Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Hrozná pitomost. Co je na emisi peněz špatného , Kdyby emise peněz žádná nebyla, tak tady peníze nejsou.

Za růstem USA v 2. polovině 19. století stála jednak ekonomická svoboda, jednak růst mezd způsobený konkurencí snadno získat půdu a možností farmaření, ale také emise peněz, kterou zajišťovali zlatokopové.

Kapitalistický systém je přirozený, ale bez emise peněz nemůže fungovat. Kdyby nebyla emise peněz tak by se podnikatelé přetahovali se spotřebyteli jen o stávající peníze. Když by jedna skupina dosáhla zisk, snížil by se objem peněz u druhé skupiny. Přesně jak tvrdil marx, jenomže jeho předpově ́d kolapsu kapitalizmu se týká konstantního množství peněz. Při růstu peněz toto neplatí, je jedno zda emisi provádějí centrální banky, či komerční banky při dluhovém hospodaření.

Na ČNB je pitomé, že neprovádí klasické kvantitativní uvolnění, ale provádí emisi peněz v souvislosti s výkupem deviz, která generuje česká exportní ekonomika. Zbytečně přehnaně z občanů dělají lacinou pracovní sílu, přitom tady mnohem víc zboží a služeb vyrobíme, než spotřebujeme.

0 0
možnosti
JR

J31a77n 38R56á95ž

18. 5. 2016 19:06

Úsměvné je, že když si vzpomenu na řeči Singra, že kvantitativní uvolňování peněz do ekonomiky, má posílit nákupní poptávku a tím přiblížit inflační očekávání plánům ČNB. A tak nevím, při srovnání těchto prndů s faktem, že Češi utrácejí za spotřební zboží jako ztrhaní (dle ČSÚ největší útraty od roku 2006) a přesto inflace zdaleka nedosahuje plánovaných ani dvou procent, zda není namístě otázka: To nám v ČNB panují opravdoví neználkové, kteří nechápou, že tradiční postupy centrálních bank, které používaly v zájmu udržení měnové stability, dávno neplatí? To se nemohli poučit s nefunkčností mohutného pumpování peněz FEDu i ECB, které způsobilo jen bubliny na akciových a realitních trzích, ale reálné ekonomice nepřinesly z hlediska trvalého růstu zhola nic. EU i USA se po mohutném vzepětí HDP vrací zpět ke stagnaci...zejména USA.

P.S. U nás mají banky narvané trezory, mohou si půjčovat na mezibankovním trhu za nulové úroky, ale na Start upy, nebo inovativní, či výzkumné programy seženete dřív peníze od soukromých investorů, než od bank. Je to celé postavené na hlavu, když banky dělají raději riskantní operace na finančních trzích a zaručený zisk jim tvoří poplatky, než aby plnily svoji přirozenou činnost, pro kterou vznikly. Půjčovaly za úroky peníze svých vkladatelů, se kterými se o zisk přiměřeně dělí.

2 1
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2799x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik