Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Že by se pokles cen obilí, surovin, bavlny nedotkl tehdy nekřesťanského světa.

Mimochodem, tento pokles cen se velmi dotkl i SSSR a lze ho označit za přičinu tzv. holodomoru.

0 0
možnosti
Foto

P73a47v94e84l 39H96o57l24u78b

26. 11. 2015 10:06

Já přeci nepíši, že se nedotkla zbytku světa... Jde, ale  přeci o ten poměr... Jak zasáhl náš "vyspělý" křesťanský svět a jak zbytek světa? To je v podstatě nesrovnatelné... Jinak co se týče obilí a dalších potravin potkala se krize s extrémními klimatickými podmínkami, které ten rok byly... Možná, že kdyby nebyli, krize by přišla až za rok, dva... Vše souvisí se vším... ;-)

0 0
možnosti
JL

Pane Holub. Odpoved na vasi otazku ohledne krize v 1929 a dale, je vam nutno znat jak 'burza' pracuje !!!! Vy, jako investor, koupite akcie na kterych chcete vydelat. Kdyz takovych investoru je vice, cena za akciji stoupa. (nekdy i rychle). Stanou se dve veci. Vy sam chcete vice techto akciji, ale nemate hotovost. Proto s pujcite na urok. Na druhe strane, podnik, ktery tyto akcie vydal, vidi ze se mu dari dobre, zvysi vyrobu. Potrebuje vsak na to kapital. Ten si take pujci na urok. Tito penize mu umozni nakupu materialu a take k modernizaci. Je-li cely tento proces podlozen spravnymi objednavkami, vse je v poradku. Neni-li, nazyva se tento projev 'bublina' a ta ma moznost prasknout. V 1929 na podzim tech bublin bylo hodne, tak 'praskli' najednou a zacala krize. Nikdo nekupoval a kazdy chtel akcie prodat. Cena 'letela' dolu az se v mnoha pripadech stalo, ze akcie nemeli zadnou cenu. Protoze hospodarsky svet je propojen, tak krize zasahla vsechny hospodarske zeme. Podle rozvinutosti hospodarstvi te ci one zeme, podle toho vysledek, jak tuto zemi krize zasahla. Nejhorsi na tom bylo, ze vy jste nemel penize na zaplaceni pujcky a take ten podnik, ktery nemel dobre objednavky, nemohl splacet pujcene penize, tak vsichni podobni vyhlasili bankrot. Nebylo penez, nebylo prace.

Ci vina? I toho maleho 'investora',ktery si na koupi akciji pujcil.

Mate-li pane Holube nutnost se vice vyznat v teto 'slamastice', doporucuji Marxuv KAPITAL. Ten to vam vysvetli podrobneji !!!!

Protoze pochazim ze Zlina, mohu vam take vysvetlit, ze Batovy podniky se dotkla krize velmi malo. Proc?? To je trosku delsi. Tak az priste.

0 0
možnosti
Foto

P68a74v73e26l 64H52o86l31u34b

26. 11. 2015 10:01

Děkuji za komentář... Dokázal jste, že se možná orientujete v akciovém trhu... Já jsem do takových detailů nešel nikoliv z důvodů, že bych se v nich nevyznal, ale z důvodu, že to nepovažuji za podstatné... Pokud jste tím skutečným specialistou, tak jistě víte co se děje dnes a co bude následovat. A to je pro mě podstatné. Jinak Baťa byl samozřejmě zejména vizionář, ale mimochodem i naše tehdejší vláda se na krizi připravovala, očekávala jí, proto dopady krize u nás nebyly zdaleka tak velké, jako právě např. v sousedním Německu... Víte ono znát nějaké konkrétní dílo z jaké-koli oblasti a neznat další díla a poznatky z dalších oblastí a neumět si je provázat znamená, že v podstatě nic nevím... Svět přeci nemůžeme zúženě vnímat např. přes akciový trh ;-) Vše souvisí se vším! A to neplatí jen dnes...

0 0
možnosti
VH

Hospodáčká meziválečná krize napadla jen Evropu?  Tím, že začala Černým pátkem na NY burze?

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2799x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik