Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J34a58n 42P66a88l89l94a98s

22. 12. 2015 21:20

Dobrý večer, dovolím si 2 dotazy.

1. Mně jako občanovi s doplňkovým spořením by nulová inflace vyhovovala, neb by mi neznehodnocovala úspory. Dá se specifikovat, jakým lidem a proč by vyhovovala např. inflace 2%, což je cíl ČNB?

2. Není ona slavná neviditelná ruka trhu nefunkční hlavně proto, že trh je různými zákazy, příkazy a dotacemi silně pokřiven?

Jsem laik, nepolemizuji (věda, že na to nemám), prostě se jen ptám.

0 0
možnosti
Foto

P23a15v80e74l 60H18o25l57u76b

22. 12. 2015 21:37

Dobrý den, děkuji za otázky...

1) Odpověď byste nalezl v mém blogu 2.3. zkopíruji sem dva příklady které jsem tam uvedl na téma deflace, nebo kriticky nízké inflace (omlouvám se za tykání, první blogy jsem psal v této osobě):

Když rostou ceny a je tudíž inflace co se děje prakticky?

Např. tvoje továrna, myšleno ta ve které pracuješ, nikoliv ta kterou vlastníš a která je velice úspěšná , vyrábí určité výrobky a ty se snaží prodávat. Ve zdravém tržním prostředí má nadbytek odbytu za reálnou cenu výrobku tj. o její výrobky je větší zájem nežli stíhá vyrábět. Proto je může prodávat za vyšší cenu a zcela logicky se to promítne i na tvojí výplatní pásce. A projevit by se to mělo o něco více než je ta skutečná inflace, abys reálně nechudl. V tomto, inflačním systému máš tedy jistotu svého zaměstnání, protože o výrobky vašeho podniku je zájem za jejich reálnou hodnotu na trhu, a tvůj zaměstnavatel tudíž neprodělává.

Takže to máme inflaci, stav který je pro ekonomiku naprosto normální a i pro tebe výhodný, byť to tak na první pohled nevypadá.

A teď co se s tím tvým zaměstnavatelem (továrnou, opět chápej přeneseně), který tě zaměstnává děje, když jsme v deflaci? Proto, aby měl i na tu tvoji mzdu, kterou nepochybně chceš i nadále zvyšovat, vždyť je to přeci normální, proč bys neměl chtít, když to chtějí všichni, musí začít chrlit mnohem více těch výrobků aby zajistil stejný výnos. Aby je ale prodal a nevyráběl na sklad musí jít z cenou dolů, protože na trhu je logicky nyní přebytek toho vašeho zboží co vyrábíte. Pokud chce ten tvůj zaměstnavatel přežít, musí tedy začít hodně šetřit, snižovat náklady, nejprve začne levněji nakupovat materiál, zaměří se na hospodárnost a co dál? Co je nyní pravděpodobně jeho největší nákladovou položkou? Nejsou to mzdové náklady náhodou? A nezapomeň, ty stále hezky vyrábíš, dokonce více než předtím a chceš být za to zcela logicky více ohodnocen. Zaměstnavatel se ti přitom snaží vysvětlit, že naopak ti bude muset mzdu snížit a nebo tě propustit. C

0 0
možnosti
Foto

Vážený a milý autore, laskaví čtenářové. U takovýchto textů mam vždy problém, jak jej pojmout: nechat bez reakce, číst to jako laický názor a pak jen mírně glosovat nebo přidat podrobnější vyjádření k odbornému názoru. Toto jsem nakonec pojal jako odborný text, protože používáte v souvislostech ekonomické termiti, která laik ponechává spíš ve svém přemýšlení. Z tohoto (nebo tohoto) úhlu pohledu však musím vyjádřit názor nesouhlasný, neboť:

- tvrdíte, že o hodnoty jako inflace, deflace, úrokové míry a pod. by se měl postarat trh (v tržním prostředí), ale to je překonaný názor z doby, kdy nastupující kapitalismus byl trhem okouzlen a považoval neviditelnou ruku trhu za všeobjímající a všeřešící, protože navíc s trhem neuměl pracovat; pravda, nevyhnutelné krize byly očistné, ale v jejich blízkosti se pohybovaly revoluce a války velkých rozměrů, což nebylo obecně zrovna žádoucí

- u nás je sice trh deformován dotacemi, ale (ruku na srdce) větší polovina z nich;-) je korupčního charakteru, což je deformace jako blázen i bez dotací

- ceny ropy a nízké ceny PHM nejsou důsledek deformovaného trhu, ale naopak - právě trhu fungujícího, protože, jistě uznáte, že celosvětové dotace ropy nejsou zaznamenány - pokud v tomto prostředí je devastována ekonomika Ruska je nešťastné (především pro ně), ale copak někdo RF nutí, aby nerostné suroviny vyvážela bez přidané hodnoty a byla tak zcela závislá pouze na jejich ceně?

