Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Abel a Kain byli taky bratři

1 0
možnosti
Foto

Jak můžete víru porovnávat s konzumem? Buď víra nebo konzum? To si děláte psinu???

Dobře oblečený je jen skořápkou či co? A co špatně oblečený? A víra je jediné, čím lze takovou skořápku naplnit? Co třeba vědomosti? Njn, ale proč se ptát zrovna Vás, žee....

2 1
možnosti
HA

Děkuji za moudrá slova.

"Šťastní jsou ti věřící, Kteří v modlitbách svých jsou pokorní, Kteří od planých řečí se odvracejí, Kteří almužny rozdávají, Kteří pohlaví svá ochraňují, Jen pro manželky své či otrokyně; a nebudou za to pokáráni -Však kdo více než po tomto touží, to věru jsou přestupníci,

Kteří svěřené opatrují a úmluvy své pevně dodržují,

Kteří o modlitby své pilně dbají. Tito zajisté dědici se stanou, kteří ráj zdědí a věčně v něm budou.

A věru jsme člověka nejdříve z části nejčistší hlíny stvořili, a pak jsme jej kapkou semene v příbytku jistém učinili. Potom jsme z kapky semene hmotu přilnavou stvořili a z hmoty přilnavé jsme kousek masa učinili; a z kousku masa jsme kosti stvořili a kosti jsme masem obalili. A potom jsme mu v druhém stvoření vzniknout dali. Požehnán buď Bůh, nejlepší ze stvořitelů!

Posléze pak vskutku zemřete a pak v den zmrtvýchvstání vzkříšeni budete.

Nad vámi jsme věru stvořili sedm cest a nejsme vůči stvoření Svému lhostejní:

z nebes vodu v určitém množství sesíláme a na zemi ji rozmísťujeme, ačkoliv jsme věru schopni odvést ji; a pomocí vody jsme pro vás dali vyrůst zahradám s palmami a révou a hojnost ovoce v nich máte, jež požíváte - a také stromu, jenž z hory Sinaje vzchází a jenž olej a šťávu dává, pro obživu pojídajících. A věru ve stádech vašich je pro vás poučení: napájíme vás tím, co je v břichách jejich, a máte z nich i mnohý jiný užitek. A maso jejich pojídáte, a na nich stejně jako na lodích se nést dáváte.

A poslali jsme kdysi Noema k lidu jeho, i pravil jim: „Lide můj, uctívejte Boha a nemějte božstva jiného kromě Něho! Což nebudete z bohabojných?“ Však velmoži ti, kdož nevěřící byli z lidu jeho prohlásili: „Tohle je pouze smrtelník jako vy a nad vámi chce se jen vyvyšovat. Kdyby byl Bůh chtěl, byl by určitě anděly seslal. A neslyšeli jsme o ničem takovém od otců svých dávných.A není on ničím než člověkem džiny posedlým, pozorujte jej tedy nějakou chvíli!“

[Korán 23 ("Věřících") :1-25]

0 0
možnosti
Foto

jestli ono to spíše není podněcování nenávisti.....

1 0
možnosti

Víra není disciplína.

Každé náboženství varuje před mamonem, slávou, obžerstvím... Proč? Protože se stáváš otrokem. Otrokem, který ve svém otroctví přijímá kdejakou pitomost.

4 0
možnosti
PJ

COŽE??? jakou jsme my, bezbožníci hrozbou??? děláš si zadel???

jsme stát, kterej má nějaký vlastní zákony (občanskej zákoník, obchodní zákoník, zákon o dopravě atd.), který lidi usměrňujou v jejich chování (pácháš-li zločin, budeš chycen, souzen a potrestán - až na výjimky, který si koupí beztrestnost a výjimky, kterejm je trest šumafuk a tak recidivujou), takže člověk, kterej je takříkajíc normálně a slušně vychovanej nebude činit věci, který by ho dovedly do kriminálu!

všechny ty náboženství jsou jen násilný ideologie určený k vymejvání mozků a tvorbě stád slepejch ovcí, co jen poslouchaj svý bači a dělaj, co jim řeknou, aniž by zapojily vlastní rozum!

já osobně nemamoním, auto ani jachtu nemám, módou se neřídím, a i přesto nekradu, nevraždím, neznásilňuju...

ale ze všeho nejvíc si přeju, aby tady co nejdřív přistáli nějací ti mimozemšťani, kteří by všem lidem rozsvítili v palicích, aby si uvědomili, že všechny ty jejich "víry" jsou jedna velká faleš, jedna velká slepá cesta, že nic nadpřirozenýho ve Vesmíru není, že je to jen nástroj mocných na jejich ovládání, aby konečně procitli z toho snu a vrhli se do života svobodnýho, nesvázanýho všelijakejma dogmatama a nařízeníma poklekávat v lavicích, dávat si tečky na čelo nebo mlátit čelem o kobereček...

4 3
možnosti
Foto

Holub se zase koukal do křivého zrcadla...

1 0
možnosti
JM

J37a23n 29M59e81r87t27a

3. 5. 2016 14:43

Článek předkládá falešné dilema "buď víra a morálka, anebo konzum". To je nesmyslné. Jistá společenská pravidla jsou pro přežití společnosti nezbytná. Určité tendence k morálnímu chování mají lidé vrozené, ty se rozvíjí a formují výchovou. Člověk si ve společnosti nemůže dělat cokoli se mu zachce, neboť společnost reaguje na jeho chování. Většina lidí má určité principy tak silně zakořeněné, že se jich drží, i když zrovna nehrozí trest od společnosti za jejich nedodržení. Lidé mají vrozené nestarat se jen o svůj prospěch.

Lidé také byli odjakživa do značné míry konzumně založení. Ono je to celkem pochopitelné, neboť po velkou většinu historie lidstva žila naprostá většina lidí v nedostatku. Představa náboženské společnosti, která se nežene za konzumem, je poněkud naivní. Pokud v historii takové společnosti existovaly, tak to byly minoritní společnosti tvořené buď malou částí populace, pro kterou takové chování bylo přirozené a jejich potomky nebo dalšími lidmi, kteří byli k takovému chování těmito společnostmi důrazně donucováni. Dnes je hromada silně věřících lidí třeba v Polsku nebo v US (zejména třeba v oblasti tzv. Bible Beltu), ale nevidím, že by byli méně konzumní.

Co se týče tolerance, tak bychom v historii asi těžko hledali tolerantnější společnost, než ve které žijeme. Pokud máte nějaké náboženství, tak dokud ho nikomu necpete, tak si ho můžete praktikovat a je to většině lidí ukradené. Jestli máte jako sexuální partnery 3 muže a 6 žen, tak se na vás možná bude hodně lidí dívat skrz prsty, ale je velmi malá pravděpodobnost, že vás kvůli tomu někdo zabije. Moc se vám ani nestane, že by vám někdo nechtěl prodat chleba.

8 1
možnosti
JM

J49a48n 13M41e96r17t86a

3. 5. 2016 14:53

Tvářit se, že za všechno špatné, co kdo udělá, může víra, kterou vyznává, je nesmysl. Ale stejně tak je nesmysl tvářit se, že lidé nejsou svojí vírou ovlivněni a že nemohou být špatnou vírou motivování ke špatnému chování. Pokud lidé věří, že existence Boha je očividná a kdo tvrdí, že Bůh není, tak je lhář (něco podobného je třeba v jednom z Janových listů), tak se nelze divit opovrhováním ateisty (což je třeba v Bible Beltu dost výrazným jevem).

