Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BH

... když se na historii podíváte opravdu poctivě, zjistíte, že právě ta "prosíravá" intelektuální menšina - někdy též zvaná kavárna - viděla v Hitlerovi, Stalinovi a všech možných zvrácených ideologiích světlo naděje... skutečně inteligentních a prozíravých lidí, jako třeba Čapek, bylo mezi intelektuály jako šafránu...

... mimochodem, právě Čapkova Válka s mloky začíná být zase velmi, velmi aktuální...

0 0
možnosti

Rizika vidím také, ovšem na druhé straně než vy.

Jako nejvýznamnější riziko vnímám islám. Který, podobně jako nacismus a komunismus vidí svůj dlouhodobý cíl v kontrole společnosti (a světovládě) a ve svých radikálnějších projevech si s nacismem a komunismem nijak nezadá ani ve zvolených prostředcích. Ano, je pravda že islám se umí tvářit i mírumilovně - ovšem současná KSČM by, bez znalosti historie této ideologie, působila také mírumilovně. Tam, kde daná ideologie nemá dostatečnou moc, se totiž použití síly nevyplácí.

Dalším rizikem je dle mého názoru centralizace EU (plus rozšiřování pole působnosti "státu"). Čím větší centralizovaný stát, tím větší vzdálenost občana od politika, tím neprůhlednější politika a tím větší riziko plíživého vzniku totality.

Síly, co se staví proti těmto rizikům vnímám jako pozitivní, byť jakákoli ideologie se může "zvrhnout" v diktaturu.

Rusko a Čína? Jsem pro pragmatické vzájemně výhodné vztahy.

3 1
možnosti
Foto

Islám není ideologie, ale víra, stejně tak jako křesťanství. Dokonce patří do stejné množiny tzv. Abrahamovských náboženství... Pokud příslušníci některé víry již několikrát za posledních 100 let dokázali svoji rozpínavost a snahu převychovávat jiné víry, pak jsme to my, zástupci křesťanského světa - víry, nikoliv islámci. Islámci - muslimové se do nás nemontují, narozdíl od nás. Oni se pouze brání svými prostředky a možnostmi. My tuto obranu nazýváme terorismem. Oni naší válečnou přítomnost na jejich územích zas nazývají terorem. Co je lepší? ;-)

0 3
možnosti
ZB

Jakákoliv totalita je zrůdná. Rozpoznat ale totalitu od netotality je umění. V moderní době fašismus v Německu a komunismus v Česku využily demokracie ke svému vzestupu, pak jen byla změněna pravidla v neprospěch demokracie. Tedy demokracie neselhala, ale selhaly demokratické strany, které umožnily a nebo dokonce podporovaly zrůdné systémy. Obávám se ale, že historie se opakuje a lidstvo udělá ty stále stejné chyby, nepoučí se.

0 0
možnosti
LU

Ano. Jen prosím, v poslední větě "holt", ne "hold".

Po přečtení smažte.

1 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za upozornění, opraveno... ;-)

0 0
možnosti
ZB

Karma.Velice dobře napsáno.Všichni ti nadšeně hajlující Němci zdravící svého vůdce si jistě o sobě mysleli,že jsou slušní lidé se zdravým selským rozumem,kteří nedělají nic špatného.Jen podporují velkého německého vlastence Hitlera,který zachranuje Německo a celý svět před židovským nebezpečím...kdo si myslel něco jiného a už tehdy si uvědomoval nebezpečí byl nepřítel a vlastizrádce.Dnešní doba se tomu velmi podobá....

2 0
možnosti
VM

Nejsme lepší nebo horší. Ale máme právo na své tradice, na své sebeurčení a máme právo nepřijmout náboženství a jeho nositele, které potlačuje naše principy a lidská práva. Není umírněných a radikálních, jsou vyznavači islámu a vyznavači jiných náboženství. Je jeden islám, jeden korán, byˇv několika překladech či výkladech, ale i ten nejmírnější výklad je neslučitelný s evropskou kulturou 21. století.

Pokaždé, když dojde k nástupu extrémizmu, jak popisujete, je to vinou nemocné společnosti, politiky, selhání systému. Je to znak nastupující nesvobody a novodobé totality a první omezení svobody už přicházejí.

Není to náhodou tak, že dnes už je většina lidí z historie poučena a právě ta většina vycítila ono nebezpečí a ta menšina, tedy neziskovky, kavárníci a sluníčkáři problém nechtějí vidět? Většina totiž neútočí na vnitřního nepřítele, jak to bylo ve Vámi popisovaných situacích, většina se brání vnějšímu nepříteli a to je historicky opodstatněné a logické.

10 1
možnosti
Foto

A naši ozbrojenou (válečnou) přítomnost na jejich výsostných územích v podstatě nepřetržitou od roku 1990 vysvětlíte jak? Jak myslíte, že toto chápou oni? Na světě žije asi 1,5 mld. lidí v islámské víře. Muslimských radikálů (ISIS, Al Kajda...) jsou z toho stovky tisíc maximálně a kdo je ve skutečnosti stvořil? Jak oni vnímají nás křesťany? Křesťanský svět zahrnuje 2,1 mld. lidí. Jak oni vnímají přítomnost vojenských složek USA a NATO jehož jsme součástí i my na svých územích? ;-)

0 0
možnosti
JB

Nepoznáme včas změnu a jenom si myslíme, že jsme na správné straně. Odjakživa se lidský svět pohybuje na hraně chaosu a sotva se nějaký řád stane, za chvíli ho lidé začnou nesnášet a začne to znovu. Ode zdi ke zdi, jen v jiných historických kulisách.

2 0
možnosti
JS

".....Jsme spoluucastni na velkem procesu, ze ktereho vyjde konecne - poprve v dejinach vubec - Jednotna Evropa....Kazdy dobry Cech se citi dobrym Evropanem.... Male narody maji dvoji moznost - budto se snazit oddalit dobu evropske jednoty - postavit se proti riticimu se rychliku, anebo se smirit s osudem a pripravit se na urcite nezbytne obeti na poli narodnim a jazykovem. .... Byli jsme dosud jen Cechy. Zustanme Cechy, ale stanme se Evropany!" (konec citatu).

Citace: Emanuel Vajtauer, znamy kolaborantsky novinar v cas "Pritomnost", v r.1943.

5 1
možnosti
SB

Například tu fotku Klause s Putinem považuji za velice trapný styl argumentování.

S Putinem se stýkají prezzidenti celého světa. Klaus se s nín setkal také.

Podle Vaší logiky k Rusku inklinují i Američané? Fotek Putina s americkými prezidenty byste určitě našel hodně. Stejně tak fotek Putina s merkel, fotek Putina s francouzskými prezidenty apod.

5 2
možnosti
PZ

Otázky bez odpovědí, které je ale třeba si stále klást. Slovy klasika: "Není těžké udělat správnou věc. Těžké je vědět, co je ta správná věc". R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2794x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik