Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Holube, od mě 105% karma.

Zíral jsem dnes jako puk, co se to děje.

Nakonec, ten 17.11.1939 se týká, kromě Jana Opletala, ještě 9 studentů popravených v Ruzyňských kasárnách.

A já si opravdu myslím, že ten 17.11.1989 nebyl žádným takovým masakrem s mrtvými studenty. Že je dnes jen politicky "fedrován".

5 0
možnosti

Trochu pana autora opravim:

Mezinárodní den studenstva nebýval státním svátkem. To by komunisti nikdy nedopustili. Byl to za bolševika jen významný den. Povýšen byl na státní svátek až dnes. Reakci ODS a Top09 proto považuji za novobolševismus

3 0
možnosti
Foto

Já vím, že za komunismu nebyl státním svátkem, ale pouze významným dnem. 17. listopad se svátkem stal až v souvislosti se "sametovou revolucí", ale nikdy jsem si nevšiml, že "sametová revoluce" v podstatě smazala význam 17. 11. 1939 a bylo to i vypuštěno z názvu svátku... Proto mě to dnes opravdu poněkud zarazilo... ;-)

4 0
možnosti
Foto

Taky jsem nechápal. TOP už se ani víc ztrapnit nemůže, tam je to jedno, ale proč ODS radši nepracuje na budování nějakého seriózního image, to je mi záhadou.

Ne že bych o svátku studentů nic nevěděl, ale než jsem se odvážil do diskuze, radši jsem ještě chvilku gůglil. Svátek sice byl odhlasován v Anglii v roce 1941 za účasti delegací z 26 zemí světa, ale jeho rozšíření postupně upadalo. Dnes by Cimrman napsal, že celosvětové rozšíření svátku je patrné zejména na Litoměřicku.

Za dob studené války byla popularizace svátku jednou z náplní činnosti Mezinárodního svazu studentstva. To byla organizace, která sdružovala "pokrokové" studenty. Čili ze zemí socialistického tábora všechny, z ostatních zemí jen ty levicově smýšlející. MSS pořádal sportovní Univerziády, gigantické Světové festivaly mládeže a hlavně šířil myšlenky socialismu. Sídlil v Praze a devět let byl jeho předsedou nechvalně profláknutý Miroslav Štěpán.

Na základě toho nového, co jsem se o svátku dočetl, bych pochopil jediné - kdyby z názvu vypadlo "mezinárodní", když ho s námi slaví už jen Slovensko. Jinak nevím, proč bychom na studenty padlé a popravené v roce 1939 měli zapomínat jen proto, že na jejich jméně o pár desítek let později parazitoval Miroslav Štěpán.

7 0
možnosti
Foto

R^,,17. listopad „Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii“, problém?"

Ano, problém tu byl. A sice, že se opět ,,kdosi" pokusil vyrábět ,,Nové Staré pověsti české". A tedˇ to bylo správnou úpravou (doplněním)názvu ,,komusi" ,,pokaženo". Komu a proč to vadí, o tom to je!

3 0
možnosti
HV

No, taky jsem vejral jak jójo, co se děje. Dříve mi připadala sněmovna jako pískoviště a pověstné vzájemné rozbíjení báboviček a braní kyblíčků. Ale tady už snad ani nejde o lopatičky... To je prostě jen vzteklé dupání. Ale najít si takovou ultrakravinu k řešení, to je fakt už umění.

p.s. Ani já si nevšiml vypuštění té zmínce o studentech z názvu svátku...

4 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2794x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik