Že nemáme dost osobností na post prezidenta, aneb se Zemanem & Klausem na věčné časy?

Velmi záleží samozřejmě na tom, koho si kdo pod pojmem osobnost představíme. Já si rozhodně nemyslím, že musíme být odsouzeni k vládě "smluvně opoziční dvojce dokud nás smrt nerozdělí". Co třeba Šimon Pánek, nebo Michal Horáček? 

Většina národa nadává na politiku, politiky. Stále se vracíme ke "Klondike" 90. let a přesto se včele naší země objeví nejprve parlamentem volená osobnost, lídr ekonomického a politického života naší země v 90. letech se všemi klady a zápory, které nám tato pro nás ranně kapitalistická doba přinesla. Tyto dvě volby ale můžeme ještě hodit na námi zvolený parlament. Za posledního "dinosaura" z 90. let v čele země si ale můžeme již zcela sami. Zvolili jsme si do čela země člověka, který se svým předchůdcem ve funkci prezidenta uzavřel v druhé polovině 90. let hodně nečistou smlouvu, která v zemi prohloubila nejen "politickou korupci" a ustanovila na dlouhá léta v zemi "vedoucí úlohu" ČSSD a ODS. Rozdělili si a podle volebního výsledku se střídali nejen v nejvyšších ústavních funkcích, ale i stovkách a tisících "trafikách" na ministerstvech a dalších ústředních orgánech a státem vlastněných společnostech.  Evidentně to pánové s národem zkouleli a dosud koulí skvěle. Nevím, co by museli provést, aby jim národ vystavil "červenou kartu". Myslím národ, ne pár jednotlivců, kteří evidentně nemají tak krátkou paměť.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/215522160100019-simon-panek

Již za dva roky budeme mít opět příležitost zvolit si na dalších pět let nového reprezentanta našeho národa. Často slýchám a čtu, že Zeman má znovuzvolení díky svojí politice již jisté. Osobně se domnívám, že sám již kandidovat nebude a umetá pouze cestičku svému "smluvně opozičnímu dvojčeti". Zda jim jejich hru národ spolkne či nikoliv, nebo zda je moje úvaha úplně lichá, to všechno se dozvíme již za dva roky.

http://video.aktualne.cz/dvtv/zeman-znovu-volby-nevyhraje-kandidaturu-na-prezidenta-vazne/r~48f3fd940d7311e682380025900fea04/

Tento blog ale píši zejména proto abych se podělil o osobnosti, které bych si já dokázal představit v roli prezidenta. Osobně tuto funkci chápu daleko více jako reprezentační a ceremoniální a tomu odpovídá i můj výběr. "Vládnout" by měla vláda, nebo se alespoň tak tvářit a prezident by do jejich pravomocí měl zasahovat pokud možná co nejméně. To samé platí i o vztahu prezident versus parlament, kde byla přímou volbou přestřižena jakási pupeční šňůra. Osobně nevnímám změnu ústavy a s ní související přímou volbu prezidenta jako pozitivní krok. Jsme zastupitelskou demokracií a volba prezidenta parlamentem patřila nejen k tradici, ale byla i naprosto logická v zemi s parlamentním systémem. Dnes máme po vzoru Slovenska jakéhosi kočko-psa. Ale to je realita a nemá cenu tedy brečet nad rozlitým mlékem...   

Koho bych si tedy já dovedl představit na Pražském hradě v pozici nového reprezentanta národa? Napadá mě spousta jmen z nejrůznějších oblastí veřejného života tudíž i politiků... Mezi ty kteří by mohli mít i reálnou šanci na zvolení a přitom takové moje TOP řadím zejména Šimona Pánka a Michala Horáčka. Oba tyto potencionální kandidáty chápu jako jakési možné pokračovatele odkazu Václava Havla.

Václava Havla jsem si mimochodem vážil zejména jako dramatika, bojovníka proti komunismu, spoluzakladatele a čelního představitele Charty 77... Jeho vstup do politiky a hned v čele země mi nejprve docela zaskočil, ale i v roli prezidenta si velmi rychle získal moji důvěru. O to větší jeho přínos pro naši zemi vidím dnes s odstupem času ve srovnání se státníky, kteří jej ve funkci vystřídali.

Kdo by mě osobně ve funkci prezidenta rozhodně nevadil ze současných, nebo bývalých politiků? např. Pavel Telička, Pavel Rychetský, Přemysl Sobotka... I u těchto osobností vidím reálný volební potenciál v případě jejich kandidatury.

Pak samozřejmě existuje spousta dalších osobností, u kterých ale jejich volební potenciál bohužel nevidím jako reálný. Sem řadím osobnosti jako Tomáš Halík, Jiří Dienstbier, Miroslava Němcová... Jsou to osobnosti jichž si nesmírně vážím, ale vnímám zároveň i jejich značnou kontroverzi vnímanou majoritní společností.

Snad budu mít nejen já příležitost podpořit některého z mnou jmenovaných potencionálních kandidátů nebo jim blízkých typů osobností našeho veřejného života.

Autor: Pavel Holub | středa 4.5.2016 8:09 | karma článku: 30,79 | přečteno: 3377x