- představa o nedobré ekonomické situaci USA je dost mimo realitu a názor, že jejich ekonomika by v tržním prostředí neobstála a zanikla beru jako veselou formulaci hodnou předvánočního období. Když toto navíc "vyšperkujete" názorem, že potřebujeme jako hnací motor ekonomiky zbrojní průmysl, jsem rázem v silvestrovské atmosféře.

Neberu vám (ani nikomu jinému) představu a názor, jen jsem chtěl přičinit názor svůj a debatě se nebráním.

Dělostřelbě se však bránit nebudu. :)

0 0
možnosti
Foto

P36a67v28e36l 63H79o88l87u34b

22. 12. 2015 14:32

Moc děkuji za váš fundovaný názor a v podstatě jsme i většinově ve shodě, až na ten závěr... Podle Vás je ekonomika USA je v podstatě v dobré kondici a ten zbrojní průmysl je nesmysl, nesouvisí s tím... S tím samozřejmě nemohu souhlasit, stačí si projít makroekomická data USA, která jsou k dispozici, bohužel většinou jen do roku 2012... Proč asi? Už k tomuto roku je to katastrofa, přesně v tom duchu, jak jsem se ekonomice USA vyjádřil nejen v tomto blogu... A jak je to s potřebou, nebo nepotřebou zbrojního průmyslu ve vztahu k současné ekonomice euro-atlantických zemí, ale i Ruska... To snad stačí si pustit zprávy, nebo přečíst noviny libovolného data z posledních 5-10-15-25 let, pokusit se oprostit od propagandy ze všech stran a prostě se zamyslet, což vy i evidentně děláte... Ale Váš názor, Vám skutečně ani já brát, ani vymlouvat nehodlám, ani jej nehodlám soudit, protože na to nemám jakékoliv právo... To udělají zase jen a jen ty dějiny. Ale ještě jednou opravdu děkuji za Váš názor!

0 0
možnosti
Foto

P74a96v11e55l 49H85o53l50u44b

22. 12. 2015 11:22

Zapomněl jsem v blogu podotknout že tím, že jsme nejlepší nebo druzí v EU, je asi jako být hluchoněmý mezi slepými...

0 1
možnosti

No jistě ;-D,

HDP celé EU dosahuje 13,5 bilionů Euro, HDP USA 12,8 bilionu Euro, a HDP Číny 9,3 bilionů Euro. Ale EU je prý slepá.;-D

1 0
možnosti
JR

J82a74n 55R66á86ž

22. 12. 2015 10:05

HDP je zboštelý index, ke kterému se všichni upínají, ačkoliv o zdraví a efektivitě ekonomiky nevypovídá skoro nic.

1 1
možnosti
JT

Co se tyce bankovnich sazeb a inflace, tak nula je stejne dobre cislo jako -0.05 nebo +0.1. Je to jen cislo a jestli jsme pod nebo nad je vcelku jedno.

0 1
možnosti
Foto

P43a18v40e90l 32H55o88l61u48b

22. 12. 2015 10:13

No problém je v tom, že "0" není v těchto případech ale vůbec dobré číslo!!! "0" a máte pravdu, že je úplně jedno jestli +0,5% nebo -0,5%, v těchto případech je rigidní, nefunkční, krachující ekonomika, tažená pouze švindlováním, nikoliv trhem, jak by to mělo být ve zdravé tržní ekonomice!

0 0
možnosti
Foto

Vy, pane kolego, rozumíte všemu.

Mě trochu píchá v boku. Nemohla by to být dna neboli podágra?

2 0
možnosti
JC

Jo, takovej Brouk Pytlík, ...:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2794x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik