi souhlasím, poznámku bych měl ale k tomu "obcházení vítěze voleb", za něhož zjevně považujete to hnutí, které získalo nejvíce hlasů. To je ovšem dosti nepřesné a zavádějící. Pravdu byste měl v podmínkách většinového volebního systému. Vzhledem k tomu, že máme volební systém jiný, je vítězem voleb ve výsledku ten, kdo dostal dostatečný počet hlasů na to, aby ho ostatní (a to klidně i mnohem silnější) potřebovali, a kdo má největší koaliční potenciál, aby s ním šli ostatní do party. Pokud v kraji získalo Hnutí lovců syslů devětačtyřicet procent hlasů, bylo sice úspěšnější než Hnutí obdivovatelů syslů, Hnutí uctívačů syslů a hnutí Ne syslům, které každé dostalo po sedmnácti procentech. Jenže pokud se tato tři hnutí spojí, nedá se nic dělat, stala se vítězem voleb, protože mají dohromady více hlasů. Zatím bych tedy spíše mluvil o nejúspěšnějších stranách a hnutích ve volbách, ne o vítězích voleb. O těch se totiž teprve rozhoduje. Druhou věcí, kterou jsem chtěl zmínit, je ta kolovrátková písnička o Zemanově "nevolené vládě". Podívejte, já nemám Miloše Zemana rád. Mám ho dokonce nerad o to více, že jsem mu dal svůj hlas. Ne, kdybych byl býval tušil, v co se tento druhdy inteligentní politik a nápaditý rétor promění, nedával bych hlas panu Schwarzenbergovi; prostě bych k těm volbám nešel, to je ale odbočka. Přestože nemám Miloše Zemana rád, nemohu se tvářit, že existuje něco jako "volená vláda". Vláda je vždy jmenována, a to prezidentem. Mně se vláda pana Rusnoka taky nelíbila, ale byla legitimní. Takže vyčítat Zemanovi, že jmenoval "nevolenou vládu", je nesmysl.

2 0
možnosti
Foto

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 1998 přinesly v polovině června toho roku následující výsledky: ČSSD (předseda Miloš Zeman) 32,3 % a 74 mandátů ve dvousetčlenné sněmovně, ODS (předseda Václav Klaus) 27,7 % a 63 mandátů, KSČM (předseda Miroslav Grebeníček) 11 % a 24 křesel, KDU-ČSL (předsedaJosef Lux) 9 % a 20 mandátů, Unie svobody (předseda Jan Ruml) 8,6 % a 19 mandátů. Utvoření centristické koalice vítězné sociální demokracie se dvěma menšími pravostředovými stranami (teoreticky většina 113 křesel z 200) bránila nepřijatelnost osoby sociálnědemokratického lídra Miloše Zemana v očích obou potenciálních partnerů, pravicovou koalici (teoreticky 102 křesel z 200) zase zhatily vážné rozpory mezi pravicovými stranami, zejména nepřijatelnost občanskodemokratického lídra Václava Klause pro dvě menší pravicové strany. K jistému překvapení českých i zahraničních pozorovatelů se pak na počátku července 1998 dohodli na spolupráci ČSSD a ODS, ačkoli se před volbami prezentovali jako ostří rivalové a jejich užší spolupráce se zdála vyloučená. Ambiciózní a nesmiřitelný postup menších stran je však přiměl ke společnému postupu a kompromisní dohodě.

===================

A takto si to i já pamatuji. Takže za opoziční smlouvu spíš poděkujte těm, co si mysleli, že s 10ti procenty mohou odstranit předsedy stran, které dovedli k podpoře kolem 30ti procent své strany

4 0
možnosti
Foto

J50a49n 21H97i25n90k

11. 10. 2016 16:24

Jestli jsem si to správně přeložil: To, co říká Zeman, by byla pravda, kdyby to neříkal právě on.

6 0
možnosti

Ano, voliči jim to příští rok spočítají!

:-)

3 0
možnosti
JV

J57i93r89i 61V20r52a81b52e65c

11. 10. 2016 15:45

Tak je to tady, mame sedlaka na hrade.;-D

KarmaR^

4 2
možnosti
MD

At si kluk zase jednou kyda. Sobotka jako premier a sef CSSD ho smerem k nasemu statu, vcetne svych partajniku, nadelali dost. Takze je co.

4 2
možnosti
Foto

J49i92ř31í 56T40u76r67n32e76r

11. 10. 2016 15:00

ANO volilo 21% voličů. Co je divného a amorálníhona tom, že se těch teoretických 79% někde spojí proti těm 21%? Navíc nelze bráttak vážně celková čísla, protože mnohde dominovala místní hnutí, jejichž úspěchje obsažen právě v těch 79% nikoli ve vlastním vysokém procentu v celorepublikovémměřítku. Mohla nastat, a může nastat i v budoucnu, situace, že vyhrajekomunální volby celorepubliková strana třeba s 10% a ani si nikde neškrtne,protože jí v jednotlivých krajích převálcují krajská sdružení. To pak budedivný vítěz voleb.

Ve volbách do Sněmovny je také zcela normální, že vládu nesestavujevítěz, ale ti, kteří se shodnou v koalici a najdou nutnou parlamentnívětšinu. Existují také menšinové vlády. Neslyšel jsem, že by to někdo považovalza podraz. Senilní prezident se zlobí, že se něco nevyvíjí podle něho. :-)

3 1
možnosti
JS

Chápu že sluníčkářům,pravdoláskařům a pražské kavárně leží Zeman v žaludku možná by to chtělo za necelé dva roky při volbě presidenta ukázat na čí straně je většina; tohle už pochopil i Kalousek když svými výroky neustále napadal Babiše a málem se nedostali do krajů. Podle mě jsou výše jmenovaní pomlouvači kteří chtějí do všeho kecat ale konstruktivní řešení nemají oni mají jen na pomluvy. Za mých mladších let jsem měl ředitele jehož oblíbeným řčením bylo " neříkej že to nejde , řekni mi cos udělal pro to aby to šlo " Výsledky voleb ukázaly že umělci a jiné VIP osoby nemaj v politice místo.

3 3
možnosti