Staromák 28/10/2016 příjemný happening, rozhodnou ale volby v magickém roce 2018!

Projevit svojí nespokojenost, vzdor, rozpaky, nesouhlas, rozčarování atd. s politikou a vystupováním hlavy státu poklidným shromážděním, v den pro zemi tolik důležitého státního svátku, je nepochybně nezadatelným legitimním právem

občanů a stalo se tak, v naší téměř stoleté, na zvraty velmi bohaté, samostatné historii, již nespočetně krát. Málo která z demonstrací, nebo v tomto konkrétním případě spíš happeningu, byla tak poklidná, vzhledem k napětí a rozčilení stále zvětšující se části společnosti s chováním a vystupováním hlavy státu, případně jeho nejbližších spolupracovníků. 

Ať se nám to ale líbí, nebo ne, Zeman je legitimně, dokonce v přímé volbě, zvoleným prezidentem a zůstane jím i přes jeho neustálé faux pas, přehmaty, lhaní a skandály až do začátku roku 2018. A je to zcela v duchu demokracie. Vždyť zastupuje min. nadpoloviční většinu voličů, ale i ty co jej nevolili, nebo dokonce nevolili vůbec. Ano právě a jen volby jsou, nebo by měly být, v demokracii jedinou možností resp. cestou k případné změně. Nyní je k ní snad i docela dobře našlápnuto.

Zbývá ještě ale rok a půl, což je poměrně dlouhá doba a Zeman si je toho samozřejmě moc dobře vědom. Již několikrát jsem psal, že jsem moc zvědavý, rozhodne-li se jít znovu do boje. Byť vím, že můj hlas si nezíská, byl bych přesto rád, aby se dalších voleb jako kandidát účastnil. Stal by se tak podle mého názoru pojistkou aktivizace společnosti a přispěl by i k vysoké volební účasti. 

Co pokud si jej společnost znovu zvolí? Pro větší část společnosti (voličů) a Zemana samozřejmě, to bude fenomenální úspěch a zbytek národa, včetně mě, bude dalších 5 let o to více skřípět zubama, remcat a vymezovat se. I o tomto je ale demokracie a je dobré si uvědomit a neustále připomínat, že osud naší země máme všichni ve svých rukou! Většina zkrátka bere vše.

Volby jsou tím největším sociologickým průzkumem a sondou do duše společnosti a právě z tohoto pohledu jsou nenahraditelné ve srovnání s jakýmkoli poměrně lehce zmanipulovatelným průzkumem veřejného mínění. Pokud je stále větší většině společnosti lhostejné jít k volbám, znamená to, že jsou nejspíše v rámci možností spokojeni a nemají žádnou motivaci k tomu dát svojí volební účasti prioritu před jinými životními kratochvílemi. Demokracie je také odpovědnost!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Holub | neděle 30.10.2016 19:31 | karma článku: 41,02 | přečteno: 1344x