Zajímá Vás, jak naložili s vaším hlasem krajští politici? Tak se podívejte...

... na komplexní rekapitulaci výsledků krajských voleb 2016 ve vztahu k nově vytvářeným krajským koalicím. Až na 4 kraje, ctí nové koalice vůli voličů. Mezi černé ovce patří kraje Ústecký, Královehradecký, Pardubický a Plzeňský.

Úvodem se s dovolením podělím o svůj pohled na roli nás voličů v demokratických volbách.

K vyspělým demokraciím by měla patřit i schopnost uznání porážky a respektování volebních výsledků, jak v případě kandidátů, politických stran, tak i v případě voličů. Zejména voliči by si měli být vědomi své obrovské odpovědnosti a především ta by je měla motivovat a hnát k volebním urnám. Právě tam bychom měli projevit svoji vůli. Následná bouřlivá, nebo plačtivá shromáždění, happeningy, manifestace, protestní akce apod. vyjadřující nesouhlas, nebo rozčarování nad výsledky voleb, nejsou sice v rozporu s demokratickým právem na svobodné vyjádření názoru, nebo nesouhlasu, svědčí ale spíše o nepochopení principu svobodných demokratických voleb.

Podobný postup dokážu pochopit, do určité míry, v případě voličů strany, nebo kandidáta, který prohrál, navzdory mému přání. Nechápu jej ale vůbec v případě nevoličů, kteří si za špatný výsledek svého kandidáta, nebo strany, zcela bez skrupulí mohou zejména sami. V demokracii zkrátka a dobře ať se nám to líbí, nebo nelíbí, rozhodují procenta resp. většina. A je úplně jedno, zda se jedná o většinu z pouhých třeba 20% právoplatných voličů. Nevolil jsi? Tak teď hold skřípej 4-5 let zubama. Volil jsi a vyhrál někdo jiný? Respektuj výsledek voleb a klidně se svobodně, konstruktivně vyjadřuj a dávej vítězovi, zaslouží-li si to, najevo svůj nesouhlas. Takto nějak alespoň roli svobodných voleb v demokracii chápu já.   

Ale pojďme k výsledkům krajských voleb 2016 a k respektování vůle voličů v jednotlivých krajích.

Vítězem voleb se stalo hnutí "ANO 2011", které zvítězilo v 9 ze 13 krajů. "ČSSD" zvítězila ve dvou krajích, "KDU-ČSL" a "Starostové pro LK" každý po jednom z krajů.

Výsledkem sestavených koalic bude ale pouze 5 hejtmanů za "ANO 2011", 5 hejtmanů za "ČSSD", 1 hejtman za "KDU-ČSL", 1 hejtman za "Starosty pro LK" a kupodivu i jeden hejtman za "KSČM".

Ve čtyřech krajích končí vítězné hnutí "ANO 2011" v opozici, i přes jeho vítězství ve volbách. Třikrát jim účast v koalici a křeslo hejtmana "vyfoukli" sociální demokraté  s koaličními partnery (kraje Plzeňský, Královehradecký a Pardubický) a jednou komunisté opět s koaličními partnery (Ústecký kraj). 

V Královehradeckém, Pardubickém i Plzeňském kraji byly v řádu několika málo hodin po oznámení oficiálních výsledků voleb, dohodnuty koalice proti vítězi voleb "ANO 2011". Podle rychlosti se dá usuzovat, že rámcově bylo udržení se u moci za každou cenu, dohodnuto mezi bývalými koaličními partnery, již dávno před volbami. Výsledek voleb v poměrném systému jim toto řešení sice umožňuje, ale v žádném případě nesvědčí o politické kultuře ani nerespektuje projevenou vůli voličů v tom smyslu, že vítěz voleb měl dostat alespoň šanci na sestavení funkční většinové koalice. 

V kraji Ústeckém koaliční jednání probíhala téměř měsíc, vítězné ANO 2011 dokonce nabídlo post hejtmana KSČM. Podle počtu mandátů by stačila koalice těchto dvou stran. I zde však nakonec ANO 2011 končí v opozici. V tomto případě alespoň probíhala poměrně dlouho vyjednávání, ve kterých zřejmě vítěz voleb neobstál. 

Pozitivní samozřejmě je, že vůle voličů byla politiky respektována ve zbývajících 9 krajích ČR. Nebyl jsem voličem ANO 2011, ani vzdáleně nejsem jejich fanouškem. Považuji-li se ale za demokrata, respektuji výsledky voleb a vůli ostatních voličů, jedno zda ve většinovém, nebo poměrném sytému!

Zajímají-li Vás výsledky voleb versus sestavené koalice versus strany v opozici právě ve Vašem kraji, nebo i v těch ostatních, vše naleznete přehledně v níže uvedených tabulkách seřazených abecedně.

 

Autor: Pavel Holub | úterý 15.11.2016 8:08 | karma článku: 45,20 | přečteno: 4103x