Co se týče muslimů, problém je, že většina jich bere svoji víru velice vážně a že jejich víra je netolerantní. Vezměme si třeba, kolik muslimů věří tomu, že je správné zabít někoho, kdo odpadne od víry. Nevím jak vy, já bych někoho takového za souseda nechtěl. Myslím, že je potřeba vzít v úvahu, že lidé, co se označují za muslimy, nemusí věřit stejným věcem. I to, že věřící lidé často praktikují určitý náboženský doublethink, takže mohou říkat, že je podle nich něco správné a ve skutečnosti by se jim příčilo něco takového udělat. (Viděl jsem třeba, že někteří věřící podobné nepříjemné složky víry řeší tak, že si řeknou, že něco takového by platilo jen v ideální společnosti, ve které nežijeme.) Je správné snažit se přistupovat k lidem bez předsudků, ale jistá obezřetnost je na místě.

1 1
možnosti
JT

Domnívám se (to pro paní Janků) pane Holube, že jste neuvěřitelně hloupý člověk.

3 1
možnosti
SB

Především je to člověk naprosto neschopný uvažovat vlastním mozkem.

Své současné názory má proto, že téhle propagandě byl vystaven. Tak ji bezmyšlenkovitě přijal.

Kdyby byl vystaven jakékoli jiné propagandě, tak by ji přijal úplně stejným způsobem. A v obou případech by si myslel, že k tomu došel sám na základě svých vlastních myšlenkových pochodů.

4 1
možnosti
Foto

Tohle je neuvěřitelné. Pokud to autor myslí vážně, je buď strašně hloupý anebo nesmírně špatný člověk.

3 1
možnosti

Trochu to chutná jako masokostní moučka

0 0
možnosti
MR

Každá doba a civilizace má tah k určité korekci a vývoji. Ten Evropský byl dán nedávno a hlavně se rozvinul v rámci EU a kolketivismu, po roce 2000.

Zde je myšlenka následná, když jedince od jeho narození, tedy v počas kdy buduje svoji osobnost, obklopíme určitým komfortem, vzdělání, hodnot, materiálního odstatku a zabezpečení a eliminujeme, starší hodnoty a povinnosti ke společnosti, vytvoříme tak prostor pro rozvinutého člověka.

Dnes se ale ukazuje že do toho promlouvá jedna důležitá konstanta a tím je možný rámec vývoje osobnosti, který každý má jinak a je pod jiným vlivem určitých konstant.

Zde je to dané naší živočišnou predispozicí a schopností ji na osobnostní rovině překonat, k čemuž má každý jinak vlastní energie.

Plní se navíc takto i zákon o udržitelnosti našeho druhu v drsných podmínkách planety.Dospěli jsme do bodu dekadence, kdy selhává tento postoj o pozvednutí duševních kvalit člověka, jedince je prostě uzpůsobuje své přirozené osobnostní konstituci a ta se za generace jen tak nemění.

Čímž vzníká silný kolektivismus, ochranářství, snaha lidem normovat život a podmínky a co je horší zpětná vazba jež vytváří nové chování jedinců jež se naučí těžit z tohoto systému a používat je navíc proti němu. Tím pádem společnost ztrácí svobodu, pluralitu a upadá ... .

Navíc je zde kult mládí, problém mládí je zkušenost a poznání následků... . Jejich aktivita je pak protikladná.

Zapomínáme samu podstatu co tvoří silné a rozvinuté osobnosti a to co poskytuje nám sám život bez přílišné ochrany, životní události jež trénují naši osobnost a schopnost úsudku. Taktéž určitá odpovědnost.

Prostě nechápeme jak funguje ekosystém společnosti, kde je určitá pyramida a vytváříme monokulturu.

Tedy není to o víře, ale vlastně i o odkazu II světové války ... .

0 0
možnosti
Foto

Disciplína a morálka s žádnou vírou nesouvisí. Často to spíše může být naopak.

Nevím mezi jakými lidmi žijete Vy, ale já kolem sebe žádné lidi ženoucí se za mamonem, pořizující si in oblečení nebo zbytečné spotřebiče nebo auta kvůli sousedovi nemám. Vyměňte své přátele za nějaké lepší.

6 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2794x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik