Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V době komunismu byla stanovena relace koruny ke zlatu na l Kčs = 0,0177734 g zlata.. Z hlediska držitelů bankovek však měla tato informacepouze formální charakter, bankovky za zlato u centrální banky (Státní banky československé) nebylomožno směnit.V současné době není na českých bankovkách krytí zlatem uvedeno, stejně tak jako to nebýváuváděno ani na bankovkách vydávaných v zahraničí. Krytí bankovek je součástí celkového krytí měny,která je kryta aktivy České národní banky, z nichž nejvýznamnější je položka "Pohledávky vůčizahraničí včetně cenných papírů v cizí měně", zahrnující především devizové rezervy.

0 0
možnosti
Foto

ANO, jinými slovy, naše měna není kryta ničím faktickým, myslím tím, žádnou faktickou hodnotou...

0 0
možnosti
Foto

Ekonomové, podle vás, mají mít problém s vámi nesouhlasit....

Hmm, já ten problém nemám a to hned v několika bodech:

- měna již není kryta zlatem dosti dlouhou dobu

- naše ekonomika není tažena nulovými sazbami ČNB, podívejte se na tvorbu HDP

- hluboká 15 - 16 let trvající krize by měla dramatické a výrazné dopady; kde je spatřujete?

-předpovídáte hlubokou hospodářskou krizi a zároveň tvrdíte, že v ní již jsme 15 až 16 let

- nevyřčeně a tajuplně předpovídáte (zřejmě) válečný konflikt asi světového rozměru, jenže to už několik let nejste sám a tudíž v dlouhém zástupu.

S tímto vaším blogem nemám problém nesouhlasit... asi tedy nejspíš nejsem ekonom podle vašich (nějakých) kritérií.

0 0
možnosti
Foto

Veřejnosti jsou po dobu oněch 15-16 let prezentovány jednotlivé dílčí krize, resp. kolísání ekonomiky. Stále se sledují v podstatě dva ukazatele. Růst HDP a zadlužení. Dnešní guru HDP není-li taženo trhem, ale v podstatě pouze fixlováním s čísly, oficiálně zvanými zásahy centrálních bank, je v podstatě úplně jedno jestli klesá nebo stoupá. Nevypovídá vůbec nic podstatného o faktickém stavu ekonomiky. Zadlužení země je obrovský problém např. USA, Řecka a mnoha, mnoha dalších ekonomik. Přeneseně dnes mimochodem i Číny, která je dnes největším světovým věřitelem. Zadlužení není problém naší země. Přesto je to jeden z ukazatelů o kterém naši politici mluví a píší hned po HDP. Důvodem je pouze to, že toto jsou jediné dva makroekonomické ukazatele se kterými se lze pochlubit, protože HDP málo kdo opravdu rozumí a zadlužení je ve srovnání se zbytkem světa řekněme v normálu. Ty opravdu podstatné ukazatele ekonomiky jsou také oficiálně k dispozici, ale nikdo o nich nehovoří, politici napříč politickým spektrem už vůbec NE. Není to proto, že by jim nerozuměli, ale proto, že je to velký a v podstatě již neřešitelný průser... ;-)

0 0
možnosti